A legnagyobb világsztárok, akik szerepeltek a Friderikusz Show-ban

15440420 1180571095367603 4277737699674191743 o

Az 1992-ben startolt Friderikusz Show korábban sohasem látott formátumot, a színpompás, szórakoztató talkshow műfaját honosította meg hazánkban, akkora sikerrel, hogy minden egyes adás nézők millióit szögezte a képernyők elé. A műsor egyik legnagyobb vonzerejének számított a világsztárok folyamatos jelenléte: soha korábban és azóta sem fordult meg annyi nemzetközi híresség magyar tévéműsorban, mint Friderikusz Sándor stúdiójában. Összeállításunkban ezekből a pillanatokból válogattunk.

Bud Spencert a súlyáról faggatták

Mindenki szeretett Piedonéja 1995-ben járt a Friderikusz Show-ban: a legendás olasz pofonosztó a műsorvezető nógatására még egy dalt is elénekelt, mely egészen jól sikerült annak dacára, hogy próba nélkül, egyből a mély vízbe dobva kellett fellépnie a show állandó zenekarával. Friderikusz az interjú során néhány nem igazán polkorrektnek, sőt, egészen testszégyenítőnek számító kérdést is intézett vendégéhez, a testsúlyáról faggatta, megkérdezte, vajon éjjel-nappal zabál-e, mire az exvízilabdázó bevallotta, szinte már szexuális viszonya van az ételekkel.

David Hasselhoff dodzsemen érkezett

A műsor egyik állandó show-elemének számított a sztárvendégek látványosra koreografált, azonban mai szemmel (sőt, talán akkori szemmel is) kifejezetten cikinek tűnő megérkezése. 1993-ban a Knight Rider és a Baywatch főhőse, David Hasselhoff – aki néhány évvel később a Három kívánságban is szerepelt – dodzsemmel gurult be a stúdióba, majd villanyautó-párbajt vívott a műsorvezetővel. A készítők kissé túltolták a Knight Rider-témát, időnként például megszólalt az éterből a legendás csodaautó, KITT magyar hangja, Versényi László, melyet a sztárvendég láthatóan nem igazán tudott hova tenni.

Gábor Zsazsa felpofozta Friderikuszt

Hasonlóan kínos bevonulást kapott Hollywood első igazi „celebje”, a magyar származású Gábor Zsazsa is, aki még az első évben, 1992-ben járt Friderikusznál: a színésznő/bulvársztár érkezésekor újrajátszották néhány évvel korábbi hírhedt incidensét, amikor felpofozta az őt igazoltató rendőrt. A rendőr szerepét a műsorvezető vállalta magára, Zsazsa pedig Rolls-Royce helyett Trabantban robogott a „tett színhelyére”, ahol annak rendje és módja szerint elcsattant a pofon. A kilencedik férje, Frédéric von Anhalt herceg társaságában érkezett sztárvendég egyébként annak dacára, hogy akkor már hat évtizede az Egyesült Államokban élt, kiválóan beszélte magyar anyanyelvét.

Robin Williams megizzasztotta a szinkrontolmácsot

A show talán legnagyobb „kapása” Robin Williams volt, aki az 1997-es gyereknapi különkiadásban vendégeskedett Friderikusznál: a világhírű színész-komikus (vagy legalábbis a dublőre) először Garfield-jelmezben sétált be a stúdióba, majd gyorsan távozott, a gyerekközönség csalódottságára azonban visszatért immár saját bőrében. A hiperaktív, a poénokat villámsebességgel pörgető Williams valódi kihívás elé állította a műsor szinkrontolmácsát, aki nagyjából minden második mondatát volt képes fordítani, és többnyire azokat is rosszul; ennek dacára valódi tévétörténeti pillanatnak lehettünk tanúi.

Jean-Claude Van Damme akciózott egyet

A látványos megérkezések csúcsteljesítményét talán a belga akciósztár, Jean-Claude Van Damme nyújtotta, aki konkrét akciójelenettel robbant be a Friderikusz Show stúdiójába 1997-ben. A Véres játék és az Időzsaru sztárja áttörte a díszletfalat, pár jól irányzott rúgással ártalmatlanná tette a biztonsági őröket, majd embereivel elraboltatta a műsorvezetőt, és annak helyére ülve magyarul közölte a nézőkkel: „Mostantól kezdve ez nem a Fredericus (sic!) Show, hanem Jean-Claude Van Damme!”

Larry Hagman még egy reklámot is bevállalt

Kevés külföldi sorozat ért el akkora népszerűséget idehaza, mint a Ewing család intrikákkal teli életét bemutató Dallas, nem meglepő, hogy a Friderikusz Show legnagyobb nézettségét – mai szemmel elképesztő, 8 millió nézőt – az az 1993-as adás hozta, melyben a szappanopera legendás Jockey-ja, vagyis Larry Hagman vendégeskedett. A színészt a műsor producerei szó szerint levadászták: miután híre ment, hogy Hagman Csehországban tartózkodik, és szeretne Budapestre is átruccanni, megfigyeltették a vasútállomásokat és a szállodákat. „Jockey” a show-beli szereplés mellett egy reklámot is bevállalt Dömsödi Gábor producer kedvéért, melyben ikonikus kalapjában a MOL legújabb benzinjét népszerűsítette.

Cindy Crawford elárulta Fridinek az anyajegye titkát

A ’90-es évek legnépszerűbb szupermodelljével szó szerint minden sarkon – plakátokon, magazinokban, tévéreklámokban – találkozhattak az emberek, nem csoda, hogy 1997-ben ő is a Friderikusz Show „horgára akadt”. A beszélgetés során a műsorvezető többek között ikonikus anyajegyéről is kérdezte Crawfordot, aki elmesélte, azért nem távolíttatta el a barna pöttyöt, mert félt, hogy sebhely marad a nyomán, végül az apró „testi hiba” a védjegyévé vált.

Neil Armstrongot az ufókról kérdezte a show-man

A színészek és médiasztárok mellett időnként másfajta hírességek is tiszteletüket tették a műsorban, köztük az első ember, aki a Hold felszínére lépett: Neil Armstrong űrhajóst Friderikusz többek között arról faggatta, milyen titkos információkat nem adhatott ki senkinek, egy bizarr pillanatban pedig azt kezdte fejtegetni, vajon tényleg földönkívüli űrhajóval találkoztak-e a Hold felszínére lépő asztronauták. Armstrong válaszaival csalódást okozott, mint állította, egyáltalán nem voltak titkok, a Holdon pedig a legnagyobb bosszankodást a Földről szünet nélkül érkező kérdések okoztak.

Alain Delon és Jean-Paul Belmondo nem utálták egymást

Szintén a show nagy pillanatai közé tartozott, amikor a két legnagyobb francia férfi színészikon, Alain Delon és Jean-Paul Belmondo 1997-ben közösen vendégeskedtek Friderikusznál: az eseménynek különleges jelentőséget adott, hogy a két sztár 27 év után jelent meg először egy színpadon, ezért a stúdióban 72 európai tévé- és rádiócsatorna, illetve újság kíváncsi képviselői zsúfolódtak össze. A szokásosnál jóval hosszabb interjú során a két színészlegenda többek között arról beszélt, valójában sohasem utálták egymást, híres vetélkedésük inkább csak a sajtónak szólt.

Antonio Banderas József Attilát szavalt

Az Evita 1996-os magyarországi forgatása idején nem is volt kérdés, hogy a Friderikusz Show vendégül lássa a film férfi sztárját, az akkoriban a világ első számú latin szépfiújának számító Antonio Banderast. A spanyol színész többek között megmutatta Fridinek, hogyan harapják le a szivar végét Texasban, majd spanyolul elszavalta József Attila Tiszta szívvel című versét.

A felsoroltak mellett a Friderikusz Show vendégül látta többek között Roger Moore-t, Claudia Schiffert, Hollywood magyar származású legendáját, Tony Curtist, Sophia Lorent, Liza Minnellit és Gérard Depardieu-t is, utóbbival borokat kóstoltatott a műsorvezető. Sajnos terjedelmi okokból ezeket a részeket nem tudtuk beválogatni fentebbi összeállításunkba.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra