Van, akinek tilos naptejet használnia: a te családod is érintett lehet

GettyImages-1550134913
Olvasási idő kb. 2 perc

A naptej használatnak fontosságát gyakran hangoztatjuk, mert nagyon fontos szerepet tölt be a káros UV-sugárzás elleni védelemben – ennek ellenére vannak olyanok, akiknél mellőzni kell azt. A hat hónapnál fiatalabb gyerekeket másként kell védeni.

Nehéz kérdés a fényvédelemé: egyrészt a D-vitaminnak, melynek nagy szerepe van az egészsége csontozat kialakításában és fenntartásában, fontos forrása a napfény, másrészt mindannyian tudjuk, mekkora károkat tud okozni a napégés. A gyerekkori leégés a felnőttkori bőrrák kockázati tényezője, amint arról a Femina cikke is ír. Nem is arról van szó, hogy a félévesnél fiatalabb csecsemőknél nem kell semmilyen óvintézkedést alkalmazni, hanem arról, hogy másként kell ezeket végrehajtani.

„A D-vitamin-képzés miatt valóban fontos, hogy a gyermekek rendszeresen szabad levegőn játszhassanak. Az optimális D-vitamin-szintézishez azonban tökéletesen megfelelő a reggeli és a késő délutáni mérsékelt napfényben eltöltött szabadidős tevékenység” – olvasható dr. Karászi Viktória, a Gyermekgyógyászati Központ szakemberének véleménye a lap cikkében.

A naptej helyett ruházattal óvjuk a legkisebbek bőrét
A naptej helyett ruházattal óvjuk a legkisebbek bőrétOnfokus / Getty Images Hungary

A csecsemők bőre nagyon érzékeny, ráadásul 20-30 százalékkal vékonyabb is, mint a felnőttek bőre, ezáltal érzékenyebb a napégésre,

mint a miénk, és gyorsabban szívódnak be rajta a bőrápoló készítmények is.

Ezeket használd naptej helyett

A fényvédőket a szakember szerint kerülni kell, inkább laza, világos ruházattal fedjük a legkisebbek testét, az arc, a nyak és a fülek védelmét pedig egy széles karimájú kalappal lehet krémezés nélkül megoldani.

Bevethetünk babakocsi-árnyékolókat is, de ezekkel érdemes azért vigyázni. A teljesen letakart babakocsi belseje nagyon felmelegedhet, ezért

soha ne használjunk vastag anyagot és ne alkalmazzunk teljes takarást.

A későbbiekben teljes spektrumú védelmet nyújtó fényvédő krémek használatát javasolja a szakember, amelyek az UV-a és az UV-B sugarak ellen is hatékonyak. Érzékeny bőrűeknek a hipoallergén készítmények felelnek meg, vízpartra pedig vízálló napvédő mellett erre a célra kialakított úszóruházatot érdemes választani. Legalább a szabadtéri tevékenység kezdete előtt fél órával érdemes ezeket alkalmazni, és minimum kétóránként meg kell ismételni ezt.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek