Öt baktériumtelep az iskolában, amiket el kellene kerülnie a gyerekednek

GettyImages-186475466
Ványik Dóra

Még egy hónap sem telt el, de a gyereked már elkapta valamelyik vírust az iskolában? Segítünk, hogy el tudjátok kerülni a gyakori megbetegedéseket.

A futótűzként terjedő iskolai fertőzések igazi rémálmot jelentenek minden szülőnek. A gyerek otthon fekszik, neked szabadságot kell kivenned, és még az órai munkát és a leckét is pótolni kell. Hogy minél kevesebbszer kerüljetek ilyen helyzetbe, érdemes megtanítani a kisebb és nagyobb diákoknak, hogy mikor kell odafigyelniük a leginkább a higiéniára. 

Tárgyak, amelyeket együtt használnak

Vannak olyan taneszközök az iskolában, amelyekhez jó eséllyel minden gyerek hozzányúl, arról nem is beszélve, hogy egymásnak is kölcsönadják a ceruzájukat, aminek a végét esetleg meg is rágcsálták. Először érdemes elmagyarázni – főleg a kisebbeknek –, hogy miután használták egy másik gyerek eszközeit, mossanak kezet, vagy legalábbis, ne tegyék az arcukhoz, szájukhoz, szemükhöz a kezüket. A már megrágcsált ceruzavéget pedig szigorúan tilos a szájukba venni.

Az iskolai fertőzés egyik melegágya a csap
Az iskolai fertőzés egyik melegágya a csapTim Graham / Getty Images Hungary

Csapok a mosdóban

Mi is ezt csináltuk gyerekkorunkban; amikor az izzasztó testnevelésóra után hideg vízre vágytunk; csak odatartottuk a markunkat a csap alá, és úgy ittunk. Sőt, volt, aki még a csap végét is a szájához érintette. Egy Egyesült Államokban készült vizsgálatban 110 iskolai ivókútból 89-en találtak különböző baktériumokat, amelyek között ott volt az E. coli és a szalmonella is.

Ezért fontos, hogy a gyerek saját kulaccsal menjen az iskolába, illetve, tanítsuk meg neki, hogy ha véletlenül otthon felejtené, hogyan igyon a csapból.

Először is ivás előtt és után is mosson kezet, másrészt picit folyassa ki a vizet, mielőtt inna, és semmiképpen ne érintse a száját a csaphoz.

Amíg eléneklik a Boldog születésnapot!, a bacilusok eltűnnek
Amíg eléneklik a Boldog születésnapot!, a bacilusok eltűnnekJGI/Jamie Grill / Getty Images Hungary

Asztalok és kilincsek

Az iskolai asztalok és kilincsek ugyanúgy tele lehetnek baktériumokkal, vírusokkal, mint a munkahelyeken, csak nekünk, felnőtteknek könnyű előkapni egy fertőtlenítő kendőt. A gyermek számára a kézmosás fontosságát emeljük ki; lényeges, hogy meleg vízzel, szappannal, legalább 20 másodpercig mossa a kezét. Ez körülbelül annyi idő, míg elénekli a „Boldog szülinapot” című dalt. 

Iskolai fertőzés turbófokozaton: az étkezések helyszíne

Étkezés közben sajnos rengeteg kórokozóval találkozhat, ezekre a veszélyforrásokra fontos felhívni a figyelmét. Ha leesik a kanál, a villa, merjen újat kérni a konyhásnéniktől, azt pedig felejtse el, hogy beleeszik a másik ételébe. Ha megkínálják zacskós kekszből, előtte mindig mosson kezet, és erre nyugodtan felhívhatja az osztálytársai figyelmét is. Ha csomagolunk neki tízórait, tegyünk mellé egy tiszta textilszalvétát, és bátorítsuk, hogy ezt tegye az asztalra, ne a szendvicsét. 

A sporteszközök használata után is fontos a kézmosás
A sporteszközök használata után is fontos a kézmosásImage Source / Getty Images Hungary

Udvar és tornaterem

Talán nincs is olyan tér az iskolában, ahol akkora lenne a közös használatú eszközök száma, mint a játszórész és a tornaterem. A mindennapos testnevelésórán a gyerekek számos sportszert használnak közösen, így még nagyobb az esélye, hogy egy esetleges fertőzés hamarabb elterjedjen az osztályban. Fontos, hogy ezzel kapcsolatban is felhívd a gyermeked figyelmét, hogy tornaóra után mosson kezet, illetve hogy rendszeresen hozza haza a tornaruháját a mosásba, ne csak a hét végén. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra