Ehető vadnövény és C-vitamin-bomba ez a kevéssé ismert különlegesség

GettyImages-812788284
Olvasási idő kb. 4 perc

Apró fecskehere, háromlevelű here, lóheresóska vagy madársóska. Ennyi elnevezése van annak a kevésbé ismert ehető vadnövénynek, ami jó az emésztésre, bővelkedik C-vitaminban, és enyhíti a rovarcsípéseket is.

Ismerjük a madarat és a sóskát is, de egyben ez az elnevezés mit takar? A madársóska igen elterjedt növény a Kárpát-medencében. Magyarországon bárhol megterem, de főleg északkeleten, az Alföldön viszont ritkábban.

Az erdős részeken, árnyékos sövények alatt szeret megbújni, ahol kora tavasztól az ősz közepéig megtaláljuk. Könnyű felismerni, mert a szív alakú levélkéi hármasával helyezkednek el, ezért sokan össze is keverik a lóherével.

A madársóska virága mérgező!
A madársóska virága mérgező!Albert Fertl / Getty Images Hungary

Sőt, még a története is hasonló: az ókori kelta, illetve germán kultúrában a madársóska volt a szerencse szimbóluma, de miután a tömeges erdőirtások megritkították állományát, akkor vette át tőle ezt a szerepet a lóhere.

Írország szent növénye

Már régi ír címereken is megjelent a madársóska levele, mivel Írország szent növénye ez az apró erdei virág. Az igazi írek madársóskát tűznek a kalapjuk mellé védőszentjük, Szent Patrik napján. A madársóska hármas levelei a szentháromság egységének titkát szimbolizálják.

Savanykás íze miatt jól illik a halakhoz

A madársóska áprilisban és májusban virágzik, virágai fehérek, apró lila erekkel, és veszélyesek! A növénynek csak a zöld, leveles része fogyasztható, a virága viszont mérgező hatásokkal rendelkezik, ezért azt tilos elfogyasztani! Szára és levelei viszont hasznosak és egészségesek. A felhalmozódó kalcium-oxalát-kristályoktól savanykás ízvilágot képvisel, amitől minden saláta egy kicsit különlegesebb, aromásabb lesz. Ideális választás levesek ízesítésére vagy halak mellé mártásként.

A madársóska íze kissé savanykás
A madársóska íze kissé savanykásScacciamosche / Getty Images Hungary

A népi gyógyászat is alkalmazta

Már a népi gyógyászat is szívesen nyúlt ehhez a növényhez, mert hamar felfedezték, hogy magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően hatásos a skorbut ellen. Egyenesen életmentő növénynek tartották, mert azokat az embereket is, akik arzénmérgezésben szenvedtek, ezzel a növénnyel gyógyították. Sok rostot tartalmaz, ezért jótékony hatással van az emésztésre és minden egyéb emésztési rendellenességre is, de még a gyomorégésre is. A leveleit el lehet rágcsálni, ám megfőzve teaként is fogyasztható.

Ehhez 1 evőkanál friss levelet ½ liter vízzel le kell forrázni, pár percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Napi 2 csésze teánál többet nem szabad fogyasztani.

A madársóska oldatának fogyasztása a bőrnek is jót tesz: enyhíti a rovarcsípés okozta viszketést és irritációt. 

Figyelni kell a mértékletességre

A gyógynövénynek vízhajtó, gyulladásgátló, fájdalomcsillapító és baktériumölő tulajdonságai is vannak. Súlyosabb betegségből való kigyógyulásnál is bevethető, mert javítja az étvágyat. Emellett vérzéscsillapításra is alkalmas. Kifejezetten hasznos a fogyasztása aranyér vagy túlzott menstruáció esetében.

Szakemberek szerint azért nem árt az óvatosság, mivel oxálsavat és kálium-oxalátot is tartalmaz, így fogyasztását nem, vagy csak mértékkel javasolják reumás és vesekőre hajlamos betegeknek.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek