Túl fiatal a rákhoz? Az orvos tévedett, az anya belehalt

Szinte már közhelyként emlegetjük, hogy a rák nem válogat. Nincs tekintettel a nemre, családi állapotra, olykor még az egészséges életmódra sem. Az életkor pláne nem érdekli. Kár, hogy néhány orvos ezt még nem vette tudomásul.

Tudatlanságuk sajnos a mai napig szedi áldozatait. A 31 éves, kétgyerekes anyuka, Sinead Richards életét talán meg lehetett volna menteni, ha rákját időben kezelik. Ám amikor elment az orvosához és beszámolt neki egy csomóról a mellében, a szakember azt válaszolta neki, nyugodjon meg, még túl fiatal ahhoz, hogy rákos legyen. Éppen ezért ugyan végzett további vizsgálatokat, de valójában útjára engedte páciensét. Sinead pedig abban a tudatban, hogy biztos nem lehet súlyos beteg, boldogan tervezte az esküvőjét. Párjával, Liam McDonagh-val 12 éve alkottak egy párt, két gyerekük is született. Mire az esküvőre került sor, már kiderült, hogy Sinead negyedik stádiumú mellrákkal küzd, ami áttéteket képzett az egész testében. A ceremóniát mosolyogva végigcsinálta ugyan, de 22 nappal később meghalt. Férje azért hozta nyilvánosságra történetüket, hogy felhívja rá a figyelmet: senki nem lehet túl fiatal a rákhoz. 

A mellrák az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganat az Egyesült Királyságban. Ám ha az első stádiumban felfedezik és kezelik, az ötéves túlélés esélye kilencven százalék fölötti. A negyedik stádiumban már csak különböző hormon- vagy kemoterápiákkal kezelhető. A rák felismerése önvizsgálattal zajlik, azaz minden nőnek legalább havonta egyszer érdemes átnéznie mindkét mellét csomók és más rendellenességek után kutatva. Ám ez még nem elég, ha gyanújukkal nem fordulnak orvoshoz, az pedig nem vizsgáltatja ki őket alaposan. Csak így derülhet fény a daganatra, és így lehet megkezdeni a kezelést még időben. S hogy a 31 év túl kevés ahhoz, hogy valakiben rák alakuljon ki? Racine Walton mindössze 27 éves volt, amikor ugyanezzel a betegséggel diagnosztizálták. 

A rák egészen fiatal korban is támadhat, mint Racine esetében
A rák egészen fiatal korban is támadhat, mint Racine esetébenstefanamer / Getty Images Hungary

Racine sokat dolgozott azért, hogy profi cukrászként elkezdhesse építeni a karrierjét. Épp lediplomázott volna, amikor a bal mellében csomót talált, amiről a vizsgálatok kiderítették, hogy rosszindulatú. Maga a lány is azt gondolta, túl fiatal ehhez a diagnózishoz, de ugyanezen a véleményen volt a környezete is. Alig akarták elhinni, hogy egy egészséges 27 éves lány a legrosszabbal néz szembe. Még nem tudták, hogy hetvenezer olyan felnőtt él csak Amerikában, akiknél 20–39 éves korban diagnosztizálnak rákot. Racine kemoterápiás kezelést kapott, majd eltávolították mindkét mellét. A ráktól megszabadult ugyan, de a helyreállító műtéttel problémák adódtak, így a lány testképe radikálisan megváltozott. 

Egyre több fiatal lesz rákos

Sinead és Racine nincsenek egyedül. Shayna 25 évesen nézett szembe a mellrákkal, Sara Chivers ugyanennyi idősen az agyrákkal, Jeff Carenza orvos 29 évesen harmadik stádiumú vastagbélrákkal, a brazil modell, Nara Almeida 24 évesen a gyomorrákkal. A fiatalok körében leggyakrabban megjelenő daganattípus a mellrák. Ezt a limfómák, a melanoma, a szarkómák, a méhnyak- és a petefészekrák, a pajzsmirigyrák, a hererák, a leukémia, illetve az agy- és a gerincvelő-daganatok követik, gyakorisági sorrendben. Az American Cancer Society kutatói hozzáteszik, hogy jelentősen nőtt a vastag- és végbélrák megjelenése is a fiatal és középkorú felnőttek körében az Egyesült Államokban. Egyre fiatalabb embereknél alakulnak ki rosszindulatú folyamatok. Dr. Denise Rokitka gyermekonkológus ugyanerről számol be, bár magyarázatot nem tud adni a jelenségre. Szerepet játszhatnak a fejlettebb orvosi eszközök, amelyek segítségével hamarabb felismerhetik a rákot, de ehhez a páciensnek el kell jutnia odáig, hogy elhiggyék róla, akár daganatos beteg is lehet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A leggyakoribb tényezők, amelyek rákot okozhatnak fiataloknál

Ahhoz, hogy minél tovább egészségesek maradjunk, mindenképpen el kell végeznünk az önvizsgálatokat és a szűrővizsgálatokat is, tekintet nélkül a korunkra. A fiatalság ugyanis nem véd meg semmitől. Nézzük, mi az, amit még megtehetünk azért, hogy elkerüljük a rákot?

Figyeljünk oda a fényvédelemre. Bár ez az őszi időszakban már nem aktuális, bőrünket folyamatosan, akár a téli síelések alkalmával is óvnunk kell a káros sugaraktól. Minél világosabb a bőrünk, annál inkább. Az anyajegyeket pedig minimum évente nézessük meg bőrgyógyásszal. A HPV-vírus a nemi szervekhez kapcsolódó rákok kialakulásáért lehet felelős, ezért fontos, hogy ne maradjon el a méhnyakrákszűrés. Maga a vírus a limfómák és szarkómák kialakulását is előidézheti. Aki megteheti, kérje a HPV elleni védőoltást, vagy szülőként adassa be gyermekének. Felmenőinktől örökölt génjeink is befolyással lehetnek az egészségünkre – főleg a mellrák esetében –, ezért ha a családban fordult elő daganatos megbetegedés, érdemes erről szólni az orvosunknak, és kicsit gyakrabban járni vizsgálatokra. Az egészséges életmód, a dohányzás elhagyása, a rákmegelőző étrend is segíthet. Ha pedig indokolatlan fogyást, nem megmagyarázható lázat, izzadást, megduzzadt nyirokcsomókat, gyengeséget észlelünk magunkon, forduljunk azonnal orvoshoz

Oszd meg másokkal is!
Mustra