7 legendás magyar gyerekműsor – neked melyik volt a kedvenced?

oie rK4T5Kct9pTV

Emlékszel még Móka Mikire és Hakapeszi Makira, Tibi bácsira és a Három kívánságra, esetleg a Kölyökidő gyereksztárjaival együtt nőttél fel? Nosztalgikus időutazásnak beillő összeállításunkban felidézzük a magyar televíziózás legnépszerűbb és legsikeresebb, gyerekeknek és fiataloknak szóló műsorait.

Zsebtévé

A Magyar Televízió történetének talán legsikeresebb gyerekműsora 18 éven keresztül, 1966-tól egészen 1984-ig volt képernyőn, és több generációt is szórakoztatva tanított meg olyan dolgokra, mint a konfliktusok kezelése, az alapvető illem és az ártó szándékok, a csalás felismerése. Valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk Levente Péter legendás karakterét, Móka Mikit, de a versmondó lány, Takács Bálint, a csintalan gyerek és a furfangos majom, Hakapeszi Maki (akit a híres bábművész, Kemény Henrik keltett életre) is mind-mind ikonikus alakokká váltak.

A műsor ügyesen aknázta ki a korabeli trükktechnikában, főként a videós rögzítésben és kék háttérben rejlő lehetőségeket, és remekül értett hozzá, hogyan beszéljen – nem leereszkedően, ugyanakkor tanító szándékkal – a gyerekek nyelvén. Levente Péter 1977-ben történt távozása után Gyabronka József, majd rövid időre Mikó István és Sirkó László vették át a Zsebtévé főszerepét.

Cimbora

Szintén generációk nevelkedtek az 1973-tól egészen 1998-ig futó Cimborán, mely az ötletgazda és szerkesztő, É. Szabó Márta szerint iránytűként szolgált a fiatal korosztály számára, akiket szórakoztatva vezettek be a magaskultúra, az irodalom, a komolyzene, a festészet és a színháztörténet titkaiba. A műsorban, melynek hatalmas vívmánya volt, hogy nem kioktatandó félnek, hanem egyenrangú partnernek kezelte a gyerekeket, olyan jeles művészek működtek közre, mint Káldy Nóra, Juhász Jácint, Tahi-Tóth László, illetve Cseh Tamás, Gryllus Vilmos és Sebő Ferenc.

Valószínűleg nincs olyan negyven év feletti honfitársunk, aki ne tudná azonnal, fejből eldúdolni a műsor híres főcímdalát, a „cím-cím-cimborát”… A cím egyébként Benedek Elek az 1920-as években Szatmárnémetiben kiadott híres gyerekfolyóiratára utalt.

Három kívánság

A magaskultúrától igen távol állt, azonban mégis maradandó pillanatokat okozott a gyerekközönségnek a korábbi lemezlovas Dévényi Tibor nevével fémjelzett, 1984 és 1999 között műsoron lévő Három kívánság, melyben a műsorvezető a gyerekek és kamaszok levélben megfogalmazott – és a szerkesztők által gyakran alaposan átalakított – kívánságait igyekezett teljesíteni, legyen szó a Diego Maradonával vagy George H. W. Bush elnökkel való találkozásról, Forma–1-es autó vagy repülőgép vezetéséről.

A mai szemmel gyakran rendkívül gagyinak és „kelet-európainak” tűnő Három kívánság hihetetlen sztárparádét vonultatott fel, az említett urak mellett tiszteletét tette a műsorban például David Hasselhoff, C.C. Catch, Ricky Martin, továbbá a Duran Duran és a (műsorvezető által következetesen „Szkútersznek” nevezett) Scooter együttesek is. A műsor szerves részét jelentették a gyakran tolakodó, kicsit sem bújtatott reklámok és termékelhelyezések is, az egyik levélíró lány például azt kérte Tibi bácsitól, hadd ebédeljen a ’80-as évek legendás magyar gyorsétteremlánca, a City Grill egyik egységében, a cég reklámarcának számító Step zenekar társaságában.

A Három kívánság legkínosabb pillanatait egy korábbi írásunkban szedtük össze.

Kölyökidő

Az 1989 januárjában útjára indult, élőben sugárzott Kölyökidő legnagyobb újításának az számított, hogy – Takács Vera rendező ötletére – a felnőttek teljes mellőzésével, kizárólag gyerek műsorvezetőkkel került a képernyőre. A debütáló csapatban a gimnazista Gaskó Balázs volt a legidősebb, a többiek tízéves koruk körül jártak, majd fokozatosan, a nézőkkel együtt nőttek fel, így a műsor hitelesen tudott beszélni a kamaszkor és a felnőtté válás problémáiról, az ifjabb generációkat érintő legfontosabb kérdésekről, azokról a szituációkról, melyekkel mindenki találkozik ebben az életkorban.

A 250 adást megért, 1997-ig futott műsorban a szereplők kiöregedésével fokozatosan újak érkeztek, a Kölyökidőben tűnt fel például a Barátok köztből ismertté vált Kinizsi Ottó, Kárász Eszter színésznő-előadóművész és Czippán Anett tévés műsorvezető-szerkesztő is. A műsor annyira sikeres lett, hogy nyaranta tévéfilmek, illetve sorozatok készültek a Kölyökidő szereplőinek közreműködésével.

Égből pottyant mesék

„Tágas égen andalog, fénylik, mint az angyalok…” A ’90-es évek gyerekeiben valószínűleg azonnal nosztalgikus hangulatot kelt, amikor felcsendül a Gryllus Vilmos és Levente Péter nevével fémjelzett, 1991 és 1997 között műsoron lévő Égből pottyant mesék főcímzenéje. A viszonylag alacsony költségvetésű, de annál kreatívabb megvalósítású sorozatban a stúdióba hőlégballonon érkező gyerekek rajzait keltették életre, és faragtak belőlük rövid, tanulságos meséket – jelen cikk (azóta is tériszonyos) szerzője óvodáskorában nagyon szeretett volna bekerülni a műsorba, azonban sosem volt mersze jelentkezni, mert azt hitte, a gyerekeket tényleg felviszik hőlégballonnal a város fölé, a magasba, amitől kifejezetten rettegett.

Űrgammák

A sci-fi mindig is mostoha műfajnak számított a hazai közegben, 1995-ben az akkori oktatási minisztérium mégis jó ötletnek látta egy gyerekeknek szánt fantasztikus tévésorozat elindítását, melynek nem titkolt célja a természettudományok megkedveltetése volt az ifjabb nemzedékkel. A mai szemmel, de igazából már akkoriban is rendkívül gagyinak számító külsőségekkel operáló és hihetetlenül szájbarágós Űrgammák sztorija szerint a Haldor–01 űrhajó két pilótája, Dexter parancsnok (Sörös Sándor, később egyébként ő szinkronizálta a Star Trek Kirk kapitányát is) és Sziniszter (Szombathy Gyula) egy csapat magyar tinédzsert rabolt el, hogy segítsenek nekik a gonosz Kancellár asszony (Szulák Andrea) elleni galaktikus harcban.

A hamar népszerűvé vált sci-fi sorozat köré egész ifjúsági mozgalom épült – mely csúcspontján 76 ezer tagot számlált –, telt házas koncerteket szerveztek, CD-n és kazettán adták ki a műsorhoz kapcsolódó (Berkes Gábor és Valla Attila által írt) dalokat. Az 1990-es évek végének változásai azonban egy csapásra elsodorták az Űrgammákat, ami utólag belegondolva nem is volt nagy veszteség.

Kölyökklub

A ’90-es évek második felében indult országos kereskedelmi televíziók kínálatából természetesen a gyerekműsorok sem maradhattak ki; a trendet az RTL Klub lovagolta meg sikeresen, ahol 1997 novemberétől kezdve minden szombat és vasárnap, illetve ünnepnapokon reggel 7 órás kezdéssel jelentkezett a Kölyökklub névre keresztelt játékos vetélkedő. Az adásonként kb. háromórás műsorban Jónás Rita vezetésével gyerekcsapatok – általában egy-egy általános iskolás osztály tagjai – mérkőztek meg egymással különböző kreatív feladatokban értékes nyereményekért, például kiállításbelépőért, játékokért, magazin-előfizetésért.

Az adást rajzfilmek szakították meg (volt például Disney-blokk, de idehaza a Kölyökklubban debütált a Pokémon sorozat is), illetve különféle sztárvendégek szórakoztatták a gyerekeket. A műsor formátuma többször változott, az első években egy kalózhajón mérkőztek meg egymással a versenyzők, később a Kölyökklub egy képzeletbeli padlásra költözött, Jónás Rita pedig rövid időre egy bizarr külsejű földönkívülit, az ún. Kukalakót kapta társául – utóbbi lényről a csatorna akkori kreatív igazgatója, Árpa Attila később úgy nyilatkozott, a Rémálom az Elm utcában című film rázósabb jeleneteinél is mélyebb nyomot hagyott szegény nézőkben.

Jónás Rita 2002-ben otthagyta a Kölyökklubot, helyére a Kölyökidőből ismert Gaskó Balázs, majd Ördög Nóra érkezett, 2006-tól azonban megszűnt a műsor vetélkedő része, és attól kezdve már kizárólag rajzfilmekből áll.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra