18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A méhecskés mese már nem segít: így beszélj kamasz gyerekeddel a szexről

GettyImages-1340344798

Hány éves korban kell szóba hozni a témát? Van rá megfelelő alkalom, vagy meg kell azt teremteni? Ki van inkább zavarban: a felvilágosító szülő vagy a kamasz hallgatóság? Milyen hibát ne kövessünk el, és mivel teszünk hosszú távon is jót gyermekünknek? A pszichológus elmondja, hogyan érdemes.

Számos fontos kérdésen stresszelhet joggal a szülő, aki úgy érzi, hamarosan elérkezik az idő, hogy megpendítse a témát. Mivel azt hisszük, mindkét félnek kínos a beszélgetés, hajlamossá válhatunk halogatni azt, pedig, ahogy Gyányi Dominika, a szexedukáció és a fejlődéslélektan szakértője megjegyzi, minél előbb érdemes elkezdeni. A pszichológus hozzáteszi, a szexuális nevelés nem egy alkalom, amikor leülünk egymással szemben a kanapéra, és megtörténik a „felvilágosítás”. Inkább legyen ez egy reaktív, az aktualitásokra reagáló, több apró beszélgetésből álló folyamat.

Már rég tud róla

Ha csak tinédzserkorban merül fel először szülő és gyerek között a téma, akkor valószínű, hogy gyermekünk már más forrásból, mindenféle (valós és valótlan) információra szert tett, amit muszáj pontosítani, korrigálni. Ráadásul, ha mindenféle előzmény nélkül serdülőkorban vezetjük fel a témát, garantáltan kellemetlenebb szituációban találjuk magunkat, mint ha ez az általános életre nevelésünk során eleve terítéken lett volna. A szakember arra is biztat, hogy nevezzük nevén a dolgokat! Sok szülő beceneveket használ a nemi szervekre, vagy igyekszik „virágnyelven” elmagyarázni a szexuális aktust, de a méhecskés példázat ideje már lejárt. 

Az apáknál is fontos, hogy beszéljenek a gyerekekkel a szexről
Az apáknál is fontos, hogy beszéljenek a gyerekekkel a szexrőlSneksy / Getty Images Hungary

Fontos viszont a hitelesség szempontjából, hogy a szülő őszinte és önazonos maradjon. A pszichológus azt tanácsolja, ha szülőként zavarba hoz a téma, vállald fel, mondd el, hogy neked is kicsit furcsa erről beszélni. Ez szorongásoldó hatással lesz mindkét félre. Ha valamire nem tudod a választ, légy őszinte, kérj egy kis időt, majd megbízható forrásokra támaszkodva nézz utána, vagy akár közösen keressétek meg a választ. Ez arra is jó példát mutat, honnan és hogyan kell hitelesen tájékozódni, beszerezni a szükséges információkat egy döntés meghozatala vagy álláspont kialakítása előtt.

Gyányi Dominika hozzáteszi, hogy fontos a szexpozitív hozzáállás, vagyis, hogy a szex az élet természetes részeként legyen kezelve.

Hogy beszélj a szexről szülőként?

A szexualitás gyakorlásának (akár maszturbáció, akár pornónézés, akár maga a szexuális együttlét) tiltása nem használ, csak bűntudatot kelt. A szexedukációban jártas szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy már kisgyermekkorban megjelenhetnek a maszturbáció bizonyos formái, amit legjobban úgy lehet kezelni, ha a szülő elfogadóan elmondja, ezzel nincs baj, viszont nem szokás mások előtt csinálni. 

A pornófilmekkel kapcsolatban érdemes tudtára adni a fiatalnak, hogy bár sokan „használják” a felnőttfilmek nézését maszturbációs céllal, nem tekinthető hiteles forrásnak sem az aktusra, sem az emberi testre vagy viselkedésre vonatkozóan. Cserébe érdemes olyan felületeket javasolni, akár közösen felkutatni, ahonnan valóban hiteles információkhoz juthat.

A védekezésre térve, osztja meg velünk tudását Gyányi Dominika, érdemes nem ijesztő, negatív példákkal, rosszul elsült történetekkel és képekkel elrettenteni a gyereket a szextől. Sokkal inkább tanácsos a különböző opciók felsorakoztatásával közösen beszélni azok előnyeiről, illetve segítséget nyújtani a megfelelő eszköz kiválasztásában.

Szülőként ne csak beszélj a szexről, de segíts megkeresni a megfelelő eszközt is
Szülőként ne csak beszélj a szexről, de segíts megkeresni a megfelelő eszközt isMorsa Images / Getty Images Hungary

A témával kapcsolatban természetesen számtalan kérdés merülhet fel szülőben, gyerekben egyaránt, azt röviden körüljárni szinte lehetetlen. Gondolatébresztő és a legfontosabb alapelvekre fókuszáló tanácsaink segítenek a legnagyobb hibák elkerülésében, de aki mélyebben kíván megismerkedni a téma részleteivel, annak érdemes további információkért felkeresni az erre a célra létrejött oldalak valamelyikét, a pszichológus ajánlásával.

Az érzelmi háttér sem mellékes

Mindenesetre, Gyányi Dominika a szexedukáció kapcsán végezetül fontosnak tartja felhívni a figyelmet arra, hogy a szex érzelmi vonulatáról is szót kell ejteni ilyen beszélgetések során. A szexualitáshoz vezető út, az érzelmek szerepe, az intimitás, a konszenzus, a kölcsönös élvezet, a megfelelő kommunikáció, saját igényeink felismerése és nyílt kinyilatkoztatása, a visszautasítás lehetősége, a felek jogai mind fontos aspektusok, amikről nem szabad elfeledkezni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra