7 tipp, hogy könnyebbé tedd a sulikezdést a gyereked számára

DSC8974

Mi lehetne nagyobb álom egy szülő számára, szeptemberben, mint a zökkenőmentes iskolakezdés. Képzeljünk el egy ideális világot, ahol nincs Covid–19, nincs se nátha, se megfázás, csak tökéletes tanárok, nagyszerű osztálytársak és olcsó taneszközök léteznek. Na, hát ilyen nincs. Ám törekedni azért lehet arra, hogy ne legyen rémálom az első nap – vagy a sokadik – az iskolában.

Szeptemberben az iskolába való visszatérés egyszerre izgalmas és nyugtalanító érzés a gyerekek és a szülők számára is. A gyerekeknek ez egy lehetőség, hogy új barátokat találjanak, új dolgokat tanuljanak, és önállósodjanak. A szülők számára nehéz az elengedés, és csak bízni lehet abban, hogy a csemete jó kezekbe kerül. Mindenkiben ott van az izgalom, akár mutatjuk, akár nem.

A következő néhány tipp hasznos segítség lehet a szülőknek.

1. Kezdjetek el beszélgetni az iskoláról

Bár augusztus közepén még talán senki nem akar az iskoláról hallani, mégis jó, ha már idejében téma lesz a tanévkezdés. Ha először megy a gyerek iskolába, el kell neki mondani, hogy miben lesz ez más, mint az óvoda, mire számíthat. Nem ijesztgetni kell. 

Meséljünk aranyos történeteket a saját emlékeinkből, és ha már tudjuk, milyen az osztályterem, hol fog ülni, esetleg ki lesz az osztálytársa, akkor ezekről is ejthetünk szót, ami motiválni fogja.

Van, akit már egy új tolltartó is motivál
Van, akit már egy új tolltartó is motiválKaszás Tamás / Index

2. Közös vásárlás

Semmi nem lehet attól izgalmasabb egy 7-8 éves gyereknek, mint kiválasztani az uzsonnásdobozt, a tolltartót vagy a hátizsákot, esetleg egy új cipőt az iskolakezdésre. Ezek közös programok legyenek, nem kell egyszerre beszerezni mindent, de élvezettel csináljátok. Miután megvan minden, tegyétek el iskolakezdésre, és csak akkor vegyétek elő, amikor már élesben kell használni.

3. Alvási ütemterv kialakítása, amely megfelel az iskolai napoknak

Ez hihetetlenül fontos, és sok család túl későn kezdi (vagy egyáltalán nem teszi meg). A gyerekeknek lehetőleg 9-10 órát kell aludnia minden este. Tehát gondold ki időben, hogy mikor kell lefeküdniük az iskolába járáshoz.

Tanácsos legalább egy héttel az iskolakezdés előtt elkezdeni, de lehetőleg két vagy akár több héttel, hogy a gyermek, sőt a szülő is hozzászokjon a rutinhoz.

4. Ismerkedés a tanárral

Az első tanítási nap az egyik legfontosabb nap egy gyermek számára. Ha van rá lehetőség – és kell, hogy legyen –, akkor közösen ismerkedjen szülő és gyerek a tanárral. Akkor is, ha a szülő már ismeri, de fontos, hogy a gyerek is érezze a bizalmat, hogy olyan felnőtt van mellette, akit a szülei is elfogadnak.

Ismerkedés az iskolával: mindig nagy segítség
Ismerkedés az iskolával: mindig nagy segítségKaszás Tamás / Index

5. Fedezzétek fel az iskolát!

Az ismerősség kényelmet teremt, ezért a leghatékonyabb szülői tippek közé tartozik, ha már az első nap előtt iskolai körútra indulsz a gyermekeddel. Ezt nem mindenki tudja a valóságban megtenni, hiszen nem lehet csak úgy besétálni a suliba, de szerencsére a legtöbb iskolának már van weboldala, sőt, ott van a Facebookon, esetleg még a YouTube-on is. Meg lehet kérni a tanárt is, hogy készítsen egy kis videót, amit aztán a gyerekek még az első becsengetés előtt megnézhetnek, így nem egy idegen hely lesz számukra az épület.

6. Ne legyen tabu, hogy vannak szabályok

Bármennyire is szeretnénk könnyűvé varázsolni a sulis éveket, azt már az elején tisztázni kell, hogy egy iskolában nagyon is komolyan kell venni a szabályokat. Érdemes áttekinteni az iskola szabályait és elvárásait, például mások tiszteletben tartását és az időben történő érkezést. Ez egy gyereknek mindig komoly téma, ezért a szülő felelőssége itt jóval nagyobb, hogy ne teherként rakja a kicsikre. Ezzel nem is kell az első napokban foglalkozni, de 1-2 hét után már érdemes.

7. Ne szervezd túl a gyerek életét!

Csábító gondolat, hogy a gyerek sportoljon, zenéljen, nyelvet tanuljon, kertészkedjen és még legalább két tánccsoportba is járjon. Hát ne tedd! Minden különóra nagyszerű és hasznos, de ne zsúfold tele a gyereked naptárát, ne terheld le őt már ebben a korban. Add meg neki a választás lehetőségét, és azt is, hogy ha nem tetszik valami, nem érzi jól magát benne, akkor lehessen rajta változtatni. A tehetség és az ambíció már ebben a korban is megmutatkozhat, de fontos, hogy nem kiölni kell, hanem utat teremteni számukra.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra