Tudtad, hogy a fehér és a barna rizs eltarthatósági ideje közel sem azonos? És azt, hogy a maradék rizst nem szabad többször újramelegíteni, mert veszélyes lehet a fogyasztása? Elmondjuk, mire figyelj a rizs tárolásánál.
A nyers fehér rizs tárolása
A nyers fehér rizs a kamra egyik alapvető kelléke, hiszen szinte soha nem romlik meg. Ez azt jelenti, hogy ha évekkel ezelőtt elraktál egy adag rizst egy zárható üvegben, akkor jó eséllyel még mindig fogyasztható lehet.
Bár a fehér rizs tárolásához nem feltétlenül kell légmentesen zárható tárolóedényt használni,
fontos, hogy mindig hűvös, sötét, száraz helyre kerüljön.
A célnak egy befőttesüveg vagy egy fedeles műanyag edény is megfelelő lehet (a lényeg, hogy ne hagyd megbontott bolti csomagolásában). Ha szeretnéd megtoldani minőségmegőrzési idejét, a rizst akár le is fagyaszthatod: csak öntsd bele egy felcímkézett fagyasztózacskóba, majd nyomj ki belőle annyi levegőt, amennyit csak lehetséges.
A fagyasztott rizs gyakorlatilag bármeddig eltartható.
A nyers barna rizs tárolása
A korparétegében lévő olajok miatt a barna rizs csak korlátozott ideig őrzi meg frissességét. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy mindig jól záródó műanyag vagy üvegedényben tartsd, és
6 hónapon belül használd fel.
Egy pro tipp: ha a barna rizst a hűtőbe teszed, nyerhetsz vele néhány hónapot. Járható út lehet a fagyasztás is, ám a barna rizst így sem szabad 12–18 hónapnál tovább tartogatni.
A rizs hosszú távú tárolása
Ahhoz, hogy a rizs igazán hosszú ideig eltartható legyen, olyan helyre rakd, ahol a hőmérséklet nem haladja meg a 4 Celsius-fokot, és lehetőleg légmentesen zárható tárolóedényekben helyezd el. Ilyen formában a nyers rizs 10 évig is fogyasztható maradhat.
A főtt rizs tárolása
A főtt rizs akár 3-5 napig is eláll a hűtőszekrényben, ami a fagyasztós tárolással 6 hónapig tolható ki. Tudni kell azonban, hogy a maradék főtt rizs fogyasztása nem kockázatok nélküli. Még nyers formájában ugyanis előfordulhat benne egy bacillus cereus nevű baktérium, amelynek spórái képesek túlélni a főzést, majd szobahőmérsékleten elszaporodhatnak.
A baktérium olyan méreganyagokat termelhet, amelyek az emberi szervezetbe jutva az ételmérgezéshez hasonló tüneteket, hányingert, hányást, hasi fájdalmat és hasmenést okozhatnak.
Ennek megelőzéséhez a maradék rizst tanácsos minél hamarabb megenni, vagy 1 órán belül eltenni a hűtőszekrénybe.
A legjobb megoldás persze itt is a fentebb már említett fagyasztás, amihez légmentesen zárható műanyag zacskót vagy tárolóedényt érdemes használni. Ha el akarod fogyasztani, egyszerűen vedd ki a fagyasztóból, majd olvaszd ki a mikróban. Fontos, hogy a fagyasztott rizs többszöri átmelegítése mindenképp kerülendő, mivel ez a káros baktériumok elszaporodásának kedvez.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés