Tényleg a TikTok a hibás a kamaszok összes őrültségéért? Már tikkelni is kezdtek miatta!

Mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás? A kamaszok őrültségei vagy az erre kiváló felületet jelentő TikTok? Mennyiben tehetünk felelőssé egy közösségi oldalt a tinik viselkedéséért?

Amióta világ a világ, a kamaszok feszegetik a határokat. Ellenállnak a szüleik és a társadalom szabályrendszerének, keresik önmagukat, és eközben veszélyes helyzetekbe sodorják magukat. Ráadásul szinte versenyeznek azért, ki képes nagyobb lehetetlenségre, ki a „legbátrabb”. Ez már a közösségi oldalak létezése előtt is így volt, és valószínűleg utána is így lesz. Ám nem feledkezhetünk meg arról, hogy a TikTok milliós népszerűsége olyanokat is bajba sodor, akik maguktól nem mennének el ilyen messzire.

Például valószínűleg nem kerülnének olyan helyzetbe, hogy a rendőrséget hívják rájuk, mert betörőnek nézik őket. Idén decemberben már a Bay Area-i rendőrséget is figyelmeztetni kellett, hogy új kihívás terjed a TikTokon, melynek lényege, hogy a kamaszok egy népszerű Kesha-dal hallgatása közben vadidegenekre kopogjanak rá vagy rugdossák meg az ajtaját. A hatóságok nyilatkozatot adtak ki, amelyben arra kérik az embereket, hogy ne vegyenek részt a TikTok-kihívásban, mert az valós biztonsági aggályokat okoz. Az a kamasz, aki éjszaka megrugdossa valaki ajtaját, számíthat arra, hogy az illető valós betörési kísérletnek véli az akciót, és akár fegyverrel védi meg a tulajdonát, családját. Azok az idősek vagy betegek, akik kiszolgáltatottnak érzik magukat, az ilyen dörömbölés hatására súlyos stresszt, rossz esetben traumát élhetnek át. A magánkertekbe való behatolás, azaz birtokháborítás ráadásul önmagában elég okot szolgáltat ahhoz, hogy a tinédzsert bevigye a rendőrség. A rend őrei azt tanácsolják minden szülőnek, hogy figyelmeztesse gyerekét a várható veszélyekre és a kihívás jogi következményeire – lehetőleg ne engedjék nekik, hogy teljesítsék azt. Talán most több sikerrel járnak, mint az előtte lévő, az iskolák illemhelyeit megrongáló TikTok-kihívás esetén.

A TikTok a felelős a legtöbb őrültségért a kamaszok körében
A TikTok a felelős a legtöbb őrültségért a kamaszok körébenAlex Potemkin / Getty Images Hungary

A TikTok hatása a fiatalok egészségére

Annak ellenére, hogy a TikTok immár több mint 1 milliárd felhasználóval rendelkezik, a kutatók nagyon keveset tudnak arról, hogy milyen egészségügyi hatásai lehetnek a platform (főleg fiatal) felhasználóira. Bizonyítottan károsak lehetnek, különösen a tinédzserek és serdülők sérülékenyebb csoportjainak egészségére. Túlzott alkoholfogyasztás, az őrült kihívásokat követő égési vagy más sérülés, csonttörés éppúgy előfordulhat, mint testképzavar vagy depresszió. Hamis egészségügyi tanácsok ugyanúgy terjednek a platformon, mint gyűlöletkeltő szövegek, és olyan stresszt okozhatnak, amivel egy tini nem feltétlenül bír el.

Tikkelni kezdtek a kamaszok a TikTok miatt

Fiatal fiúknál mindig is gyakoribb volt a tikkelés, mint a tizenéves lányoknál. Ezért is lepődtek meg annyira az egészségügyi szakemberek világszerte, amikor elkezdődött a járvány, és a tinédzser lányok tömegesen érkeztek hozzájuk, hogy beszámoljanak a hirtelen fellépő ellenőrizhetetlen fizikai és verbális túlmozgásaikról (orvosi nyelven megfogalmazva ez a tikkelés). Amikor az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és az Egyesült Királyságban az orvosok elkezdték összehasonlítani a jegyzeteiket, rájöttek, hogy mi a közös az érintett tinédzserekben: szeretik a TikTok-videókat. Tüneteiket nem csupán megjátszották, többüket az iskolából is hazaküldték, mert gyakori rángatózó mozdulataik miatt nem lehetett órát tartani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Gyanúsan hasonló esetek

A mind gyakoribbá váló esetek abban is hasonlóságot mutattak, hogy a lányok ugyanazokat a furcsa szótöredékeket kiabálták: „beans”, „woo-hoo” vagy „flying shark”. Ebből az orvosok már tudták, hogy a tinik nem Tourette-szindrómában szenvednek, hiszen abban az esetben mindannyian egyedi, csak rájuk jellemző szavakat kántálnának. Az is kiderült, hogy ezeket a szavakat azok a valóban Tourette-szindrómás kamaszok használják, akik népszerű, milliós nézettségű videókat töltenek fel magukról a TikTokra. Az érintett tini lányok az orvosok szerint stressz és szorongás okozta mozgászavarban szenvednek, amit feltehetően tovább rontott a világjárvány és a megnövekedett közösségimédia-használat. A tikkelés egy összetett módja annak, hogy az agy felszabadítsa magát a nyomasztó stressz alól – magyarázza a jelenséget az orvos. Aki szerint nem a lányok megbélyegzése vagy megkérdőjelezése a cél, hanem az, hogy megtanítsák őket jobban megbirkózni a stresszel, ezáltal fizikai tüneteik is csökkenni fognak. A szülőknek azt tanácsolják, hogy beszélgessenek a kamaszaikkal a TikTok valós veszélyeiről, arról, milyen tartalmakat lenne érdemes fogyasztaniuk, hogy megértsék, mi hogyan hat rájuk. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra