Az ajándék, amivel magadnak teszel jót: megbocsátás szüleidnek

GettyImages-628391432
Olvasási idő kb. 5 perc

A megbocsátás a léleknek és a testnek is kifizetődő a pszichológusok és kutatók szerint. Szüleidnek is lehetséges, hogy érdemes megbocsátanod, de legalábbis komplexebben szemlélned a múlt sebeit.

Megbocsátani múltbéli sérelmek miatt piszkosul nehéz dolog. Önérzetes szemszögből akár kifejezetten visszataszító opciónak is tűnhet, azonban valójában saját magának tesz jót az ember azzal, ha meg tud bocsátani másoknak, és ez a szülőkre is vonatkozik. Imi Lo érzelmileg intenzív és szenzitív emberek kezelésére szakosodott terapeuta arról ír a Psychology Todaynek írt cikkében, milyen út vezethet a felszabadító megbocsátáshoz szüleink vétkeivel kapcsolatban.

A haragtartás ártalmas az egészségre

A megbocsátás nem egyenlő a felejtéssel, hiszen ez utóbbi csak elfedi a problémát, a valós sérelmet, nem oldja fel azt. A feldolgozatlan múltbéli sebek depresszióhoz vezethetnek, bántalmazó kapcsolatokba sodorhatnak, és megakadályoznak abban, hogy kiállj magadért.

Ahogyan Suzanne Degges-White tanácsadó írja egy másik Psychology Today-cikkben, fizikai megbetegedést is okozhat, ha nem tudod letenni érzelmi terheidet:

  • Megnöveli a vérnyomást és a pulzust.
  • Nagyobb eséllyel alakulnak ki a metabolizmussal kapcsolatos betegségek.
  • Megnöveli az elhízás esélyét.
  • Stressz állapotában tarthatja a testet és több kortizol, stresszhormon keringhet benne.

A megbocsátás előnyei

Degges-White megemlíti, kutatások azt bizonyítják, hogy belső késztetés él az emberekben arra, hogy megbocsátsanak azoknak, akik fontosak a jelenjük vagy a potenciális jövőjük szempontjából, és azoknak, akik akaratlanul bántották őket. Vonzóbbá válik a megbocsátás akkor is, ha a megbántott jólléte függ a kapcsolat fennmaradásától, legyen az anyagi, érzelmi, fizikai vagy családi.

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, kedvező lélektani hatásai lehetnek, ha spongyát tudunk teríteni a múltbéli sérelmeinkre. Csökkenti a depressziót, a szorongást és a negatív érzelmeket, az elégedettség és önbizalom érzetét viszont növelheti.

Hogyan bocsátsunk meg szüleinknek?

Lo 6 lépésre bontja le a megbocsátáshoz és elengedéshez vezető utat, amelyet azonban nem egy lineáris, egyirányú egyenes útként kell elképzelni:

1. Nézz szembe az igazsággal! Bármennyire ocsmány és fájdalmas is.

2. Meséld el a történetedet! Kezdheted egyszerre egy emberrel, mondjuk a terapeutáddal.

3. Adj hangot dühödnek! Ezt ne az elterjedt értelmében értsd, a konstruktív dühkifejezésről van szó, nem az agresszív dühről. Illetve saját magadra se irányítsd vissza ezt a dühöt szégyenérzet formájában. Fedezd fel a harag mögött megbújó fájdalmat, amit a szomorúság szül. A szomorúság elvezethet az elfogadásig, az pedig a reményhez, és végül elérheted a megelégedettséget.

4. Gyászold meg! A gyász folyamata sötét alagút, de a végén a felszabadulás fénye ragyog.

5. Integráld a múltadat a jelenedbe! Hagyd hátra a gyermeki megélésedet, és lásd meg a valóságot: jót és rosszat, a diszfunkciót és a bölcsességet, a szeretetet és a gyűlöletet, a dühöt és az együttérzést egyaránt. Lásd meg, hogy a szüleid nem azok az istenségek, amelyeknek gyermekként akartad, hogy legyenek, hanem megsebzett emberek, emberi korlátok közé szorítva. Saját sebeik miatt okoztak neked is sebeket. De a rossz emlékek mellett valószínűleg boldog pillanatok is sorakoznak: fogadd el mindkettőt, egyik sem teszi semmissé a másikat. Az érzelmi paradoxon elfogadásával kitágíthatod szereteted kapacitását ahelyett, hogy félelmedben ragadnál.

6. Tanulj meg családod jelenlegi állapotával, működésével együtt élni! Még ha a bocsánatkérés és a megváltás lehetetlen is, akkor is meg kell tanulnod kezelni érzelmi triggereidet (azokat a specifikus dolgokat, amelyek a rossz érzéseidet kiváltják), egészséges határaidat felállítani és egészséges módon kapcsolódni szüleidhez.

Szüleidnek is érdemes lehet megbocsátanod, ha ez lehetséges a helyzetedből adódóan
Szüleidnek is érdemes lehet megbocsátanod, ha ez lehetséges a helyzetedből adódóanfizkes / Getty Images Hungary

A megbocsátás pszichológiája

A Femina cikke szerint a megbocsátást néha tudattalanul gátolhatod magadban, ha:

  • Valójában nem a dühöt kiváltó esemény miatt haragszol a másikra, hanem egy korábbi, mélyebb sérelem miatt.
  • A megbocsátást összetéveszted a felejtéssel.
  • Attól tartasz, a másik gyengének fog tartani amiatt, hogy megbocsátasz neki.
  • Élvezed a vigasztaló figyelmet, amit másoktól és magadtól kapsz.

Nincs univerzálisan igaz tézis

Mindent egybevetve, nem minden esetre, komplex emberi helyzetre válhat érvényessé feltétlenül az összegyűjtött összes tanács. Ha komoly traumát szenvedtél el szüleidtől, vagy bárkitől, mindenképp fordulj terapeutához, hogy szakértelmével segíthessen annak feldolgozásában.

Ha kíváncsi vagy, melyik az az 5 hiba, amitől a bocsánatkérés elveszíti minden tartalmát, ezt a cikkünket ajánljuk figyelmedbe!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek