A Három kívánság legkínosabb pillanatai

oie 27201453tu2STKpM.png

A Három kívánság sokunk gyerekkorának meghatározó élménye – Dévényi „Tibi bácsi” 15 éven keresztül, 1984 és 1999 között dobálta a pontos labdákat, és teljesítette a gyerekek (gyakran előre kitalált vagy kissé megbuherált) álmait, a legendás műsorban a korszak magyar hírességein kívül olyan világsztárok is tiszteletüket tették, mint Diego Maradona, John Travolta, CC Catch és David Hasselhoff, de még George H. W. Bush elnököt is sikerült „levadászni”. Mai szemmel nézve azonban az egyórás reklámblokknak is beillő gyerekműsor hemzseg a kicsit kínos vagy épp borzalmasan gagyi jelenetektől – ezekből állítottunk össze egy listát.

Látogatás a City Grillben a Step zenekarral

Az 1996-os médiatörvény előtti „vad időszakban” semmi sem tiltotta a kínosan látványos termékelhelyezéseket a magyar televízió műsoraiban, a Három kívánság pedig szemérmetlenül csúcsra járatta a szponzorációs trendet. Nem véletlen, hogy Gabi nagy kívánsága ellátogatni a ’80-as évek legendás magyar gyorsétteremlánca, a City Grill egyik egységébe, ugyanis sohasem járt még ott korábban; természetesen kísérete is akad Flipper Öcsi és bandája, a Step személyében, akik – minő meglepetés – épp a City Grill reklámarcai voltak akkoriban. Mindenki vígan falatozza a „csízburgert” és a „city kolbászt”, sőt, Gabi „olyan jószívű kislány”, „kitalálta”, hogy a City Grill munkatársai a stúdióban jelen lévő gyerekközönségnek is „osszanak szét édességet (sic!) és italt”.

Pataky Attila mint Batman

Szintén a szponzoráció jegyében – a „hónap Hasbro-figurája”, a Mindörökké Batman (1995) filmhez kötődő szuperhősjáték promóciójaként – az Edda ufóbarát frontembere a Sötét Lovag bőrébe bújt; jelmezére és a hihetetlenül ciki produkcióra nincs észszerű magyarázat. A jelenetet még pusztítóbbá teszi a kívánságot író lánnyal és anyukájával készült beszélgetés, melyből kiderül, a család minden tagja Edda-rajongó, a nagymama viszont lebetegedett, ezért csak otthon, a képernyő előtt tud drukkolni, a zenekar sikerének titka pedig, hogy „minden kazettán megújult zenével lépnek elénk”.

A Napoleon Boulevard afroamerikai zenekarrá változik

Nem tudni, a levélíró fiú, Bálint vagy a szerkesztők ötlete volt – Dévényi szerint 70-30 arányban származtak a gyerekektől, illetve a műsorkészítőktől az ötletek, utóbbiak gyakran kiszínezték, izgalmasabbá tették a kívánságokat –, hogy Vincze Lilla és együttese „négerként” adja elő Bicikli ég és föld között című slágerét, mindenesetre mai szemmel iszonyúan kínos a parókában, feketére sminkelt arccal fellépő Napoleon Boulevard. Valószínűleg egyik szereplő sem túlságosan büszke erre a produkcióra.

Tibi bácsi megalázza a duci srácot

„Enni szeretsz jobban, vagy táncolni?” – kérdezi Tibi bácsi kedélyesen a 3. osztályos Tibortól, aki élete legmegalázóbb pillanatát éli át több millió tévénéző szeme láttára. A műsorvezető tovább folytatja az alázást egy borzalmas szóviccel – „akkor most egyenSÚLYban leszel, mert amit ettél, azt most le fogod mozogni nekünk” –, mielőtt elkezdődik a tévétörténet egyik legkínosabb diszkójelenete, Murray Head örökbecsű slágerére, a One Time in Bangkokra.

Antal Imre lóháton mesél favicceket

„Jobb lenne a lovak szigetén nyulagolni, mint a nyulak szigetén lovagolni” – dobja le a humoratombombát már a jelenet legelején a Szeszélyes évszakok néhai házigazdája, aki ugyan soha nem ült még lóháton korábban, egy ifjú hölgy kívánságát teljesítve szmokingban kénytelen lóra pattanni a margitszigeti nagyréten. A produkció végül apróbb módosítással valósul meg: miközben a kívánságíró Ildikó körbe-körbe lovagol, Antal Imre mozdulatlan négylábúja nyergében ülve ló témájú faviccekkel szórakoztatja (vagy inkább fárasztja?) a nagyérdeműt.

David Hasselhoff és a Trabant

A műsorba ellátogató nemzetközi hírességek közül talán a Knight Rider és a Baywatch sztárjának szereplése maradt a legemlékezetesebb, egyben a legkínosabb: David Hasselhoffnak a keletnémet autóipar csodáját kellett elkormányoznia Budapest utcáin, ami már csak azért is nehéz feladatnak bizonyult, mert a 193 centiméter magas színész átlagosnál hosszabb lábai alig fértek be a Trabantba. A helyszíni tolmács látványos bakija pluszízt ad a jelenetnek: Hasselhoff szavait, „when I was driving KITT” (értsd: a Knight Rider-beli csodaautót, „KITT-et vezettem”), a hölgy, aki nyilvánvalóan nem ismeri a sorozatot, úgy fordítja: „amikor a gyerekeket viszem autóval”.

A Scooter és a palacsinták

A ’90-es évek elektronikus zenéjének szupersztárjai, a Scooter tagjai – a zenekart Tibi bácsi következetesen „Scootersnek” nevezi a műsorban – különleges kihívásban részesültek: a német triónak palacsintaevő versenyben kellett összemérnie étvágyát három fiatal magyar hölggyel, akikkel szemben szépen alul is maradtak.

Dieter Bohlen elmenekül a tánc elől

Valériának három évet kellett várnia kívánsága teljesülésére, hogy kapjon egy puszit a Modern Talking sztárjától, Dieter Bohlentől, de cserébe a német énekes magyar pályatársa, Bodnár Attila is megtiszteli őt ugyanezzel. A lány kívánságának második része, hogy együtt táncolhasson Bohlennel az egyik Modern Talking-slágerre, azonban nem teljesül, az érintett ugyanis rendkívül zavarba jön, kézzel-lábbal szabadkozik, majd egy közös fotó után inkább távozik a helyszínről. Pedig Valéria még „a magnetofonját is elhozta” a meghiúsult produkció kedvéért. (A kérdéses rész itt tekinthető meg az 58. perctől.)

Szándékosan félrefordítják Bush elnök szavait

A Három kívánság történetének talán legillusztratívabb vendége az Egyesült Államok regnáló elnöke, idősebb George Bush volt, aki 1989 júliusában tett történelmi jelentőségű látogatást a magyar fővárosban. Az elnököt a repülőtéren „kapta el” egy kislány, aki virágot és babát ajándékozott neki – a „mutatvány” természetesen jó előre le volt szervezve az USA budapesti nagykövetén, Mark Palmeren keresztül –, majd megkérdezte tőle, mit kíván a magyar gyerekeknek.

Bush „szabadságot, boldogságot és hosszú életet” („freedom, happiness, and have a long life”) kívánt, Dévényi – aki szerint az úttörőszövetség már akkor is zargatta, ha túl sok popzene került a műsorba – azonban úgy gondolta, ez túl erős lenne az állami televízióban, néhány nappal Kádár János halála után, ezért a fordítás szándékosan megmásította az elnök szavait. Az angolul nem tudó gyerekeknek az államfő azt kívánta, „legyenek boldogok, szerencsések és egészségesek”.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek