Tényleg orális szexhez kívánt sok szerencsét a Holdról Neil Armstrong?

Tények és tévhitek

GettyImages-851501

Ezerszer hallott történetek és tényként ismert dolgok, melyekről azt hinnéd, a valóságon alapulnak, pedig többnyire a fantázia szüleményei. Lerántjuk a leplet a történelem legismertebb tévhiteiről.

Az interneten régóta terjedő történet, miszerint Neil Armstrong, miután a Hold felszínére lépett és elmondta legendássá vált „kis lépés ez egy embernek…” mondatát, az orra alatt még megjegyezte: „sok szerencsét, Mr. Gorsky”. A rejtélyes mondat – melyről jelen cikk szerzője még gimnáziumi történelemórán is hallott – pikáns háttérsztorit takar, de vajon tényleg elhangzott, vagy csupán egyszerű tréfáról van szó?

Ki lehetett a rejtélyes Mr. Gorsky?

„Kis lépés egy embernek
„Kis lépés egy embernek…” Space Frontiers / Getty Images Hungary

A népszerű anekdota szerint a NASA személyzete értetlenül állt a különös mondat előtt, sokan azt gyanították, egy rivális szovjet kozmonautának vagy egy amerikai kollégájának szólt Armstrong jó kívánsága, azonban egyetlen ilyen nevű személyt sem találtak sem az USA, sem a Szovjetunió űrprogramjában. Az elsőként Holdra lépő űrhajóst évtizedeken át hiába faggatták a rejtélyes Mr. Gorsky kilétéről, ő csak mosolygott, de sohasem felelt.

Végül 1995-ben, negyedszázaddal a holdra szállás után tört meg a jég, amikor egy floridai konferencián az egyik riporter ismét feltette Armstrongnak a régi kérdést: miért kívánt szerencsét egy bizonyos Mr. Gorskynak? Az űrhajós úgy döntött, nem érdemes tovább titkolózni, ezért elmesélte a titokzatos mondat hátterét: egyszer gyerekként baseballt játszott az egyik barátjával az udvaron, amikor a labda véletlenül átrepült a szomszéd házaspár kertjébe. Amikor átmászott a kerítésen, hogy visszaszerezze a labdát, Armstrong veszekedés zaját hallotta kiszűrődni az ablakból; Mrs. Gorsky éppen azt vágta férje fejéhez: „Orális szex? Majd ha a szomszéd kölyök a Holdon sétál!”

Stand-up komikustól származhat a történet

A történet kétségtelenül vicces és frappáns, azonban minden bizonyíték szerint teljes mértékben kitaláció: a NASA hivatalos közleményben cáfolta, hogy Armstrong valaha kiejtette volna a Gorsky nevet az Apollo–11 küldetés során, továbbá a holdra szállás során elhangzott rádiós kommunikáció teljes szövege elérhető az interneten, ebben sem szerepel sehol a híres-hírhedt mondat.

Az anekdota eredetileg minden bizonnyal viccnek indult, egyesek szerint Buddy Hackett színész és stand-up komikus találta ki, legalábbis maga Armstrong azt állította, tőle hallotta először. A sztori az 1990-es évek második felétől kezdett szélesebb körben terjedni, az internet, majd a közösségi média felfutásának köszönhetően, és több különböző változat született belőle – az eltérő verziók például gyakran más-más nevet adnak a sohasem létezett szomszédnak, „aki” Schultz, Lipinski vagy éppen Klein alakban is felbukkant már.

A legenda szerint Armstrong csak évtizedekkel később árulta el az igazságot
A legenda szerint Armstrong csak évtizedekkel később árulta el az igazságotChip Somodevilla / Getty Images Hungary

Ezek a nevek egyértelműen a szexuálisan kielégítetlen férj és házsártos felesége zsidó származására utalnak, és a középosztálybeli amerikai zsidókkal kapcsolatos, az amerikai popkultúrában – például Woody Allen filmjeiben – gyakran felbukkanó sztereotípiákra építenek, így próbálva (a felszínes hallgató számára) hitelesebbé tenni a fiktív történetet. Hasonlóképpen, a nemzetközi hőssé avanzsált Armstrong és űrhajóstársai legendájához tartozik, hogy a közvélemény „egyszerű amerikai srácoknak” tekintette őket, akik millió társukhoz hasonlóan kertes házban nőttek fel, baseballt játszottak és szívesen flörtöltek a szomszéd kislányokkal – ezt a sztereotípiát kiválóan lovagolja meg és erősíti a „Gorsky-legenda”.

Ugyan a történet kitaláció, a NASA szívesen emlékezik meg róla: 2002-ben, amikor a Columbia űrsikló legénysége karbantartási munkálatokat végzett a Hubble űrteleszkópon, a munkálatok befejeztével John Grunsfeld űrhajós „sok szerencsét, Mr. Hubble” felkiáltással köszönt el a távcsőtől.

Ha tisztázni szeretnél egyéb történelmi tévhiteket,kövesd sorozatunkat, amelyben jól ismert, de nem feltétlenül igaz történeteknek járunk utána.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra