Gyerekeknek is engedélyezik a veszélyes testsúlycsökkentő műtétet

Egyre több túlsúlyos ember él a Földön, ami azt is jelenti, hogy a gyerekek körében is gyakoribbá vált az elhízás. A sebészek szikét rántanának, de jó kérdés, vajon megoldást jelent-e a műtét egy alapvetően életmódbeli problémára.

Az elhízásnak gyermekkorban is súlyos szövődményei lehetnek. A vérnyomás és a pulzus magasabb, ami hosszú távon nagyon megterhelő a fejlődő szív- és érrendszernek. A kettes típusú cukorbetegségre is minden egyes, magasabb vércukorszinttel töltött nap esetén nő az esély. Emellett a pluszkilók megterhelik az ízületeket, és erősen korlátozzák mozgásában az adott gyereket – akinek épphogy minél többet kéne sportolnia egészsége érdekében. Az egyre nehezebb és egyre betegebb gyerekek problémájára egyes orvosok szerint megoldást jelent, ha engedélyezik számukra a korábban csak felnőtteken elvégzett gyomorszűkítő műtétet.

Alapvetően egy túlsúlyos gyermeket természetesen nem tolnak rögtön a műtőbe. Az első lépés a túlsúly felismerése és diagnosztizálása. A család ellenállása – márpedig az ő gyerekükkel nincs semmi baj –  miatt már ez nehézkes lehet. Ha ezen a ponton túljutottak, akkor a háziorvos dietetikus szakember bevonásával lát neki a kilók csökkentésének. Ez egy fejlődő szervezet esetében sosem jelent drasztikus, éhezéssel járó diétát: a cél az, hogy olyan mozgásformát találjanak, ami a megterhelt ízületek mellett is rendszeresen végezhető, illetve betartassanak egy észszerű, egészséges hozzávalókban bővelkedő étrendet. Amennyiben ezt alapos orvosi kivizsgálás kíséri, fény derül esetleges hormonproblémákra vagy más betegségekre, s azokat kezelik, illetve a túlevés lelki okait is feltárják, a túlsúllyal küzdő gyerekek szép lassan elérik a normál tartományt. No de mi a helyzet akkor, ha ez a komplex módszer nem használ?

A testsúlycsökkentő műtétre sokszor azért van szükség, mert a gyerekek szülei nem figyelnek az életmódra
A testsúlycsökkentő műtétre sokszor azért van szükség, mert a gyerekek szülei nem figyelnek az életmódraDigital Vision / Getty Images Hungary

Testsúlycsökkentés műtéttel: jó ez a gyereknek?

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és az Amerikai Metabolikus és Bariatriai Sebészeti Társaság szerint  is igen. Egy új tanulmány még a műtét hosszú távú hatásával kapcsolatban is megnyugtat adatokat szolgáltat: A szaúd-arábiai King Saud Egyetem kutatói 2500, 5–21 éves korú, súlyosan elhízott fiatalt követtek végig 2008 és 2021 között. Szerintük az eljárás biztonságos és hatékony még az 5 éves gyermekek esetében is, hiszen visszafordíthatja a kezdődő cukorbetegséget és szívproblémákat is. Korábban az orvosok fő aggodalma még az volt, hogy a fejlődő szervezetben káros elváltozásokat vagy növekedésbeli visszamaradást okoz az operáció. Hiszen nemcsak a gyomor egy részét távolítják el, de az étvágyat serkentő hormonok termelődését is megakadályozzák. A jelenlegi tanulmány igyekszik ezeket megcáfolni, és azt megmutatni, milyen sokféle egészségügyi problémával kell megküzdenie a túlsúlyos gyerekeknek. A fent felsoroltakon túl az elhízás növeli az emésztési problémák, epehólyag-betegség, májproblémák előfordulását, hajlamosít a rákra, a depresszióra, az alvásproblémákra, a rövidebb életre, ráadásul a túlsúly nagyon komoly kockázati tényező a koronavírus túlélése szempontjából is. 

Biztos, hogy csak ez segít?

A korán elvégzett sebészeti beavatkozás segíthet mindezek megelőzésében. Ugyanakkor joggal merül fel a kérdés, hogy vajon csak ilyen drasztikus módon lehet-e kezelni a gyermekkori elhízást? A tanulmány szakemberei szerint a műtét azoknál ajánlott, akiknél a hat hónapig tartó életmódváltás és sport nem hozott megfelelő eredményt. Így a túlsúllyal járó betegségek is továbbfejlődnek, sőt egy ponton visszafordíthatatlanná válnak. Ezt előznék meg az orvosok a beavatkozással. Ugyanakkor ez egy műtét, amely kockázatokkal jár, és bizonyos betegségek esetén nem is ajánlott elvégezni. Ráadásul nem nyújt megoldást minden egyes, súlyos elhízással küzdő ember számára. Amennyiben nem figyelnek a vitaminok pótlására és az egészséges étkezésre, illetve a rendszeres testmozgásra, műtét után is felléphet súlygyarapodás. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

A módszer hátrányai 

A műtétből nemcsak fel kell épülni, de utána szigorúan be kell tartani egy sor előírást az étkezésre és az életmódra vonatkozóan, nem csupán pár hétig, hanem folyamatosan. Csak így garantálható a fogyás és az egészséges élet. A gyerekek értelemszerűen szoros szülői figyelemre és segítségre szorulnak ebben. Aki vállalja a műtétet, hatalmas felelősséget is a nyakába vesz, ami egy életre szól. A testsúlycsökkentő műtét nem egy kényelmes varázsszer, ami egy csapásra megszabadít a túlsúlytól, hanem egy kockázatokkal járó altatásos operáció, amely után kényelmetlen intézkedéseket kell betartani. Egyetlen felnőtt vagy gyerek sem ússza meg a rendszeres sportolást és az egészséges életmódot sem a beavatkozás előtt, sem pedig utána. Ahhoz, hogy a súlyunkat normál tartományban tartsuk, le kell mondanunk a zabálásokról, az érzelmi alapú túlevésekről, az örökös nassolásról, és rá kell szoknunk a testmozgásra, legyünk akár tíz-, akár negyvenévesek. Szülőként az is a feladatunk, hogy mindezt megértessük a gyerekünkkel, és ami még fontosabb, hogy példát mutassunk neki.

Oszd meg másokkal is!
Mustra