Tényleg a TikTok a hibás a kamaszok összes őrültségéért? Már tikkelni is kezdtek miatta!

Mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás? A kamaszok őrültségei vagy az erre kiváló felületet jelentő TikTok? Mennyiben tehetünk felelőssé egy közösségi oldalt a tinik viselkedéséért?

Amióta világ a világ, a kamaszok feszegetik a határokat. Ellenállnak a szüleik és a társadalom szabályrendszerének, keresik önmagukat, és eközben veszélyes helyzetekbe sodorják magukat. Ráadásul szinte versenyeznek azért, ki képes nagyobb lehetetlenségre, ki a „legbátrabb”. Ez már a közösségi oldalak létezése előtt is így volt, és valószínűleg utána is így lesz. Ám nem feledkezhetünk meg arról, hogy a TikTok milliós népszerűsége olyanokat is bajba sodor, akik maguktól nem mennének el ilyen messzire.

Például valószínűleg nem kerülnének olyan helyzetbe, hogy a rendőrséget hívják rájuk, mert betörőnek nézik őket. Idén decemberben már a Bay Area-i rendőrséget is figyelmeztetni kellett, hogy új kihívás terjed a TikTokon, melynek lényege, hogy a kamaszok egy népszerű Kesha-dal hallgatása közben vadidegenekre kopogjanak rá vagy rugdossák meg az ajtaját. A hatóságok nyilatkozatot adtak ki, amelyben arra kérik az embereket, hogy ne vegyenek részt a TikTok-kihívásban, mert az valós biztonsági aggályokat okoz. Az a kamasz, aki éjszaka megrugdossa valaki ajtaját, számíthat arra, hogy az illető valós betörési kísérletnek véli az akciót, és akár fegyverrel védi meg a tulajdonát, családját. Azok az idősek vagy betegek, akik kiszolgáltatottnak érzik magukat, az ilyen dörömbölés hatására súlyos stresszt, rossz esetben traumát élhetnek át. A magánkertekbe való behatolás, azaz birtokháborítás ráadásul önmagában elég okot szolgáltat ahhoz, hogy a tinédzsert bevigye a rendőrség. A rend őrei azt tanácsolják minden szülőnek, hogy figyelmeztesse gyerekét a várható veszélyekre és a kihívás jogi következményeire – lehetőleg ne engedjék nekik, hogy teljesítsék azt. Talán most több sikerrel járnak, mint az előtte lévő, az iskolák illemhelyeit megrongáló TikTok-kihívás esetén.

A TikTok a felelős a legtöbb őrültségért a kamaszok körében
A TikTok a felelős a legtöbb őrültségért a kamaszok körébenAlex Potemkin / Getty Images Hungary

A TikTok hatása a fiatalok egészségére

Annak ellenére, hogy a TikTok immár több mint 1 milliárd felhasználóval rendelkezik, a kutatók nagyon keveset tudnak arról, hogy milyen egészségügyi hatásai lehetnek a platform (főleg fiatal) felhasználóira. Bizonyítottan károsak lehetnek, különösen a tinédzserek és serdülők sérülékenyebb csoportjainak egészségére. Túlzott alkoholfogyasztás, az őrült kihívásokat követő égési vagy más sérülés, csonttörés éppúgy előfordulhat, mint testképzavar vagy depresszió. Hamis egészségügyi tanácsok ugyanúgy terjednek a platformon, mint gyűlöletkeltő szövegek, és olyan stresszt okozhatnak, amivel egy tini nem feltétlenül bír el.

Tikkelni kezdtek a kamaszok a TikTok miatt

Fiatal fiúknál mindig is gyakoribb volt a tikkelés, mint a tizenéves lányoknál. Ezért is lepődtek meg annyira az egészségügyi szakemberek világszerte, amikor elkezdődött a járvány, és a tinédzser lányok tömegesen érkeztek hozzájuk, hogy beszámoljanak a hirtelen fellépő ellenőrizhetetlen fizikai és verbális túlmozgásaikról (orvosi nyelven megfogalmazva ez a tikkelés). Amikor az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és az Egyesült Királyságban az orvosok elkezdték összehasonlítani a jegyzeteiket, rájöttek, hogy mi a közös az érintett tinédzserekben: szeretik a TikTok-videókat. Tüneteiket nem csupán megjátszották, többüket az iskolából is hazaküldték, mert gyakori rángatózó mozdulataik miatt nem lehetett órát tartani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Gyanúsan hasonló esetek

A mind gyakoribbá váló esetek abban is hasonlóságot mutattak, hogy a lányok ugyanazokat a furcsa szótöredékeket kiabálták: „beans”, „woo-hoo” vagy „flying shark”. Ebből az orvosok már tudták, hogy a tinik nem Tourette-szindrómában szenvednek, hiszen abban az esetben mindannyian egyedi, csak rájuk jellemző szavakat kántálnának. Az is kiderült, hogy ezeket a szavakat azok a valóban Tourette-szindrómás kamaszok használják, akik népszerű, milliós nézettségű videókat töltenek fel magukról a TikTokra. Az érintett tini lányok az orvosok szerint stressz és szorongás okozta mozgászavarban szenvednek, amit feltehetően tovább rontott a világjárvány és a megnövekedett közösségimédia-használat. A tikkelés egy összetett módja annak, hogy az agy felszabadítsa magát a nyomasztó stressz alól – magyarázza a jelenséget az orvos. Aki szerint nem a lányok megbélyegzése vagy megkérdőjelezése a cél, hanem az, hogy megtanítsák őket jobban megbirkózni a stresszel, ezáltal fizikai tüneteik is csökkenni fognak. A szülőknek azt tanácsolják, hogy beszélgessenek a kamaszaikkal a TikTok valós veszélyeiről, arról, milyen tartalmakat lenne érdemes fogyasztaniuk, hogy megértsék, mi hogyan hat rájuk. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra