A 11 legfurcsább karácsonyi tradíció, amit a mai napig gyakorolnak

GettyImages-1132544684

Egyes országokban az ünneplés meglehetősen szokatlan keretek között zajlik.

A karácsonynak megvannak a maga elmaradhatatlan szokásai és kellékei, de van, ahol nem állnak meg a karácsonyfa-állításnál, vagy a hagyományos ételek készítésénél, hanem a helyi tradíciókat életben tartva egészen különös módokon ünnepelnek. Mutatjuk a legextrémebb, legkülönösebb példákat.

1. Svédország: Donald kacsa-nézés

Svédországban 1959 óta hagyomány, hogy a lakosság jelentős része december 24-én 15 órakor leül megnézni a tévé elé a Walt Disney 1958-as, „From All of Us to All of You” című karácsonyi különkiadását, amelyet a TV1 közszolgálati csatorna megszakítások nélkül vetít le – írja a Mental Floss. A rajzfilm olyan népszerű, hogy az ország három legnézettebb tévéműsora közé tartozik, és sorai gyakran visszaköszönnek a svédek közötti beszélgetésekben is.

2. Venezuela: görkorizás az ünnepi misére

Venezuela fővárosában, Caracasban bevett szokás, hogy a hívek görkorcsolyát húznak, majd közösen gurulnak el a kora reggeli ünnepi misére. „A gyerekek úgy fekszenek le, hogy madzagot kötnek a lábujjuk köré, aminek a végét kilógatják az ablakon. Ahogy a korcsolyázók másnap elgurulnak az ablakok alatt, megrángatják a madzagot, így a gyerekek tudják, hogy ideje csatlakozniuk” – idézte fel a Metro. A templomokból szóló harangszót ilyenkor petárdák hangja kíséri, a mise végeztével pedig egy zenés-táncos dínomdánom veszi kezdetét.

3. Japán: ünnepi vacsora a KFC-nél

Japánban mindössze a lakosság 1 százaléka vallja magát kereszténynek, így a karácsony ünneplése sem jut olyan hangsúlyos szerephez, mint más országokban. Van azonban egy különös tradíció, amit a japánok semmi pénzért nem hagynának ki: karácsonyra a KFC-től szerzik be az ünnepi menüt. A szokás a gyorsétteremlánc 1974-es „Kentucky for Christmas” reklámkampánya után vált népszerűvé, ami az országba látogató külföldiek számára kínált a hagyományos ünnepi ízekhez hasonló étkezési lehetőséget.

A japánok imádják a KFC ünnepi menüjét
A japánok imádják a KFC ünnepi menüjétYuichi Yamazaki / Getty Images Hungary

A 10 dolláros, a csirke mellett bort is tartalmazó menüre rövidesen a helyiek is rákaptak, és azóta is szívesen fogyasztják. Az ünnepi ajánlathoz manapság már tortát és pezsgőt adnak mintegy 40 dolláros áron, ami olyan kapós (a BBC szerint 2006-ban 3,6 millió japán család vásárolta meg), hogy vannak, akik előre lefoglalják a menüt, hogy elkerüljék a sorban állást.

4. Ukrajna: pókháló a karácsonyfán

A hagyomány egy népmeséből ered, amely egy szegény özvegyasszonyról szól, akinek nem volt pénze, hogy méltóképpen feldíszítse a családi karácsonyfát. Amikor azonban karácsony előtt nyugovóra tértek, megjelent egy pók, ami csillogó hálóval szőtte be a fát, ami a napsugarak hatására ezüstté és arannyá változott. Az ukrán családok ez előtt tisztelegnek, amikor csillogó pókokkal és hálókkal díszítik fel karácsonyfáikat.

5. Guatemala: ördögégetés

A guatemalai népszokás jegyében a helybéliek minden év december 7-én 18 órakor ördögfigurákat égetnek el, hogy a jelképes szertartással elűzzék a gonosz szellemeket az elkövetkező ünnepek előtt. A gyarmati idők egyszerű máglyagyújtásából kiinduló hagyománynak számos követője akad: egy óra alatt mintegy 500 ezer máglyát lobbantanak lángra, miközben tűzijátékok fényei világítják be az égboltot.

A katalán kakiló figura ajándéktárgy formájában is kapható
A katalán kakiló figura ajándéktárgy formájában is kaphatóMiquel Benitez / Getty Images Hungary

6. Katalónia: Caganer, a kakiló figura

A katalán betlehemeknek van egy igen szokatlan eleme: a kaganer nevű csupasz fenekű férfi, aki nadrágját letolva éppen kakilni készül. A figura a XVIII. század elején jelent meg a jellemzően pásztorjeleneteket és vidéki életképeket ábrázoló összeállításokban, amint egy fa vagy egy épület mögött kuporog. Egyes elméletek szerint a kakiló ember a szerencsét és a boldog új évet jelképezi, míg mások a föld megtermékenyítését, vagy a mindannyiunkban lakó gazságot látják benne.

7. Wales: szürke kanca

Karácsony és szilveszter között az ünneplők egy Mari Lwyd, vagyis „szürke kanca” nevű kísérteties lófigurával – ami egy hosszú póznára feltűzött, lepedővel letakart, gondosan feldíszített lókoponya – járnak házról házra Walesben, hogy rímcsatára hívják szomszédaikat. Ha sikerül nyerniük, akkor bebocsátást nyernek a házba (vagy kocsmába), ami állítólag jó szerencsét hoz. A kereszténység előtti időkből származó hagyományt vidám hangulat kíséri. Ebben valószínűleg az is közrejátszik, hogy a résztvevők egy wassailing nevű fűszeres sörrel oltják szomjukat.

A Mari Lwyd, vagyis a „szürke kanca” egy korábbi fotón
A Mari Lwyd, vagyis a „szürke kanca” egy korábbi fotónMirrorpix / Getty Images Hungary

8. Ausztria: krampusz

Miközben Ausztriában és az Alpok közelében fekvő német nyelvterületeken a jó gyerekek arra várnak, hogy a Mikulás édességekkel megpakolva látogassa meg őket, addig a rosszakat a félig démon-, félig kecskebőrbe bújt krampusz (ezt ábrázolja borítóképünk is) ördögi figurája tartja félelemben, amely láncát csörgetve virgáccsal fenyegeti őket, és megbünteti a rendetleneket. A felnőttek az ünnep során krampusznak öltözve járják végig a házakat, illetve krampuszfelvonulásokat is tartanak.

9. Izland: Jólakötturinn

A Jólakötturinn, vagyis a Yule macska az izlandi folklór óriásira nőtt macskája, amely a legenda szerint a havas vidéken kóborol, hogy felfalja azokat, akiknek nincs új ruhájuk. A vidéki régiókban ugyanis korábban az volt a szokás, hogy a gyapjú feldolgozásában részt vevő dolgozók kemény munkájukért cserében ruhát kaptak jutalmul, ha időben elkészültek. A legendának van egy olyan értelmezése is, hogy a Yule macska nem is az embereket, hanem csak az ételeiket és ajándékaikat nyeli el.

10. Grönland: bálnabőr és erjesztett madarak

Grönlandon a férfiak szolgálják fel a nőknek a karácsonyi ebédet, ami alaposan eltér attól, ami nálunk kerül az asztalra. A két hagyományos főétel a mattak, vagyis a csíkokra vágott nyers bálnabőr, valamint a kiviak, ami a fókabőrbe csomagolt alkamadarat jelent, amelyet 7 hónapig erjesztenek. A desszert viszont már számunkra is könnyebben emészthető: karácsonyi zabkása vajjal, fahéjjal és cukorral körítve.

Grönlandon csíkokra vágott nyers bálnabőrt esznek
Grönlandon csíkokra vágott nyers bálnabőrt esznekMortenChr / Getty Images Hungary

11. Olaszország: karácsonyi boszorkány

Az osztrák krampuszhoz hasonlóan az olasz karácsonyi boszorkány, a befana is ijesztően fest. A hagyomány szerint a bibircsókos, hegyes orrú banya január 5-én ajándékokkal és édességekkel lepi meg a jó gyerekeket, míg a rosszaknak szenet hagy hátra, a legnagyobb gézengúzokat pedig lecsapja, majd hazaviszi férjéhez, aki a legenda szerint megeszi őket.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek