Egy héttel hosszabb a téli szünet: így éld túl, miközben jól is érzitek magatokat

GettyImages-1255764708

Az idei téli szünet egy héttel hosszabb, mint amit a korábbi években megszoktunk: öt nap extra szabadságot mi sem tudunk adni, de programötleteket igen!

Az iskolás gyerekek szüleinek ősz óta főhet a fejük azért, hogy mit csináljanak a téli szünet extra egy hetében, de az óvodás korosztály tagjainak egy része is inkább otthon marad 2023 első hetében, hiszen vagy nagytestvére van, vagy nem viszik be szülei az összevont csoportokba. Mégis mivel töltheted el ezt az extra hetet? Ezek a mi tippjeink!

Amit mindenképp kerülj el a téli szünetben

Állatkert? Játszóház? Valószínűleg sok kétségbeesett szülő választása lesz a pluszhéten, így ide várhatóan nagyon sokan látogatnak majd el. 

Lehetőség szerint válassz kevésbé népszerű helyszíneket, főként, ha zárt téri programot szerveznél inkább gyermekednek.

Valószínűleg minden játszóház nagyikkal és unokákkal lesz tele, érdemes tehát egy kicsit többet gondolkodni a programlehetőségeken.

A téli szünet extra programja lehet egy főzős workshop – otthon, anyával vagy apával
A téli szünet extra programja lehet egy főzős workshop – otthon, anyával vagy apávalOR Images / Getty Images Hungary

Ne félj a hidegtől: irány a szabad!

Persze vannak nagyon népszerű kirándulóhelyek is, de még ezek sem lesznek olyan zsúfoltak, mint például az a játszóház, ahol a boltosként, tűzoltóként vagy szerelőként próbálhatják ki magukat a gyerekek.

Fel a bakanccsal és a meleg ruhákkal, irány inkább a természet!

Ha szerencsénk van, talán havat is látunk idén a téli szünet ideje alatt: ne maradjon otthon a szánkó sem, ugyanúgy, mint a termoszban a meleg tea.

Bármelyik részén is élj az országnak, biztosan találsz olyan kirándulóterepet, amely teljesíthető a család legkisebb tagjai számára is. Érdemes a tanösvényekkel és a virtuális tanösvényekkel is megismerkedni, ezektől igazán izgalmas lesz a természetjárás.

Ha van a közeletekben olyan jégpálya, ahol ebben az időszakban sem lesz nagy a tömeg, a korcsolyázást is kipróbálhatjátok.

Szuper program egy workshop – otthon

Kerámiakészítés, közös főzés, festés: az ilyen és ehhez hasonló workshopokat az év minden szakában kedveljük. Mi lenne, ha otthon valósítanád meg ugyanezt? 

Megtarthatod saját főzőtanfolyamodat a gyerekeknek, vagy kézműveskedhettek közösen,

a hobbiboltok kínálatában beszerezheted mindazt, amivel könnyebbé tehető ez. Sütőgyurmából ékszert is készíthettek, de fűzhettek gyöngyöt, vagy vásárolhatsz számozott festőkészletet is. Ezek az alkalmak a beszélgetésre is nagyszerű lehetőséget nyújtanak.

Kincskeresés a házban

Ha szeretitek a szabadulószobás, fejtörős játékokat, egy ilyet is tervezhetsz a gyerekeknek. Válaszd ki kedvenc filmjüket vagy mesehősüket, majd különböző játékos feladatokat kitalálva vezesd őket rejtekhelyről rejtekhelyre! Ha egy feladatot megoldottak, megkapják, hol keressék a következőt, a végeredmény pedig a kincs megtalálása. Ennek nem feltétlenül kell kézzel fogható kincsnek lennie: ha teljesítették a küldetést, olvass fel nekik, vagy nézzék meg a filmet, melyre a játék épült.

Néhány ötlet a kincskeresős feladatokhoz:

  • Kvíz a mese világából.
  • Puzzle-darabok kirakása.
  • Különbségkereső.
  • Lakásban is kivitelezhető, a gyerekeket megmozgató feladat, mint például célbadobás egy plüssállatra.
  • Szoborjáték.

A határokat a valóságban csak fantáziád szabja meg!

A társasjátékokat az egész család élvezheti
A társasjátékokat az egész család élvezhetizeljkosantrac / Getty Images Hungary

Mozidélután, mesedélután

Nagyobbakkal már nagy élmény lehet – és ha te nem csatlakozol, talán még munkáddal vagy a háztartással is haladhatsz. Válassz ki egy filmet, sötétítsd le a szobát, pattogtass kukoricát, készítsd ki kedvenc nasijaitokat, és ne szólj rá a gyerekekre akkor sem, ha szétszórják a kukoricát – utána fel is porszívózhatják.

Társasjáték-maraton

Most előkerülhetnek azok a társasok is, amelyeket év közben túl bonyolultnak tartotok, a játékmenet hosszúsága miatt inkább nem vettetek elő. Ha a munka engedi, ülj le a tábla mellé, és élvezzétek együtt a játékot! Ha kisebbekkel ragadsz otthon, megtaníthatsz nekik egyszerűbb táblajátékokat, amelyekkel önállóan is játszhatnak: egészen az első összeveszésig lesz időd végezni a feladataidat. 

A kártyáról se feledkezz meg: az Uno már óvodáskortól nagy kedvenc, de memóriajátékokat is elővehettek ilyenkor.

Ebből akár készíthettek sajátot is közösen családi fotókból vagy kedvenc mesehősök képeivel: laminálva még tartós is lesz az egyedi játék.

Nem állítjuk, hogy mindettől már csodálatosan egyszerűvé válik a hosszabb téli szünet, de talán ha több időt szánsz a gyerekekkel közös programra, amelyből ők is töltekeznek, könnyebb lesz elérni azt is, hogy amikor tényleg dolgoznod kell, meg tudd tenni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra