Ezért nem jó, ha folyton fejlesztő foglalkozásokra hurcolod a gyereket

Miközben a kerekítő foglalkozások, babajógák, zenebölcsődék és számos más hasonló vezetett elfoglaltság egyre növekvő érdeklődésnek örvend, addig – szakértők szerint – vészesen csökken a gyerekek szabad játékra szánt ideje. Ez pedig komoly problémára hívja fel a figyelmünket, ugyanis a kettő nem váltja ki egymást.

Az utóbbi évtizedekben látványosan megnőtt a különböző, gyerekeknek szóló fejlesztő foglalkozások választéka. A családok számára egyre szélesebb körű, élvezetesebb és valóban hatékony vezetett, csoportos tevékenységek váltak elérhetővé, ahol a gyerekek már egész kis kortól kezdve közös játékokon keresztül fejleszthetik a készségeiket, elmélyíthetik a szülővel való kapcsolatukat, és nem mellesleg levezethetik feleslegesnek vélt energiájukat. Miközben azonban ezek a kerekítő foglalkozások, babajógák, zenebölcsődék és egyéb hasonló vezetett elfoglaltságok egyre növekvő érdeklődésnek örvendenek, addig – szakértők szerint – vészesen csökken a gyerekek szabad játékra szánt ideje. Ez pedig komoly probléma, ugyanis a kettő nem váltja ki egymást. Bár a különböző fejlesztő foglalkozások sokszor tudnak segítséget nyújtani a gyerek megfelelő fejlődésében és a szülői önbizalom növelésében, a szabad játék fejlődésre ható ereje meghatározó. A gyerekek erre irányuló belső késztetéseinek meggátlása vagy túlzott visszaszorítása negatív hatással lesz az érzelmi és viselkedésbeli önszabályozásra, a problémamegoldó és élményfeldolgozó képességre, sőt akár az egész önértékelésre is.

Szerzőnkről

Tarkovács Cecilia szülő-gyerek coach, a kisgyermekkori fejlődés és nevelés elkötelezett szakértője. Több mint ötéves kisgyermeknevelői (bölcsődei) tapasztalata terelte a szülők célzottabb támogatásának irányába, majd saját praxisának megalapítására.

Szülőnek lenni állandó változást jelent, amivel nem mindig könnyű egyedül megbirkózni. Szülő-gyerek coachként célja támaszt nyújtani mindazoknak, akiknek küzdelmük, nehézségük vagy csak kérdésük adódik a gyereknevelés és a családi hétköznapok kérdéskörében.

Mi az a szabad játék?

A játék és azon belül is a szabad játék határozza meg leginkább a gyerekkort. Ez nem véletlen, hiszen ez a tevékenység a legfontosabb komplex személyiségfejlesztő eszközünk, amely minden apró mozzanatával a gyerek fejlődését szolgálja. Segít az élményfeldolgozásban, az érzelmek megélésében, a tapasztalatok rendszerezésében, a minták elsajátításában, vagy a kreatív gondolkodásban, csak hogy egy párat említsünk. Mindezt pedig bármiféle külső irányítás és terelgetés nélkül!

A szabad játék lényege, hogy külső céltól mentes, maga a tevékenység okozta élmény élteti, miközben az általa szerzett információk egyfajta sajátos (és rendkívül hatékony) tanulási folyamattá is formálják. A gyerekek egy belső, ösztönös játékra való késztetéssel jönnek a világra. Mindenben meglátják a játékot, maximum mi nem vesszük észre. Egy baba játékot lát abban, hogy tekintetével elmélyed a feje fölött lógó, színes füzér látványában, vagy hogy megpróbál elérni valamit, esetleg a saját hangjával ismerkedik. Nagyobbacskán már lehet, hogy a tükör előtt billeg, vagy éppen vonszolja magát a földön, esetleg minket utánoz.

Nem biztos, hogy unatkozik, hagyjuk békén
Nem biztos, hogy unatkozik, hagyjuk békéneclipse_images / Getty Images Hungary

Nekünk talán butaságnak, vagy még inkább unatkozásnak tűnik, de nekik ez játék. A fejükben lévő kis fogaskerekek bizony rendesen forognak. Gyakorolják a testük irányítását, a környezetre való ráhatásukat, az ismereteik helytállóságát, érzelmeik értelmezését és a fantáziájuk adta szabadságot. A szabad játék fontos szükségleteket elégít ki, és ezt irányított, játékos foglalkozással nem lehet pótolni. A gyerekeinknek is kell énidő. Olyan, ahol nem feltétlenül a figyelmünket kapják meg, hanem a megkívánt magányt.

Elhanyagolás vagy bizalom?

A szabad játék fontossága és előnyben részesítése nem azt jelenti, hogy a különböző vezetett, fejlesztő foglalkozások haszontalanok lennének. Megvan a maguk helye a gyereknevelésben, hiszen segítenek a fejlődésben történt elmaradások kiküszöbölésében, a gyerekek felgyülemlett energiájának levezetésében, sőt sokszor még a szülők szociális igényeinek kielégítésében is. Néha mégis az unalomtól félünk, a gyerekünk elhanyagolásától, a saját játszótársi szerepünk alkalmatlanságától, s ezért akarunk megszabadulni az üresnek vélt percektől. Nem szeretnénk, ha magányos lenne a gyerekünk, vagy épp antiszociális, ahogy azt sem, hogy azt gondolja, nem törődünk vele.

A szabad, önálló játék a gyerekeknek márpedig öröm. Nem csupán elviselik, hanem igénylik is, amennyiben már idejekorán volt lehetőségük gyakorolni passzív szórakoztatás (képernyőzés) helyett. Elvonulnak egy sarokba mesekönyvet nézni, magukban beszélnek az állataikkal játszva, dobálóznak a kockákkal, vagy csak némán hemperegnek a szőnyegen a plafont bámulva, s közben: elsajátítják a felnőttektől látottakat, feldolgozzák az őket érő eseményeket, kifejezik felgyülemlett érzéseiket, és összhangba kerülnek önmagukkal. A szabad játék által gyakorolják önmaguk megértését, a problémáik önálló megoldását, valamint készségeik fejlesztését.

Ennek biztosítása elhanyagolás lenne? Nem. Sőt, a támogatása árulkodik arról, hogy a szülő bízik a gyerekben: a találékonyságában, talpraesettségében, önszabályozó képességének fokozatos és folyamatos fejlődésében.

Ne sürgessük a gyerekeinket! Se a fejlődésüket, se a teljesítményüket, mert a kapkodás, a túlzsúfoltság sosem hoz potenciális eredményt! Az alapokat megfelelően kell lefektetni, amihez idő, türelem és nyugalom kell. Felgyorsult a világunk, s benne egyre inkább mi is, pedig nincs rá szükségünk, a gyerekeinknek pedig pláne nincs. A szabad játék képes a legbiztosabb alapokat kialakítani, a szülő nyújtotta biztonságos és bizalmas háttérrel közösen. Ehhez pedig kellő időt kell szánnunk arra, hogy mindez megvalósulhasson feszített tempó és külső irányítás nélkül.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra