Miért eszik meg a gyerekek a taknyukat?

GettyImages-144346055

„Mi a különbség a brokkoli és a takony között? A gyerekek nem eszik meg a brokkolit” – szól egy régi vicc, amelynek tartalma nem is áll olyan messze a valóságtól.

A gyerekek láthatóan nagy érdeklődést mutatnak a taknyuk iránt. Az hagyján, hogy hajlamosak az orrukban turkálni, de alkalomadtán meg is kóstolják, amit benne találnak. Vajon honnan ered a különös vonzalom, és miért lesz belőle visszatérő szokás?

A takony a barátod

Az orrváladék, vagyis hétköznapi nevén a takony, értelemszerűen az orrban képződik, amikor a nyálkahártya által termelt váladék egy része kiszárad. Ez a nyálkás anyag fontos szerepet tölt be, hiszen az a célja, hogy megakadályozza a levegőben található, potenciálisan káros részecskék és kórokozók belélegzését. A részecskék így beleragadnak a váladékba, majd a torkon át a gyomorba kerülnek, ahol a gyomorsav semlegesíti őket.

Ha a részecskék nagyobbak, vagy több van belőlük, akkor ragadós darabokká állnak össze, és ha elég hosszúak, akkor kiszáradnak.

Az orrban termelődő váladék fontos szerepet tölt be
Az orrban termelődő váladék fontos szerepet tölt bemrs / Getty Images Hungary

Nem jó ötlet piszkálni

Az orrban turkálás nemcsak azért kerülendő, mert szembemegy a társadalmi normákkal, vagyis visszataszító lehet mások számára, hanem azért is, mert az ujjakon keresztül mindenféle fertőző anyag juthat a szervezetbe, illetve elősegíti a betegségek átadását. A tüdőgyulladás terjesztéséhez például elegendő, ha valaki piszkálja az orrát, majd utána kezet fog másokkal.

Az orr belsejét is károsíthatja, ami orrvérzést okozhat.

Nincs gyógyító ereje

A takonyevés – vagy elegánsabb nevén a mukofágia – egészségre gyakorolt hatásáról már jobban megoszlanak a vélemények. Scott Napper, a kanadai Saskatchewani Egyetem biokémiával foglalkozó docense 2013-ban állt elő egy elmélettel, miszerint a szokás egyfajta evolúciós előny lehet, amely szerepet játszhat az immunrendszer erősítésében. Szerinte ugyanis azáltal, hogy a gyerekek lenyelik a részecskéket, jobban ki vannak téve az általuk okozott betegségeknek, ami erősíti az immunitásukat.

Ahogy azonban arra más kutatók rámutattak, az orrban termelődő nyálka nagyobbik részét amúgy is lenyeljük, így a takonyevésnek sem lehet számottevő egészségügyi hatása.

Az orrtúrás sokkal károsabb, mint maga a takonyevés
Az orrtúrás sokkal károsabb, mint maga a takonyevésGiulio Fornasar / Getty Images Hungary

Ronda, de finom

Visszatérve az eredeti felvetésre, annak, hogy a gyerekek miért szeretik megenni a taknyukat, egészen egyszerű magyarázata lehet: szeretik az ízét. Mivel az ízletesség kérdése terítékre került Napper elméletében (illetve Sidney Tarachow pszichiáter gyakran idézett, 1966-os tanulmányában), már azt is tudjuk, hogy a takonynak

„nagyon finom”, sós íze van.

A gyerekek viselkedésében az is közrejátszhat, hogy az orruk mindig kéznél van, ezért amikor megeszik a taknyukat, valószínűleg hasonló indíttatások vezérlik őket, mint George Mallory hegymászót, aki amikor megkérdezték tőle, hogy miért akarja megmászni a Mount Everestet, a következő választ adta: „mert ott van.”

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra