Súlyos betegségre figyelmeztetnek ezek a jelek, azonnal cselekedned kell

GettyImages-493991227

Főleg, hogy a gyermeked van óriási veszélyben! Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, mindenképpen keresd fel az orvosotokat.

Egy 2019-es adat szerint Magyarországon több mint 5000 gyerek él cukorbetegséggel. A diagnózis minden esetben letaglózza a szülőket, de sokkal rosszabb a helyzet, ha a betegség sokáig rejtve marad. A tünetek azonban igencsak szembetűnőek, ha pedig felmerül a gyanú, hogy a kisebb vagy nagyobb gyermeknek cukorproblémája van, haladéktalanul lépni kell.

Az ingerlékenység is tünet lehet

A szülők általában azonnal észreveszik, ha valami máshogy működik a gyermekükkel kapcsolatban, legyen az lelki vagy fizikai változás. A gyermekkori diabétesznek igen szembetűnőek a tünetei, bár jó néhányat közülük akár foghatunk az óvoda- vagy iskolakezdésre is, hiszen nem meglepő, hogy a nyári pihenés után újra korán kelő ovisok vagy diákok fáradtabbak a megszokottnál. Sőt, az ingerlékenységet sem kötnénk össze azzal, hogy a gyereknek problémája van a vércukorszintjével.

A hirtelen, gyors fogyás utalhat a gyermek cukorproblémájára
A hirtelen, gyors fogyás utalhat a gyermek cukorproblémájáraPeter Dazeley / Getty Images Hungary

A Mayo Klinika oldalán azonban összegyűjtötték azokat a jeleket, amelyek közül, ha egy vagy több is megjelenik, akkor már cukorbetegségre kell gyanakodnunk. Ha azt tapasztaljuk, hogy látványosan többet iszik, viszont többet is jár a mosdóba, vagy a korábban szobatiszta gyermek ismét bepisil, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hogy vizsgálják ki a probléma hátterét. Ugyanúgy feltűnő lehet, ha a korábban normál étvágyú gyerek rengeteget eszik, de közben veszít a súlyából. Gyakran előfordul, hogy akár néhány hét leforgása alatt egy-két ruhamérettel kisebbet kell venni neki, mert lötyög rajta a nadrág. A nem kezelt cukorbetegség esetén a lehelet illata megváltozik: gyümölcsös, acetonos szagú lesz, ami szintén nagyon feltűnő.

A gyermek cukorbetegsége és ami mögötte van

Miért pont mi? – teszi fel a kérdést a legtöbb szülő, miután megkapják a diagnózist. A pontos ok nem ismert, de a legtöbb 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő embernél az immunrendszer tévedésből elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit.

A kutatások szerint valószínűleg a genetika, a környezeti tényezők, egyesek szerint pedig lelki okok is szerepet játszhatnak a diabétesz kialakulásában.

A cukor az élelmiszer megemésztésekor a véráramba kerül, és elegendő inzulin nélkül felhalmozódik a vérben, ezzel akár életveszélyes szövődményeket okozva. 

A diagnózis után egy teljesen új életmódra kell a családnak berendezkedni
A diagnózis után egy teljesen új életmódra kell a családnak berendezkedniHalfpoint Images / Getty Images Hungary

Vannak olyan hajlamosító tényezők, amelyek növelhetik az esélyét a gyermekkori cukorbetegség kialakulásának. Ilyen például, ha a szülő vagy a testvér is diabéteszes, illetve a betegek 1-2 százalékánál egy hibás gén okozza a betegséget. Bizonyos vírusfertőzések is hajlamosíthatnak a cukorbetegségre; többször előfordult, hogy miután valaki átesett a Covidon, rövid ideig cukorproblémák jelentkeztek. 

Más autoimmun betegségekre is hajlama lehet

Ha kiderül a betegség, teljes életmódváltást kíván az egész családtól, hiszen nem tehetjük meg, hogy miközben mi számolatlanul esszük az édességet, elvárjuk a gyermekünktől, hogy ő szigorúan vegye a bevitt szénhidrátot. A fehér cukor és a fehér liszt tiltólistára kerül, korának megfelelően pedig a gyereknek meg kell tanulnia az inzulint adagolni, odafigyelni a szénhidrátbevitelre, és persze mérni és karbantartani a vércukorszintjét.

A nagyobb gyerekeknek már meg kell tanulnia a vércukorszintmérést és az inzulin beadását
A nagyobb gyerekeknek már meg kell tanulnia a vércukorszintmérést és az inzulin beadásátFatCamera / Getty Images Hungary

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermekek hajlamosak lehetnek más autoimmun betegségekre is, például problémájuk lehet a pajzsmirigyükkel, vagy kialakulhat cöliákia, azaz gluténérzékenység is. Bár az 1-es típusú diabétesz nem gyógyítható, ugyanakkor odafigyeléssel a gyermeknek lehetősége van arra, hogy hosszú és minőségi életet élhessen. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra