18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ezekben a Facebook csoportokban hatalmas veszély leselkedik gyermekedre

GettyImages-1130406722
Olvasási idő kb. 5 perc

Egy tízéves magyar lány lett rossz szándékú felnőttek áldozata, pedig csak barátokat keresett egy erre létrehozott csoportban. Az ügyben a család feljelentést tett, a csoport azonban él és virul, igazi aranybánya azon felnőttek számára, akik gyerekekre vadásznak.

Közel száz olyan csoportot ad ki a Facebook keresője pár pillanat alatt, amelyekben igazán fiatalok kereshetnek online barátokat. Sokszor azonban a gép másik oldalán egy másik gyermek fotója mögött felnőtt rejtőzik. Van, hogy csak olvas, nézi a képeket, de van, hogy barátként ír. Aztán képeket küld. Ajándékot vesz. Találkozóra csábít. 

A Facebookon minden, 13 év feletti ember létrehozhat regisztrációt, azonban minden bizonnyal mindenki látott már ennél fiatalabb gyermekeket is a közösségi platformon. A regisztrációhoz ugyanis elég picit arrébb görgetni az éveket, s nem akadékoskodik a rendszer, nem ellenőriz valós életkort. 

A Facebook-csoportokban veszély is leselkedhet a gyermekekre
A Facebook-csoportokban veszély is leselkedhet a gyermekekreChristy McLoughlin / Getty Images Hungary

Egyre több fiatal használja a Facebookot

Nem ritka, hogy még írni-olvasni alig tudó fiatalok is jelen vannak a közösségi médiában. A Facebookon több olyan nyilvános és privát csoport is alakult, ahol különböző korosztályok kereshetnek barátot, beszélgethetnek különféle témákban vagy éppen oszthatják meg élményeiket és képeiket. Létezik egy olyan oldal is, amelyen kiskorúak töltik fel a képeiket, és arra kérik a csoporttagokat, hogy pontozással értékeljék őket. Ebben a csoportban bukkant fel a napokban egy tízéves gyermek egyik felnőtt rokonának a bejegyzése, aki elmesélte, hogy a húgával egy gyermek álcája mögé bújt, rossz szándékú felnőtt kezdett beszélgetni, aki az üzenetváltás közben felfedte kilétét. Meztelen fényképet küldött magáról és többféle ajándék fotóját, amelyekkel igyekezett rávenni a kislányt arra, hogy iskola után találkozzon vele, hogy odaadhassa neki. Az üzenetváltást szerencsére elmesélte a lány, a családja pedig feljelentést tett a rendőrségen.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK) is – a válaszukkal frissítjük majd a cikkünket.

Álprofilok mögött állnak lesben a tisztességtelen szándékú felnőttek 

Mint az a poszt alapján kiderült, már maga a Facebook-csoport adminja sem valós személy: azt gyanítják, hogy ő is egy tizenéves lány mögé bújt felnőtt lehet. S ugyan biztonságosnak tűnhet a kortársak szemében, ha egy online csoportot négy-öt láthatóan kiskorú gyermek működtet, az is kiderült, hogy a többi admin sose kérte a jogot arra, hogy vezesse a csoportot, és valóban nem is tudott élni a jogkörével.

Több szülő ugyanis megkereste az admin szerepbe kinevezettek szüleit, akik azonnal ki is léptették onnan a gyereküket. 

Nem csak a felnőttek veszélyesek a gyerekekre, a bullying is jelen van az interneten
Nem csak a felnőttek veszélyesek a gyerekekre, a bullying is jelen van az internetenJuan Algar / Getty Images Hungary

Az érintett Facebook csoportba elkezdtek belépni a szülők

A csoportnak az elmúlt napokban számtalan nagykorú tagja lett: ők az aggódó szülők, akik azért léptek be, hogy megnézzék, saját gyermekük tag-e ott. A kommentekben igyekeznek a beszélgető fiatalok lelkére beszélni, miért is veszélyes online társ- és barátkeresésre használni egy csoportot, ahol nem ismerik a másik regisztráció mögé bújt illetőt.

A gyerekek napról napra osztanak meg fotókat magukról, hogy barátot, társat keressenek, vagy éppen külsejüket pontozzák „10/hányas vagyok?” kérdésekkel. Mondanunk sem kell, hogy még ha valóban igazi gyerekekkel beszélgetnek is, a külső minősítése a bullying melegágya, amely szintén komoly pszichés problémákat okozhat. 

A csoportban ráadásul egyre több a névtelen poszt, például a „11 éves lány vagyok, szeretnék barátkozni, írj, ha te is”, vagy „12 éves fiúkkal beszélgetnék priviben”. A gyerekek pedig válaszolnak a névtelenség mögé bújó posztolóknak, akik bárki lehetnek. 

Nem ez az egy furcsa csoport létezik

Ha a közösségi oldalon keresgélünk, számtalan újabb, hasonló tematikájú csoport ugrik fel azonnal. Ha csak az első tíz találati eredmény tagságát összeadjuk, máris több tízezernyi, potenciálisan veszélyben lévő gyermeket találunk. 

Ezek némelyike zárt, vagy privát, így a posztok nem láthatók tagság nélkül, van azonban, ami nyilvános, és az említett csoporthoz hasonló tartalmakkal találkozunk. 

116-111 – ezt a telefonszámot hívhatod!

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány névtelen, anonim és ingyenes szolgáltatásai azoknak a gyerekeknek és fiataloknak is lehetőséget és esélyt adnak a változásra, akik nem tudnak a családjukra vagy tanáraikra számítani. 

Könnyen áldozatokká válhatnak a gyerekek

A gyermekek online kizsákmányolását nehéz észlelni: akik behálózzák őket, zsarolnak is, manipulációt alkalmaznak, hogy megakadályozzák a gyermekeket abban, hogy beszéljenek arról, mi történik velük. Gyanús lehet azonban, ha:

  • megmagyarázhatatlan kapcsolatban van a gyerek idősebb emberekkel;
  • változás van a gyermek által használt szavakban vagy nyelvhasználatban;
  • olyan szexuális viselkedést mutat, amely nincs összhangban az életkorával, fejlődési szakaszával;
  • változások vannak az online szokásaiban – több vagy kevesebb időt tölt online;
  • megmagyarázhatatlan ajándékokat kap;
  • ismeretlen forrásból van pénze;
  • mindig fáradt, megváltozott a hangulata;
  • rendszeresen későn ér haza, vagy bezárkózik a szobájába;
  • teljesítménye romlik az iskolában;
  • rendszeressé válik a kábítószer-használat vagy alkoholfogyasztás.

Ha a gyerek áldozat lesz, fontos tudatosítani benne is, hogy ez nem az ő hibája. Találni kell egy felnőttet, akiben bízik, aki segíthet kijutni ebből a helyzetből.

A Facebook egyébként maga is kéri, hogy a 13 év alatti regisztrációkat jelentsék a felhasználók, amelyet itt, egy űrlap segítségével tuduk megtenni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek