Az orvosok azt hitték, semmi baja: rákkal küzd a kétéves kislány

Minden szülő rémálma vált valóra a kétéves Florence esetében. Úgy tűnt, csupán a kétéves korban gyakran előforduló székrekedésssel van problémája, ám az alaposabb vizsgálatok sokkal rosszabbat tártak fel.

Florence Potter elbűvölő, aranyos kislány, akit kétéves koráig teljesen egészségesnek hittek. Amikor gondok támadtak az ürítéssel, szülei azonnal orvoshoz vitték, ám egyik szakember sem gondolt arra, hogy egyszerű székrekedésnél több is állhat a háttérben. Amikor alaposabban megvizsgálták a kislányt, egy futball-labda méretű tumort találtak a hasában. A család élete napokon belül teljesen felfordult, hiszen kórházba került Florence-t nem nagyon lehetett látogatni a koronavírus okozta korlátozások miatt.

Mint kiderült, a rák egy nagyon ritka formájával álltak szemben. A rabdomioszarkóma a test lágyszövetein alakul ki, általában gyerekkorban. Nem korlátozódik a hasi régióra, bárhol (fej, nyak, húgyhólyag, méh, prosztata) elszaporodhatnak a rákos sejtek. Jellemzően inkább fiúkat érint, de ahogy Florence esete is jól mutatja, a betegség nem mindig olvassa el a tankönyveket. Az orvosok azonnal megkezdték a kemoterápiát, elsődleges céljuk a tumor méretének csökkentése. Még azt is ki kell deríteniük, a daganat honnan kapja a vérellátását. 

A nagymama szokatlan pénzgyűjtési akciót indított

A terápia kifejezetten drasztikus, így a kislány végig kórházi kezelés alatt marad. Az orvosok szerint még nyolc hónapnyi kezelésre lesz szükség, s aztán meglátják, hogy alakul Florence egészsége. Nagymamája pénzt kezdett el gyűjteni, amiből élményeket tudnak varázsolni a kislánynak azokra az időszakokra, amikor nem lesz a kórházhoz kötve legalább egy-két napig. A nagymama ezt úgy teszi érdekesebbé, hogy különböző kihívásokat vállal. Elsőként például tandem ejtőernyős ugráson vesz részt, novemberre tombolával és diszkóval egybekötött jótékonysági akciót szervezett. 

Egy másik kislányt is utolért a rák

Ezek az esetek azért olyan kiemelkedők, mert óvodáskorban lévő gyerekek esetében nem feltételezzük, hogy rosszindulatú elváltozások alakulnának ki a testben. Nem érte őket annyi környezeti ártalom, nem dohányoznak, nem esznek évtizedek óta egészségtelenül. Csakhogy a rák sajnos tényleg nem válogat. A leggyakoribb, gyermekeket érintő típus a leukémia, ezt követi az agytumor és a limfóma. A kóros sejtszaporulat olyan szervekben is elkezdődhet, mint az éretlen petefészek. A kétéves McKenna „Kinni” Shea Xydias például hasfájásra panaszkodott, mire az orvosok első reakciója szintén valami triviális állapot feltételezése volt. Ám hamar kiderült, hogy amit ők a bélben lévő levegőnek néznek, valójában egy 14 centiméteres tumor a kislány petefészkében. A rák a harmadik stádiumban volt már, és több kisebb daganat is elhelyezkedett mellette. Mindezek ellenére Kinni felépült, és jelenleg tünetmentes.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Az anyukák tanácsa

Ez a rák eltér a felnőttek petefészekrákjától. Úgynevezett csírasejtes daganattal állnak szemben. Ez azokban a sejtekben kezdődik, amelyek a fejlődés korai szakaszában elakadtak. Nem váltak a kislány reprodukciós rendszerének részévé, ahogy kellett volna, így soha nem is váltak volna egészséges sejtekké. Gyerekeknél a csírasejtes daganat általában a szaporítórendszert érinti, azaz lányoknál a petefészkeket, fiúknál a heréket. Műtéttel és kemoterápiával kezelhető, ám ha el kell távolítani valamelyik szervet, annak hosszú távú hatásaival – például meddőség – is számolni kell. 

Mindkét anyuka arra szeretné felhívni más szülők figyelmét, hogy ha valamilyen, gyereküket érintő panasszal orvoshoz fordulnak, ne hagyják annyiban, ha valamilyen triviális diagnózist kapnak. A legtöbb esetben persze a gyereknek kutya baja, de nagyon ritkán előfordul, hogy az alaposabb vizsgálatok komolyabb bajra derítenek fényt. A másik teendőnk az, hogy – az egészséges életmód mellett – élünk a rákot megelőzni képes oltás lehetőségével.

Oszd meg másokkal is!
Mustra