Minden vágyad, hogy jobb alvó legyen a gyereked? Rakass vele rendet a szobájában mindennap

GettyImages-167448247
Olvasási idő kb. 7 perc

A villámgyors takarítás megtanításával olyan készséget adunk gyerekeink kezébe, amely egész életük során kifejti majd pozitív hatásait.

Tisztaság fél egészség. Egyszerűen jobb érzés tisztának lenni és tisztaságban létezni, valamint mentális és fizikai egészségünknek is jót tesz. Mégis sokaknak nehézséget okoz fenntartani a rendet maguk körül felnőttkorban is. Nancy Darling pszichológus szerint fontos lenne gyermekkorban megtanítani a gyerekeket a rendrakásra a villámgyors takarítás módszerével, mivel a koncentrációjukat és az alvásminőségüket is javítja a rend.

A kupis szoba pszichológiailag megterhelő 

Rendetlen, kaotikus holmikupacok, egy-két, a konyhából eltévedt pohár és tálka, szemétfecnik elvétve a padlón… Ismerősen hangzik, nem? Ha nem, akkor nem is kell tovább olvasnod, mivel egy 2017-es kutatás szerint a kupis életterek örökletesek, így ha te nem vagy rendetlen, valószínűleg a gyereked sem lesz az a későbbiekben. Ha azonban természetednél fogva halogató típus vagy, akkor valószínűleg jobb, ha ügyelsz a szobáid (és gyermekeid szobáinak) rendjére, ugyanis a kupikupac aljáról a halogatás köszön ki mint kiváltó ok. A halogatás összefügg a szorongással és a perfekcionizmussal, a külső és/vagy belső elvárások mellkaslenyomó érzetével. Ha sikerül gyorsan letudni a rendrakásnak és takarításnak az idő elteltével arányosan növekvő szorongatását, kellemesebben érezhetjük magunkat ránk várakozó munka mentális terhe nélkül.

A rendetlenség boldogtalanná tesz minket, kevésbé leszünk képesek koncentrálni egy ilyen környezetben, és az alvást is megnehezíti. A rengeteg felhalmozott, szanaszéjjel hánykódó tárgy látványa eltereli figyelmünket az igazán fontos dolgokról. Az idegtudomány szerint is hatékonyabban tudunk tanulni és dolgozni a letisztult terekben. Ezenfelül sokakban szégyenérzetet kelt, és kompetenciahiányt élhetnek meg, ha szétnéznek otthonukban, és a folyton halogatott rendrakás előtti állapotokat látják csak, hiszen mindenki tudja, hogy társadalmi elvárás a tiszta otthon. 

Ez a villámgyors takarítási módszer nem lesz túl megterhelő a gyerekeknek, és felnőttkorban nagy hasznát veszik majd
Ez a villámgyors takarítási módszer nem lesz túl megterhelő a gyerekeknek, és felnőttkorban nagy hasznát veszik majdImgorthand / Getty Images Hungary

A villámgyors takarítás mint tanulható szokás

Darling szerint sokat számít, ha már gyerekkorban elkezdjük hozzászoktatni gyermekeinket a tiszta térhez mint alapállapothoz, és ahhoz, hogy ők maguk hogyan képesek gyorsan, egyszerűen és könnyedén rendet tartani saját tereikben. Felnőttkorban már nehezebb megtanulni és elsajátítani egy ilyesfajta szokást, mintha a kezdetektől fogva tudnák, hogyan, milyen stratégiával és milyen módszerekkel lehet elkerülni a kupacolódó rendetlenséget. Darling egy 5 lépésből álló, 5-15 perc alatt elvégezhető villámgyors takarítási módszer megtanítását tartja a legjobbnak, amellyel vizuálisan megkönnyebbülést okozó érzést válthatunk ki. A lomtalanítással ellentétben a rendrakás kevesebb átgondoltságot és időt igényel, amelyhez nem kell más, mint egy szemetes, egy szennyestartó, spray-s felülettisztító szer ronggyal, valamint egy söprű vagy porszívó.

1. Mérjük fel a terepet! A módszer lényege a gyorsaság, így először a nagy dolgokra kell koncentrálni és a rendetlen kupacokra, amelyek egzotikus térképet rajzolnak ki szemétszigeteikkel és -félszigeteikkel. Éppen ezért a legelső lépés, hogy álljunk meg a szoba ajtajában, és mérjük fel, milyen nagy felületekkel kell meggyürkőznünk. A gyerekek személyes tere általában a hálószobájuk, így a kritikus részek: a padló, az ágy és az asztal.

2. Nyaláboljuk fel a nagyobb tárgyakat! Tüntessük el a nagyobb sík felületeket rondító nagyobb tárgyakat: ágyazzunk be, szedjük fel a szennyest, és rakjuk a szennyestartóba. Dobjuk ki az így szembetűnővé vált elszórt lapokat, csomagolóanyagokat és egyéb véletlenszerűen hányódó szemetet. A szobában ragadt piszkos poharakat és edényeket vigyük ki a mosogatóba, az ablakot díszítő függönyöket és redőnyt igazítsuk el, mivel a természetes fényforrást körülvevő rendetlenség tudat alatt idegesítő, és nagyobb hatással van ránk, mint amennyire tisztában vagyunk vele.

3. Rendszerezzük a kisebb szétszórt holmikat! A nagyobb tárgyak elrendezése után elővillannak a kisebb szétszórt tárgyak. A magányosan fetrengő tollak tucatjai, a meggyűrődött jegyzetfüzetek és az elfeledett emlékeztető cetlik színes pontjai készen állnak arra, hogy foglalkozzunk végre velük. Az azonos típusú dolgokat rendezzük egy-egy takaros kis kupacba, a felesleges apróbb szemeteket, amelyek eddig elkerülték a figyelmedet, dobjuk ki. A sok apró elöl lévő tárgy helyett a kupacok hatására még több sík felületet szabadíthatunk fel ezzel, így vizuálisan rendezettebb hatással lesz ránk a tér.

4. Jöhetnek a tisztítószerek! Most, hogy sikerült rendet teremtenünk, jöhet a takarítás, ha szeretnénk plusz 10-15 perccel meghosszabbítani a villámeljárást. Tüntessük el a port a padlóról, és tisztítsuk át a gyakran használt felületeket, mint például a villanykapcsolókat, a kilincset és a klaviatúra környékét. Sokszor észre se vesszük, mennyire poros a padló, de amint felporszívóztunk, máris rögtön kellemesebb és tisztább érzésünk támad. A gyakran használt felületek piszkát pedig már csak akkor vesszük észre, amikor már túl késő, és valóban szörnyen néznek ki, így érdemesebb ezt megelőzni egy-egy rutintisztítással, amely csak pár percet vesz igénybe.

5. Dicsérd meg a gyereket! Amikor gyermeked végzett a villámtakarítással, nézd meg munkája eredményét, és dicsérd meg, hogy milyen jól néz ki a szobája. Nem kell nagy ügyet csinálni a dicséretből, hiszen nem minden dicséret segít, van, ami árt. Csupán segíts neki abban, hogy észrevegye, milyen jó érzés, ha rend van körülötte.

Ha sikerül napi szintű szokássá emelni ezt a villámgyors takarítási módszert, olyan hasznos, élethosszig tartó készség birtokába kerülhetnek a gyerekek, amely tudattalanul is megkönnyíti életüket és eggyel kevesebb dolog fogja leterhelni őket mentálisan. Boldogabb, jobb alvó és ügyesebben koncentráló emberekké válhatnak egy ennyire egyszerű trükktől is. Persze az élet hosszú, kiszámíthatatlan és rejtélyes: nem ezen az egy dolgon fog múlni összességében egészségük és boldogságuk, azonban megkönnyítheti számukra, hogy elérhessék ezeket. Elvégre, nem azt szeretnénk mindannyian, hogy gyermekeink minél könnyebben minél boldogabb és kompetensebb felnőttekké válhassanak nevelésünk segítségével?

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek