Miért bántják egymást a gyerekek, és mit tehetünk ellene?

„A gyerekek nagyon kegyetlenek tudnak lenni” – ezt a mondatot sokszor hallottuk már. Csakhogy eddig inkább arra vonatkozott, hogy a gyerekek 100%-ban őszinteséget tartalmaznak. Nem tanultak még meg a felnőttektől szándékosan színlelni: kimondják, amit gondolnak. Manapság viszont mintha gorombább, akaratlagosabb és erőteljesebb sérelmeket is elszenvednének egymástól a kicsik. Hogyan zaklatják egymást, miért teszik, és hogyan védekezzen ellene a szülő?

Angyalarcú mélymagzatjainkról és kispajtásaikról ugyan nehéz elképzelni, de olykor beléjük tud bújni a kisördög, így hajmeresztő óvodástörténeteket hallani a köpködéstől a véres verekedésig, a csúfolástól a szexuális abúzust súroló gyermeki „csínyekig”, pedig a helyzet csak később durvul el igazán.

A sajnos, az egyre gyakoribb jelenség mögött számos ok húzódhat meg, de sosem késő lépni, és a szülőn nagyon sok múlik.

Az agresszió és a zaklatás tanult viselkedési formák.

Okok

 • Az egyik leggyakoribb és legtriviálisabb oka a zaklatásnak, ha a gyermek nem kap elég odafigyelést, és magatartásával próbálja kivívni a neki járó figyelmet. Ez legtöbbször elhanyagolt gyermekek, elvált vagy rendszeresen tudatmódosító szerekkel élő, szenvedélybeteg szülők gyermekeire jellemző.
 • Természetesen a mintakövetés is a legfőbb okok között van: a gyakran bosszús, türelmetlen, ideges szülő olykor rosszul kezeli a konfliktust, amit a gyermek, mint tanult magatartást, szivacsként szívja magába. Ráadásul, mivel a bántalmazó viselkedést a felnőtt példaképről mintázza, aki szintén ezt csinálja, rögtön, fals módon, felmentést is ad magának annak súlya alól.
 • Nagyobb testvér is felléphet zaklatóként kisebb testvérével szemben, ha ő a szülőtől elszenvedője volt valamilyen agresszív magatartásnak, akkor ezt közvetíti kisebb testvére felé.
Mikor kezdődik?
Mikor kezdődik?Image taken by Mayte Torres / Getty Images Hungary

A zaklatók dominánsak, és nem várnak okra ahhoz, hogy „lecsapjanak” áldozataikra, akik jellemzően gyengébbek náluk. Zaklató vagy bántalmazó viselkedéseikért általában később nem vállalják a felelősséget, magukra áldozatként tekintenek.

A zaklatóként fellépő megkérdezett fiatalok közül legtöbben ezeket az okokat jelölték meg viselkedésük hátteréül:

 • mintakövetés: …mert otthon zaklatnak.
 • csoporthoz tartozás, kortársak rossz hatása: …mert látom, hogy mások csinálják, vagy…mert ha közéjük akarok tartozni, ezt kell tennem.
 • félelem: …mert ez az egyik legjobb módja, hogy ne ők zaklassanak engem.
 • féltékenység: …mert irigy vagy féltékeny vagyok rá.
 • alacsony önértékelés: …mert ettől erősebbnek, okosabbnak érzem magam a másiknál.

zaklatás egyes szakértők szerint származhat egy olyan tanulási nehézségből is, ami megakadályozta bizonyos problémamegoldó készségek kifejlődését, vagy adott társadalmi, szociális viselkedési módok helyes elsajátítását. A gyerekeknek minden esetben meg kell tanulniuk megtalálni a problémák megoldását, és a másokkal való helyes viselkedés módját: a társas környezetet megérteni, a helyzeteket dekódolni és barátkozni.

Figyeljünk a jelekre, és beszélgessünk sokat
Figyeljünk a jelekre, és beszélgessünk sokataldomurillo / Getty Images Hungary

A verbálisan vagy fizikailag zaklató a bántalmazással palástolja a társas együttéléshez szükséges, hiányzó készségeit: problémamegoldás helyett „leuralja” áldozatát, barátkozás helyett fenyeget és irányít. Ha ez a jelenség időben nincs megfelelően kezelve, könnyen és hamar, akár kisiskolás korra, rögzülhet, és minden olyan helyzetre, ahol kínosan, bizonytalanul érzi magát, fél, unatkozik, vagy zavarban van, könnyen adja válaszul a zaklató viselkedési mintát.

Megelőzés

Szülőként fontos a jelekre is figyelni, és megelőzésként:

 • a kellő mennyiségű pozitív, bátorító odafigyelést megadni a gyermeknek, dicsérni, önbizalmat építeni,
 • a kortársak közötti különbségekre felhívni a figyelmet, empátiára nevelni,
 • kedvességet adni mintaként, és ezt várni el válaszul is,
 • a pozitív szülői mintában a tiszteletadás is fontos szerepet játszik.

Problémakezelés

A zaklató gyermekkel sokat kell beszélgetni. A beszélgetések során igyekezni kell megtanítani a problémák valódi megoldására, és mivel a zaklatók hajlamosak gyakran áldozatként tekinteni magukra, ezért fontos rávilágítani a felelősség kérdésére, és elérni, hogy ne mentse fel magát. Mélyére kell ásni, valóban igazak-e feltételezései, jogosak-e félelmei, kisebbrendűség-érzései, és meg kell neki tanítani:

 • a kompromisszumkészséget,
 • a kedvességet, empátiát,
 • az önmaga és mások iránti tiszteletet,
 • az áldozatvállalást,
 • a megosztást,
 • legyőzni az indulatokat,
 • uralkodni az impulzusokon,
 • kezelni az igazságtalanságot.

Mindez persze egy életen át tartó feladat, amit mi magunk felnőttként is gyakorolhatunk.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra