12 tipp, amitől jobban alszanak a kreatív, kíváncsi, élénk képzelőerejű gyerekek

GettyImages-1167557448
Olvasási idő kb. 5 perc

A gyerekeknek gyakran nehezen megy az elalvás. Túlságosan izgatja őket a világ, minden felfedezésre vár! Különösen igaz ez a kreatív, kíváncsi, élénk képzelőerővel megáldott gyerekekre. Dr. Donna Matthews fejlődéspszichológiai szakember 12 tippet gyűjtött össze pontosan ezen probléma megoldására.

Nagy boldogságot jelentenek a csintalan, örökké kíváncsi kreatív gyerekek szüleiknek, de néha azért igazán alhatnának is egy kicsit a szülők és a saját pihenésük érdekében. Dr. Donna Matthews fejlődéspszichológiai szakember tizenkét tippet gyűjtött össze, amivel könnyebbé tehetjük az élénk képzelőerővel rendelkező gyerekek elalvását és nyugodt álmát.

A gyerekeknek nehézséget jelenthet megálljt parancsolni száguldó gondolataiknak lefekvéskor. Kíváncsiak, mi történik a többiekkel a házban, ijesztő szörnyektől tartanak az éj sötétjében, és azon agyalnak, mi minden más sokkal szórakoztatóbb dolgot tudnának művelni elalvás helyett.

GettyImages-1170773872
AJ_Watt / Getty Images Hungary

Csakúgy, mint a felnőtteknél, gyerekenként változhat, mennyi alvásra van szükségük, de a szakértők egyetértenek abban, hogy sokat kell aludniuk ahhoz, hogy fizikailag, érzelmileg és intellektuálisan a legjobb formájukat tudják hozni napközben. A WHO szakértői javaslata szerint az egy éven aluliaknak 14–17 óra alvásra van szükségük egy nap, az egy-kétéveseknek 11–14 órát kéne aludniuk, a három-négy éveseknek pedig 10–13 óra alvás javasolt.

12 tipp, amitől jobban alszanak a kreatív gyerekek

1. Alakítsunk ki alvásbarát környezetet gyermekünk számára! Alvást elősegítő hatása van, ha a szoba csöndes, biztonságos és elsötétített. A hőmérsékletet állítsuk a gyerek számára kényelmes fokra, és ne tároljunk elektronikai eszközöket ebben a szobában. A legjobb, ha a gyerek a nyugodtság érzetével, alvással köti össze a helyet, ahol alszik.

2. Éreztessük gyermekünkkel a szeretetünket, törődésünket! Az alvásidő az elválás ideje, ami sok gyerek számára aggasztó. Amint közeleg a lefekvés, kiemelten figyeljünk arra, hogy éreztessük gyermekünkkel, hogy biztonságban van, meghallgatjuk, és hogy nagyon szeretjük.

GettyImages-1055113800
AleksandarNakic / Getty Images Hungary

3. Iktassunk be mozgással töltött időszakot gyermekünk napjába! A gyerekek jobban alszanak, amikor a testük és az elméjük egyaránt lefárad napközben, és ha volt elég szabadban töltött idejük aznap.

4. Figyeljünk a lefekvés előtti utolsó étkezésre! Az éhség és a jóllakottság is megnehezítheti a gyerekek elalvását.

5. Kapcsoljunk ki minden elektronikai eszközt! Egy órával lefekvés előtt kapcsoljuk ki a televíziót, telefont és minden más képernyőt is. Ahogyan közeledik az alvásidő, váltsunk át az erős fényekről halvány világításra a gyerekszobában, esetleg hagyjunk égve egy éjjeli fényt, vagy maradjon égve egy villany a gyerekszoba előtt, hogy a fény átszüremkedjen az ajtó alatt.

6. Alakítsunk ki lefekvési rituálét! A jó alvási szokások kialakításához elengedhetetlen a megbízhatóan következetes lefekvési rituálé a hét minden napján alkalmazva. Ez magába foglalhatja az elalvás előtti utolsó mosdóhasználatot, a fogmosást, két altatót, egy mesét és az alábbi hálás testmeditációt, vagy bármilyen lefekvéshez készülődő rutint, ami nekünk és gyermeknek a leginkább beválik. Legyünk türelmesek, nyugodtak, szeretetteljesek, és tartsuk be következetesen a lefekvési rituálét. Ha gyorsítanánk a folyamatot, csak az ellenkezőjét érnénk el annak, amit szeretnénk: hogy a gyerek minél hamarabb nyugovóra térjen.

7. Próbáljuk ki a jó éjt naplózást! A jó éjt napló vezetése segíti a gyereket abban, hogy megbirkózzon gondolataival, megtisztítsa elméjét és lenyugtassa a testét az aznapi események leírásával vagy lerajzolásával.

8. Adjunk alvótársat gyermekünknek! Egy kedvenc plüssállat, baba vagy takaró hasznos lehet a gyereknek megnyugtatni saját magát elalváskor. Az alvótárs segít helyettesíteni a szülői ölelés melegségét és kényelmét.

GettyImages-614610390
evgenyatamanenko / Getty Images Hungary

9. Alkalmazzuk a hálástest-meditációt! Üljünk vagy feküdjünk gyermekünk mellé, és kérjük meg, hogy hunyja le a szemét és képzelje el a testét a talpától a feje búbjáig a hangodat követve. „Jó éjszakát, talpacskák! Örültök, hogy végre ágyba bújhattok, kipihenhetitek magatokat. Alaposan kitettetek magatokért ma: sokat futottatok, ugráltatok, másztatok és sétáltatok. Jó éjszakát, lábak! Olyan mázsás súlyotok van, örültök, hogy nem kell dolgoznotok. Köszönöm, hogy egész nap segítettetek, hogy gyorsan haladhassak! Jó éjszakát, kedves gyomrom, mellkasom és az összes szervem! Köszönöm nektek, hogy energiává alakítjátok az egészséges ételeket és a levegőt, hogy szép nagyra nőhessek! Jó éjszakát, karok! Szorgosak voltatok ma, sokat emeltetek, öleltetek és segítettetek a dolgok elérésében. Jó éjszakát, kezek! Köszönöm, hogy segítettetek rajzolni, festeni, írni, megfogni a dolgokat és játszani velük. Jó éjszakát, kedves kobakom! Olyan nehéz vagy, ahogyan mélyen belesüllyedsz a puha párnába. Köszönöm a sok gondolkozást, ízlelést, csodálkozást, szagolgatást és hallást, amit ma csináltál. Mosolyt küldök minden testrészemnek, ahogy szépen álomba szenderülök.”

GettyImages-1135725312
fotostorm / Getty Images Hungary

10. Idézzük fel közösen, mi minden szép történt aznap a gyermekkel! Soroljuk fel, milyen jó dolgok történtek aznap a gyermekkel, minden kedves szót vagy tettet, amit kapott, minden örömforrást, amit a nap nyújtott neki. Sokféleképpen megtehetjük ezt, akár el is énekelhetjük neki.

11. Kérjük meg a gyereket, hogy tűzzön ki magának egy célt reggelre! Például, hogy kipihenten és tettre készen vágjon bele a napba.

12. Végezzünk légzőgyakorlatot! Tanítsuk meg gyermekünknek, hogy figyeljen a légzésére. Szívja be a levegő ötig számolva, aztán fújja ki ismét ötig számolva. Ismételtessük ezt meg vele ötször, majd még ötször, ha nem aludt el az első körtől.

A különösen aktív, érdeklődő, nagy képzelőerejű vagy szorongó gyerekeknek nehézséget jelenthet a megfelelő alvásmennyiség betartása. Minden gyermekre kedvezően hatnak az előbb felsorolt tippek, de azoknak a gyerekeknek, akik nehézségen vagy stresszes időszakon mennek keresztül, kiemelten fontosak lehetnek. Az elalvási rituálé kialakítása és betartása elősegíti a gyógyító, regeneráló alvást és a boldogabb, produktívabb másnap létrejöttét.

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek