Kevés pénzből is nagy élményt nyújtanak ezek a kirándulóhelyek

Tök pincefalu
Olvasási idő kb. 6 perc

Zápor ide, zivatarok oda, rendíthetetlenül érkezik a jó idő. Lapozgatunk az elménkben, mit csináljunk azzal a tengernyi két nappal a hét vége felé, amit a cinikusok szabadidőnek hívnak. Vízpart? Valami koncert vagy fesztivál? Szabadtéri múzeum? Azután mérlegelünk. Valami olyasmit is lehetne csinálni, ami nem feltétlenül kerül pénzbe, nincs köze képernyőhöz, nem kell emberekkel találkoznunk, sőt, igazából semmi sem kell hozzá. Ekkor sóhajtanak fel a túrabakancsok a szekrényben.

Néhány ötlet és szubjektív túrajavaslat következik most. Könnyen lehet, hogy pár túrakés élesebb lesz most szép hazánk vidékein, de vállalom a kockázatot.

Tök és a Budai-hegység

Piciny falu Pest vármegye nyugati szegletében, a Nyakas-hegy lábánál, amely sok meglepetést tartogat az ide érkező látogatók számára. A döntő többségében református vallású lakosság temploma a falu szívében igazi iparművészeti kincset rejt: 1740-ben készült festett, faragott, kazettás mennyezete 2010-ig az Iparművészeti Múzeumban is ki volt kiállítva, eredeti helyén pedig a mennyországot hozza közelebb hozzánk. A falu határában található a nemrég felújított Árpád-kori templomrom, ami szintén megér egy kis sétát. A mező közepén árválkodó egyhajós templomot a török hódoltság idején hagyták magára.

Tök remek célpont, ha olcsó és tartalmas hétvégét akarunk
Tök remek célpont, ha olcsó és tartalmas hétvégét akarunkTamás Katalin

A Tök központjából vezető Völgy utcán felfelé kaptatva nem csak a testtömegindexünket rendezhetjük rövid úton: az utat szegélyező réges-régi borospincék mellett elhaladva szép lassan mesés kilátás bontakozik ki a szemünk előtt a Budai-hegységgel, mezőkkel, szántóföldekkel, mintha a magyar vidék  minden szépségét egy településbe sűrítették volna . De olyan gyorsan ne haladjunk el a pincék mellett, mert Tök és környéke kiváló bortermő vidék. Szóval, ha ezek után tovább tudunk haladni, akkor   az Óriás Lépcsőkön   átlépdelve egészen   a Nyakas-tetőig érhetünk , ahol a kaptató által okozott szenvedéseinkért lebilincselő panoráma a jutalom. Ha pedig megéhezünk, próbáljuk ki a   töki pompost , ezt a kelt tésztára sült magyar huncutságot, szalonnával, hagymával.

Via Ferrata Tatabányán: hegymászás élménye, mínusz életveszély

Ha az M1-es autópályán Győr irányába közlekedünk, Tatabányánál tekintsük fel a hegyre egy pillanatra, itt találjuk az 1907-ben emelt millenniumi emlékművet, amely egy óriási turul madarat ábrázol. Mitikus madarunk szárnyfesztávolsága 15 méter, ezzel sokáig Közép-Európa legnagyobb madárszobrának számított. Az emlékműhöz autóval is el lehet jutni, és érdemes is, mert a turul lábától tiszta időben akár Pannonhalmáig is el lehet látni. De mi válasszunk egy elegánsabb módszert: másszunk fel sziklákon a madárig!

Via Ferrata Tatabánya - remek program, akár családdal is
Via Ferrata Tatabánya - remek program, akár családdal is

A pár évvel ezelőtt kialakított Via Ferrata útvonalakon különös élményben lehet részünk. A Via Ferrata, vagyis a vasalt út a hegymászás örömét adja úgy, hogy nem kell közben az életünkért aggódnunk, ugyanis egy drótkötélpályához csatlakozva teljesíthetjük a különféle nehézségű pályákat. Ha mászás közben körbetekintünk, akkor a lélegzetelállító panoráma és a szabadság mámorító érzéséből kikevert élménykoktélban részesülhetünk. Felszerelést a közeli látogatóközpontnál lehet bérelni, sőt itt túravezetést is kérhetünk.

A Dunakanyar legszebb panorámája

Dömös mindössze 1 órányira van Budapesttől, és ha rengeteg lekötetlen energiával rendelkezünk, akkor három helyet üthetünk egy csapásra. Dönthetünk úgy, hogy Dömös központjából felgyalogolunk a Vadálló-kövekig. Miért? Mert a Vadálló-kövek olyan térélményt nyújtanak, mintha a Gyűrűk Ura valamelyik főszereplőjeként vágtatnánk a végzet hegye felé, ahol a táj fokozatosan egy tündérmese díszletévé alakul át. Hegyek és erdők, amíg a szem ellát, vad sziklák és csend és nyugalom. A csendet legfeljebb a hiperventiláló túrázók oxigénért folytatott harca törheti meg, de ezzel nekünk nincs dolgunk. Apropó, végzet hegye. Ha már eljutottunk a Vadálló-kövekig, akkor már menjünk el a Prédikálószékig is. Egyrészt azért, mert így nagyon büszkék leszünk magunkra. Másrészt pedig azért, mert a kilátás a Prédikálószékről... nos, nehéz olyan jelzőt találni, ami még nem inflálódott el a nyakunkba zúduló reklámok miatt.

Kilátás a Prédikálószékről
Kilátás a PrédikálószékrőlJanos Illesi / Getty Images Hungary

Mert ha körültekintünk, olyan érzésünk támadhat, mint amikor felnézünk a King's College Chapel mennyezetére. Nem tudjuk biztosan, hol ér véget a valóság, és hol kezdődik az álom, hol a föld és ég közötti határ, és elénk tárul a Dunakanyar legszebb panorámája. Választhatnánk azt a lehetőséget is, hogy szintén Dömösről indulva a Rám-szakadék felé vesszük az irányt, ami az ország egyik legvadregényesebb túraútvonala. Fenyegetően fölénk magasodó szikláival, izgalmas terepakadályaival számos meglepetést tartogat, azonban sziklaomlás veszélye miatt átmenetileg lezárták a szakadékot. Hazafelé, leballaghatunk a Duna partjára, vagy ehetünk egy remek vadpörköltet a falu központjában lévő étteremben.

Érdekességek nemcsak a föld felett, hanem a föld alatt is találhatók. Ha érdekel, mit rejt a föld mélye, olvasd el következő cikkünket!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek