Izlandon magyar nőként: 13 télapó, vizeletízű cápahús és termálvíz a zuhanyból

image12
Olvasási idő kb. 7 perc

Egy gyönyörű magyar stewardess Spanyolországban megismerkedik félig olasz, félig angol pilóta kollégájával, nem sokkal később a házaspár Délkelet-Ázsia fülledt melegében neveli kislányukat, amikor Izlandon álláslehetőséget kapnak. Az izzasztó melegből egy decemberi, hófúvásos, sötét téli napon érkeztek kétnapos terepszemléjükre az északi szigetországba, amely azonnal megfogta őket. Öt éve élnek Reykjavíkban.

Izland teljes szigete kocsival, ha nem áll meg az ember hosszabb időkre, másfél nap alatt körbeautózható az 1-es jelzésű úton. Kis mérete ellenére változatos domborzatú és földöntúli tájakkal tarkított a sziget. Míg északkeleten a nyár meglepően meleg, akár 30 fok is előfordulhat, addig Anitáék Reykjavík-közeli lakhelyükön, a sziget déli-nyugati részén már annak is nagyon örülnek, ha nyáron 18-20 fokra felkúszik a hőmérő higanyszála.

A legsokkolóbb élmények

Néhány merőben eltérő viselkedési forma közül az egyik legmeglepőbb, hogy az izlandiak kávézóban, irodában, és ahol csak tehetik, kényelmesen felteszik a lábukat egy közeli székre, netán az asztal tetejére. De ennél meghökkentőbb tapasztalás is érte Anitát már az első időkben. Gondoltuk volna, hogy a legtöbb hallal szemben a cápa nem ürít vizeletet? Ezért húsában szokatlan íz jelentkezik. A vizeletízű cápahús bizarr aromája napokra benne marad az ember szájában. Anita egyszer megkóstolta, többé nem fogja.

Egyéb bizarr ételkülönlegességek

Egy másik tradicionális étellel folytatja beszámolóját Anita: februárban a fél birkafej vacsorára népszerű ünnepi fogás. A cápánál talán egy fokkal jobb, de annak ellenére, hogy az állat fél fejét annak szemével együtt főzik meg és tálalják, nem kacsingat csábítóan Anitára. Hasonló a helyzet a hetekig joghurtban pácolt birkaherével is. Ilyenkor Anita boldogan és megkönnyebbülten hivatkozik vegetáriánus étrendjére. Kivételt csak a halak kedvéért tesz, abból minden jöhet, ami nem cápa.

Izlandi hófal mellett saját családi fotójukon
Izlandi hófal mellett saját családi fotójukon

A legszuperebb dolgok

Anita lelkesen áradozik többek között a sziget mesés természeti adottságairól: fantasztikus dolog a vízesések, gejzírek, vulkánok mindennapos látványa. A halak és tengeri herkentyűk íze összehasonlíthatatlan a fagyasztott tenger gyümölcseivel, a víz kristálytiszta, a közbiztonság végtelenül megnyugtató. Férfiak és nők azonos jogokkal rendelkeznek, nincs megkülönböztetés! Bár a hőmérséklet alapvetően alacsony, az életszínvonal annál magasabb, az élet természetközeli és kiszámítható, az emberek barátságosak.

Nem mindennapi tájakon a szigetország barátságos lakóival
Nem mindennapi tájakon a szigetország barátságos lakóival

Anitáéknál a családi nyelvarzenál páratlan és szinte követhetetlen. Hatodik osztályos kislányuk öt nyelven beszél, de jövőre kezdi az iskolában a dánt, amely a hatodik nyelve lesz. Édesapja, Anita férje, Björn ugyan olasz–angol szülők gyermeke, de Svédországban született. Anita a magyar mellett tökéletesen beszél angolul, izlandiul, jelenleg a kínai mandarin nyelvtudását tökéletesíti, és jól boldogul az olasszal is.

A fényviszonyok nagyon érdekesek, nyáron a nap egyáltalán nem megy le, nappali világosság van egyfolytában. Ezt Anitáék is több réteg sötétítő függönnyel és redőnyökkel próbálják kompenzálni a hálószobákban, de még így is, a vekkert nemcsak a reggeli ébresztéshez érdemes beállítani, hanem ahhoz is, hogy este az ember ne felejtsen el lefeküdni. Anita mosolyogva emlékszik egy kellemes nyári estére, amikor belefeledkezett a házimunkába, és a gyönyörűen ragyogó napsütésben észre sem vette, hogy már este 11 óra is elmúlt. Anita ezért, személy szerint, jobban kedveli a sötét telet, amikor mindenki gyertyákat gyújt, és a kandalló barátságos lángjai mellett élvezi az otthon melegét.

Fantasztikus élmény

Márciusban kitört a vulkán, amely Anitáéktól 23 kilométerre van, és ahova többször is elzarándokoltak. Hihetetlen élmény testközelből végignézni ezt a jelenséget, és látni, ahogy az ég alját rózsaszínre festi az izzó, parázsló lávafolyam fénye.

Anita büszke a vulkán kitörésekor készített fotójára, és hogy részese lehetett az élménynek
Anita büszke a vulkán kitörésekor készített fotójára, és hogy részese lehetett az élménynek

Hatalmas hullámok, 13 télapó és tojásszagú termálvíz

Anita eddig egyszer vágott neki az útnak autóval, Dániában szálltak hajóra visszafelé, a 3 napos hajóút első megállója a Feröer-szigetek voltak, onnan indultak 2 napos, Izlandra visszavezető hajóútjukra, egy októberi hétvégén. A hatalmas hajót az úton végig 8 méter magas hullámok dobálták. Szárazföldet érve még 9 óra autózás várt a kissé tengeribeteggé vált csapatra, míg hazaértek.

A Mikulás virgács helyett krumplit tesz a rossz gyerekek kiscsizmájába az ablakba, de ez csak a legapróbb különbség a szakállas ünneppel kapcsolatban.

Izlandon 13 télapó van, akik Északon bujkálnak év közben, majd december 12. és 24. között minden napra jut látogatóba egy közülük.

Őket Yule Ladsnek hívják, és van köztük kolbászlopó, edénynyaló, ajtócsapkodó, ablakon kukkoló, vagy akár joghurttolvaj is. Ezeknek van egy szimpatikus édesanyjuk is, akit Grillának hívnak. Az izlandi hagyományok szerint ő az, aki egész évben gyűjti az információt a gyerekekről, majd elmegy értük, összegyűjti őket egy zsákba, és az üstjében annyit főz meg közülük, amennyivel jól lakik jövő télig. Amilyen a mama, olyan a macska, úgyhogy Grilla nagy fekete macskája szintén gyerekekkel táplálkozik a tradíció szerint. Ezért aztán, főleg a régebbi időkben, a gyerekek inkább félelemmel tekintettek ez elé az ünnep elé, mára már inkább csak a csokikat várják minden reggel a csizmában, rosszabb esetben a krumplit.

A helyi uszodákban a medencék nagy többsége szabadtéri, tűzforró termálvízzel, és szinte mindegyiknek van csúszdája is a kisebbek kedvéért, ami Anitáék szerint nagyon barátságos dolog, és könnyű szeretni. Ilyen uszodából minden utcasarkon találni egyet, de vannak cicomás fürdők is, sokszoros áron, pedig ezek nagyjából ugyanazt az élményt nyújtják. Vagyis Anita jótanácsa a turistáknak: az uszoda tökéletes, kár a fürdőért jelentős pluszárat fizetni. Ráadásul Izlandon a kénes gyógyvízért tulajdonképpen még uszodába sem kell feltétlenül menni, mert otthon a zuhanyból is geotermikus víz folyik. Ez elsőre Anitáéknak is furcsa volt, látogatóik szörnyülködnek is a záptojásszagú zuhanyzás után, de Anitáék már észre sem veszik, csak a víz szervezetükre gyakorolt jótékony hatását élvezik.

Na jó, nincs túl meleg, de a termálvíz annál forróbb – saját fotóján Anita
Na jó, nincs túl meleg, de a termálvíz annál forróbb – saját fotóján Anita

Az árak

Első kinti lakásuk egy 75 m²-es albérlet volt, öt éve ezért 750 000 forintnak megfelelő havi bérleti díjjal. Egy kávézóban egy jó latte közelít a 2000 forinthoz, egy igazi ropogós friss kenyér kilója azon túl is lép, úgy 2400 forint körül van, meséli Anita, aki ugyanakkor megjegyzi, hogy a fizetések is ehhez igazodva meglehetősen kellemesek. Ha hazai ízekre vágyik, a helyi lengyel boltban vásárol, például tejfölt. Az étterem szintén drága, és mivel Anita szeret főzni, ezért oda leginkább csak akkor jár, ha szusit enne.

Az is beszédes adat, hogy Anita külföldi nőként annak idején, a rövid terepszemléjük 2 napja alatt talált magának munkát: szimulátorpilótaként és légiirányítás-oktatóként dolgozott kinti életük megkezdésétől, míg pilóta férje továbbra is Délkelet-Ázsiából repült. Anita egy év alatt tanult meg izlandiul, folyamatosan képzi magát nyelvileg és szakmailag is, így hamarosan óceánirányító lesz, vagyis ő irányítja majd a repülőgépeket Grönland és az Atlanti-óceán felett Kanadáig és Észak-Amerikáig. Büszkén és szeretettel gratulálunk itthonról!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek