A HPV-oltás nem tesz meddővé, viszont a fiúk életét is megmentheti: szakértő oszlatja el a tévhiteket

Idén szeptember 13-ig nyilatkozhatnak a hetedikes lányok és fiúk szülei, hogy kérik-e gyermeküknek az ingyenes, önkéntes HPV elleni védőoltást.

12 éves kortól újra oltásokat kapnak a gyerekek. Ez az a határ, amikortól a koronavírus és a HPV elleni vakcina is beadható. Ám a szülők egy része nem kéri az oltást még akkor sem, ha ingyenes. Rengeteg tévhit terjedt el a HPV elleni oltással kapcsolatban: attól félnek, meddőség alakul ki a lányokban, a fiúkat pedig úgysem védi semmitől. Hogy mindkét feltételezés mennyire téves, azt dr. Mészner Zsófia gyermekgyógyász, infektológus, védőoltási szaktanácsadó mondja el.

Miért terjedtek el tévhitek a HPV-oltással kapcsolatban? 

Ez nem egyedi jelenség, amióta védőoltások léteznek, azóta kételkedők is vannak. A világ sok táján még ma is sokan úgy gondolják, hogy a betegségek sorsszerűek és nem illik elmenekülni előlük. Konkrétan a HPV-oltással kapcsolatban azért alakulhattak ki tévhitek, mert a védőoltás rosszindulatú daganat ellen is óv, ez pedig újdonság, hiszen az oltások általában fertőző betegségek ellen védenek. A világon először a hepatitis-B oltóanyagunk volt az, ami a májrákok egy nagy csoportját segített elkerülni, a HPV a második. 

Miért nem okozhat meddőséget az oltás?

Ez egészen biztosan képtelenség több okból is. Először is: maga az oltás nem tartalmaz semmilyen élő kórokozót. Oltási betegséget olyan oltóanyagoktól lehet kapni, amelyek élő, legyengített kórokozóval alakítanak ki védelmet. Ilyen oltásokat is kapunk életünk során, az MMR és a bárányhimlő elleni vakcina is ilyen. A HPV elleni oltóanyagban csakis elölt kórokozó található, azaz el sem jut bármelyik reproduktív szervbe. Ehelyett immunfolyamatot generál, arra készteti a szervezetet, hogy semlegesítő ellenanyagokat, azaz neutralizáló antitesteket képezzen. Ezek megakadályozzák, hogy a HPV-fertőzés esetén a vírus bejusson a hámsejtek magjába. 

Nem jobb tudni, hogy egészségesen nőnek fel? A HPV elleni oltás fiúknak is ajánlott
Nem jobb tudni, hogy egészségesen nőnek fel? A HPV elleni oltás fiúknak is ajánlottImgorthand / Getty Images Hungary

Mit mondhatunk a szülőnek, aki azzal védekezik, hogy az oltás csak a vírus pár fajtája ellen véd?

Ez igaz, viszont az eddigi kutatások meggyőzően igazolják, hogy a HPV-vírusok nem egyformák abban, milyen gyakorisággal okoznak rosszindulatú betegséget. Ha gyakorisági sorrendbe állítjuk őket, akkor a rákot generáló vírusok kilencven százalékát el tudjuk kerülni. Ez fantasztikus eredmény. Különösen úgy, hogy nem létezik olyan méhnyakrák, amiből ne lehetne kimutatni, hogy kialakulásának köze van a HPV-vírushoz

A fiúkat miért szükséges beoltani?

A HPV a fiúkban is okozhat egészségügyi problémákat, egészen konkrétan laphámrákot a nemi szervekben, illetve a fej-nyak régióban. Másodsorban azért érdemes beoltani őket, mert a betegség szexuális úton és bőrkontaktus révén terjed. Ha mindkét nemet beoltjuk, ez az átadási lehetőség megszűnik. Arra is van már adat, hogy a fiúk oltottsága negyven százalékban tudja csökkenteni a lányok veszélyeztetettségét már akkor is, ha a lányok maguk nincsenek védve. Szülőként gondolkozhatok úgy, ha fiúgyermekem van, hogy az unokám egészségesebben nőhet fel, ha életben marad az anyja. 

Mit tehetünk a szülők tájékoztatásán túl a megelőzésért?

Az illető korosztály bevonását. Érthetően el kell mondani a 12 éveseknek az oltás előnyeit, hiszen ebben a korban már rég fel tudják fogni, mit tehetnek a saját egészségük érdekében. Az átoltottsági arányunk jó, az önkéntes oltást hazánkban a lányok 83, a fiúk 75 százaléka kapta meg tavaly. A világ többi részeihez hasonlítva ez kiváló eredmény. Ugyanakkor folyamatosan oltanunk kell, ugyanis a vakcina segítségével tulajdonképpen teljesen megszabadulhatnánk a HPV vírusától, mivel az állatokban nem él meg, csakis az emberben. A vakcinálást pedig hosszú éveken át kell végezni, ugyanis több évtized is eltelhet, mire a HPV-vírus méhnyakrákot okoz. Erre nézve biztatóak az adatok. A világon elsőként az ausztrálok kezdték el oltani a fiúkat és a lányokat 2006-ban. Tíz év múlva már a nemi szemölcsök – a betegség jóindulatú kinövései – drámai csökkenését tapasztalták. Az azonos korú oltatlanokban is csökkent a számuk, hiszen nem volt kitől megkapniuk a vírust. 

Miért csak most lett felkapott téma a HPV és a méhnyakrák kapcsolata?

A HPV nem új keletű probléma. Ugyanakkor amire nincs megfelelő kezelési mód, sőt magát a kórokozót sem ismerjük, azzal kapcsolatban az orvoslás tehetetlen. Tudtuk, hogy van méhnyakrák, léteznek szemölcsök, de hogy közvetlen ok-okozati kapcsolat áll fenn a HPV-vel, az csak 2008-ban derült ki, amikor Harald zur Hausen Nobel-díjat kapott a felismerésért. Ettől kezdve tudtuk kifejleszteni a védőoltást egy olyan betegség ellen, ami Magyarországon évente 4–500 nőt megöl, s még sokaknak okoz szenvedést, műtéteket, kezeléseket. Ok-okozati terápiás szerünk jelenleg sincs a vírus ellen, így megpróbáljuk inkább elkerülni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Lehet-e akadálya a koronavírus elleni oltásnak, ha a gyerek HPV elleni oltást is kap?

Egy 2 hónapos csecsemő rövid időn belül 13-féle pneumococcus és még sokféle más betegség ellen kap oltást, és semmi gondja nem származik belőle. Az immunrendszer nem csak egyféle oltással tud megbirkózni. A koronavírus-vakcina új készítmény, még egy éve sincs forgalomban, ezért kérik az orvosok a plusz/mínusz két hét távolságot a többi oltástól: szeretnék megfigyelni a hatását. Egyébiránt semmi akadálya nem lenne annak, hogy a 12 év feletti gyerekek akár együttesen kapják meg a vakcinákat – a CDC már semmilyen időintervallumot nem szab meg a koronavírus elleni oltás és más vakcinák között. A már régóta megfigyelt és bevált iskolai oltásokat – amelyek ráadásul csak emlékeztetőül szolgálnak az immunrendszernek – és a HPV elleni oltóanyagot ettől függetlenül nyugodtan adhatjuk egyszerre. A hazai szabályozás és megfigyelés miatt a koronavírus-vakcinával várjunk ezekhez képest két hetet. Fontos leszögezni, hogy akármelyik oltásról is beszélünk, a fertőzés kockázata messze meghaladja az oltás kockázatát. Használjuk ki az immunológiai ablakot. Ez annyit tesz, hogy 12–16 éves korban a fiatalok sokkal jobban immunizálhatók, mint később, felnőttkorban. Aki például felnőttként szeretne védett lenni a HPV vagy a hepatitis-B ellen, annak 3 oltásra van szüksége, a gyerekeknek kettő is elég.

Oszd meg másokkal is!
Mustra