Gyerekeknek is engedélyezik a veszélyes testsúlycsökkentő műtétet

Egyre több túlsúlyos ember él a Földön, ami azt is jelenti, hogy a gyerekek körében is gyakoribbá vált az elhízás. A sebészek szikét rántanának, de jó kérdés, vajon megoldást jelent-e a műtét egy alapvetően életmódbeli problémára.

Az elhízásnak gyermekkorban is súlyos szövődményei lehetnek. A vérnyomás és a pulzus magasabb, ami hosszú távon nagyon megterhelő a fejlődő szív- és érrendszernek. A kettes típusú cukorbetegségre is minden egyes, magasabb vércukorszinttel töltött nap esetén nő az esély. Emellett a pluszkilók megterhelik az ízületeket, és erősen korlátozzák mozgásában az adott gyereket – akinek épphogy minél többet kéne sportolnia egészsége érdekében. Az egyre nehezebb és egyre betegebb gyerekek problémájára egyes orvosok szerint megoldást jelent, ha engedélyezik számukra a korábban csak felnőtteken elvégzett gyomorszűkítő műtétet.

Alapvetően egy túlsúlyos gyermeket természetesen nem tolnak rögtön a műtőbe. Az első lépés a túlsúly felismerése és diagnosztizálása. A család ellenállása – márpedig az ő gyerekükkel nincs semmi baj –  miatt már ez nehézkes lehet. Ha ezen a ponton túljutottak, akkor a háziorvos dietetikus szakember bevonásával lát neki a kilók csökkentésének. Ez egy fejlődő szervezet esetében sosem jelent drasztikus, éhezéssel járó diétát: a cél az, hogy olyan mozgásformát találjanak, ami a megterhelt ízületek mellett is rendszeresen végezhető, illetve betartassanak egy észszerű, egészséges hozzávalókban bővelkedő étrendet. Amennyiben ezt alapos orvosi kivizsgálás kíséri, fény derül esetleges hormonproblémákra vagy más betegségekre, s azokat kezelik, illetve a túlevés lelki okait is feltárják, a túlsúllyal küzdő gyerekek szép lassan elérik a normál tartományt. No de mi a helyzet akkor, ha ez a komplex módszer nem használ?

A testsúlycsökkentő műtétre sokszor azért van szükség, mert a gyerekek szülei nem figyelnek az életmódra
A testsúlycsökkentő műtétre sokszor azért van szükség, mert a gyerekek szülei nem figyelnek az életmódraDigital Vision / Getty Images Hungary

Testsúlycsökkentés műtéttel: jó ez a gyereknek?

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és az Amerikai Metabolikus és Bariatriai Sebészeti Társaság szerint  is igen. Egy új tanulmány még a műtét hosszú távú hatásával kapcsolatban is megnyugtat adatokat szolgáltat: A szaúd-arábiai King Saud Egyetem kutatói 2500, 5–21 éves korú, súlyosan elhízott fiatalt követtek végig 2008 és 2021 között. Szerintük az eljárás biztonságos és hatékony még az 5 éves gyermekek esetében is, hiszen visszafordíthatja a kezdődő cukorbetegséget és szívproblémákat is. Korábban az orvosok fő aggodalma még az volt, hogy a fejlődő szervezetben káros elváltozásokat vagy növekedésbeli visszamaradást okoz az operáció. Hiszen nemcsak a gyomor egy részét távolítják el, de az étvágyat serkentő hormonok termelődését is megakadályozzák. A jelenlegi tanulmány igyekszik ezeket megcáfolni, és azt megmutatni, milyen sokféle egészségügyi problémával kell megküzdenie a túlsúlyos gyerekeknek. A fent felsoroltakon túl az elhízás növeli az emésztési problémák, epehólyag-betegség, májproblémák előfordulását, hajlamosít a rákra, a depresszióra, az alvásproblémákra, a rövidebb életre, ráadásul a túlsúly nagyon komoly kockázati tényező a koronavírus túlélése szempontjából is. 

Biztos, hogy csak ez segít?

A korán elvégzett sebészeti beavatkozás segíthet mindezek megelőzésében. Ugyanakkor joggal merül fel a kérdés, hogy vajon csak ilyen drasztikus módon lehet-e kezelni a gyermekkori elhízást? A tanulmány szakemberei szerint a műtét azoknál ajánlott, akiknél a hat hónapig tartó életmódváltás és sport nem hozott megfelelő eredményt. Így a túlsúllyal járó betegségek is továbbfejlődnek, sőt egy ponton visszafordíthatatlanná válnak. Ezt előznék meg az orvosok a beavatkozással. Ugyanakkor ez egy műtét, amely kockázatokkal jár, és bizonyos betegségek esetén nem is ajánlott elvégezni. Ráadásul nem nyújt megoldást minden egyes, súlyos elhízással küzdő ember számára. Amennyiben nem figyelnek a vitaminok pótlására és az egészséges étkezésre, illetve a rendszeres testmozgásra, műtét után is felléphet súlygyarapodás. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

A módszer hátrányai 

A műtétből nemcsak fel kell épülni, de utána szigorúan be kell tartani egy sor előírást az étkezésre és az életmódra vonatkozóan, nem csupán pár hétig, hanem folyamatosan. Csak így garantálható a fogyás és az egészséges élet. A gyerekek értelemszerűen szoros szülői figyelemre és segítségre szorulnak ebben. Aki vállalja a műtétet, hatalmas felelősséget is a nyakába vesz, ami egy életre szól. A testsúlycsökkentő műtét nem egy kényelmes varázsszer, ami egy csapásra megszabadít a túlsúlytól, hanem egy kockázatokkal járó altatásos operáció, amely után kényelmetlen intézkedéseket kell betartani. Egyetlen felnőtt vagy gyerek sem ússza meg a rendszeres sportolást és az egészséges életmódot sem a beavatkozás előtt, sem pedig utána. Ahhoz, hogy a súlyunkat normál tartományban tartsuk, le kell mondanunk a zabálásokról, az érzelmi alapú túlevésekről, az örökös nassolásról, és rá kell szoknunk a testmozgásra, legyünk akár tíz-, akár negyvenévesek. Szülőként az is a feladatunk, hogy mindezt megértessük a gyerekünkkel, és ami még fontosabb, hogy példát mutassunk neki.

Oszd meg másokkal is!
Mustra