„Haza akarok menni, utálom a tábort!” Így kezeld, ha a gyerek sírva hív fel

GettyImages-1150573866

Ha a gyerek sírva hív fel a táborból, ezzel az 5 lépéses módszerrel érdemes a szakértő szerint kezelned a helyzetet.

Bárcsak tényleg csupa móka és kacagás lehetne a nyár, azonban a szülők élete nem csak játék és mese, ha a gyerekek nyári szünetének megszervezéséről van szó. Ha nincs elég családi segítség, vagy rendkívül rugalmas munkahelye a szülőknek, a tábori lehetőségekben bízhatnak, hogy a napközi falain kívüli kikapcsolódást tudjanak megteremteni a csemetéiknek. Azonban minél több lehetőséggel kecsegtet egy tábor, annál drágább, és már kora tavasszal elkezdődik a harc a helyekért. Ha valahogy mégis sikerül mindent megszervezni és pénztárcabarát, minőségi tábort találni a gyereknek, akkor sem lehet még teljesen fellélegezni: mi van, ha a gyerek sírva hív fel, hogy utálja a tábort, és haza szeretne jönni?

Ha sírva hív fel a táborból a gyerek

Jennifer Powell-Lunder klinikai szakpszichológus a kiskamaszoktól a fiatal felnőttekig terjedő korosztály és családjaik megsegítésére tette fel karrierjét. Egy 5 lépésből álló módszert dolgozott ki arra, hogy szülőként hogyan lehet a lehető legjobban kezelni azt a szívfacsaró, torokba gombócot varázsoló helyzetet, amikor a gyerek sírva hív fel a táborból, és azt mondja, haza akar menni:

1. lépés: Maradjon nyugodt a hangod

Rettenetesen nehéz, de annál lényegesebb, hogy a hangod nyugodt tudjon maradni a kicsinyed zokogástól elcsukló hangja ellenére is. Még ha legszívesebben elő is bújna belőled a dühös apa/anyatigris, próbáld meg féken tartani, ahogyan a szorongásodat is, de nem próbálj túlságosan vidám hangot sem megütni. Ha a te hangod nyugodt, a gyerek is hamarabb meg fog tudni nyugodni, és meg tudod neki teremteni azt a biztonságérzetet, amelyre mindennél jobban vágyik egy ilyen pillanatban.

Ha a gyerek sírva hív fel a táborból, ne adj neki rögtön megoldási javaslatokat, helyette kérd meg, hogy ő álljon elő párral
Ha a gyerek sírva hív fel a táborból, ne adj neki rögtön megoldási javaslatokat, helyette kérd meg, hogy ő álljon elő párralHalfpoint Images / Getty Images Hungary

2. lépés: Hallgasd végig figyelmesen

Ha valami annyira felzaklatta, hogy sírásban tört ki, és távolról is a te megnyugtató jelenlétedre vágyik, akkor nagyon sokat fog neki jelenteni, hogy ha sikerül teljesen, megszakítás nélkül végighallgatnod. Ezután a saját szavaiddal összegezve mondd vissza neki a helyzet leírását, hogy bebiztosíthasd, valóban megértetted, amit közölni próbál veled. Ez abban is segít, hogy ő is megértve, meghallgatva érezhesse magát.

3. lépés: Mérd fel a helyzetet

Ha ez a gyermek első táborozása, máshogyan fogsz reagálni erre a helyzetre, mint ha ez a többedik alkalom lenne. Ha már tapasztalt táborozó, mérd fel, hogy a sírva hazatelefonálás minden táborélmény kezdeti szakaszának velejárója-e, vagy épp ellenkezőleg, általában imádja a táborokat. Természetesen a hívás tartalmától is függ, hogyan érdemes reagálnod. Csak a tábori kaját utálja, vagy azt érzi, hogy zaklatják a társai, esetleg egy táborvezető?

4. lépés: Ne adj rögtön megoldási lehetőségeket

Hiába ragadnád magadhoz legszívesebben a kontrollt azzal, hogy rögtön megoldást nyújtasz a helyzet feloldására (mert valljuk be őszintén, ki ne érezné magát tehetetlennek, erőtlennek, ha a távolból hívja fel a gyereke zokogva), a szakértő szerint jobb, ha megpróbálod türtőztetni magadat, legalább még egy pár perc erejéig. Kérd meg a gyerekedet, hogy először magától rukkoljon elő pár megoldási lehetőséggel, mert néha a szülői kontaktus elég megnyugtató ahhoz, hogy tisztábban tudja látni a helyzetet. 

Maradjon nyugodt a hangod, ha a gyerek sírva hív fel a táborból
Maradjon nyugodt a hangod, ha a gyerek sírva hív fel a táborbólJatuporn Tansirimas / Getty Images Hungary

Ha rögtön azt vágja rá, hogy haza szeretne menni, de a helyzetfelmérésed alapján nem feltétlenül szükséges azonnal ehhez a legvégső megoldáshoz fordulni, akkor ajánlj fel neki kisebb feloldási lehetőségeket. Ha az étellel van problémája, megpróbálhatsz telefonon beszélni az ezért felelős személyekkel, ha pedig honvágya van, egy táborvezetővel vedd fel a kapcsolatot, hiszen bizonyára nem ez az első ilyen esete, és akadhat a tarsolyában néhány kreatív trükk.

5. lépés: Végezz „kutatómunkát”

Érdemes lehet egy kis plusz kutatómunkát is végezned, miután beszéltél a gyerekeddel. Mit láttak a gyerek honvágyából a tábor vezetői, és mit a társaik? Lehetséges, hogy senkinek sem tűnt fel, mennyire hazavágyik a gyerek, mivel a legtöbben nagyszerűen képesek leplezni az ilyen jellegű érzéseiket a társak elől. Ha van olyan ismerős gyerek a táborban, akivel jóban van a gyereked, egy próbát megérhet megkérni az ő szüleit arra, hogy megkérdezzék, az ő gyerekük mit látott a tied szomorúságából. Fontos, hogy tényleg csak azt kérdezzük meg, hogy mit látott, ne helyezzük mások gyerekét olyan kényelmetlen helyzetbe, hogy azt érezzék, muszáj nekik megoldani a te gyereked problémáját.

A gyerekeknek nagyszerű élményt jelentenek a táborok. Lehetőséget nyújtanak arra, hogy a szüleiktől függetlenül is kipróbálhassák magukat egy nem akadémiai közegben. Hogy végül hazamegy-e a gyereked a táborból, vagy inkább a maradás mellett dönt, sokban függ attól, hogy mennyire nyugodtan tudod kezelni a segélyhívását.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra