Óvodáskorú, étteremben is megforduló csemeték anyukáival készült nem reprezentatív, házi felmérésünkben a következő kérdésekre kerestük a választ:
- szülőként mit szoktak rendelni étteremben a gyereknek?
- a sztenderd gyerekmenü-kínálat elemei megegyeznek-e egyébként a gyermek ízlésével, talál-e köztük igazán ínyére valót?
- szülőként milyen javaslattal élne az éttermek felé, saját tapasztalatai felhasználásával, a gyerkőc gusztusának ismeretében, ugyanakkor figyelembe véve az egészséges táplálkozásra nevelés szempontjait is?
Ami a rántott hús mellett szól
Az éttermeknek abban igazuk van, a megkérdezett anyukák is egybehangzóan állítják, hogy a rántott hús mindig sikeres választás, nem nagyon lehet vele hibázni, a porontyok nagyon komázzák.
A felsorolt menüsorban valóban a legtöbben biztos találnak tuti befutó ételeket, és a szülő, ha már kifizeti az éttermi árakat, legalább azzal a jó érzéssel távozik, hogy nem maradt éhen a gyermek, vagy nem kellett kidobni a méregdrága gyömbéres kacsabecsinált 90%-át. Vagyis, a sült krumpli, ráadásul a gyermekek által felismerhető kiadásban, hosszú csíkocskák formájában, a rántott hús, a rántott sajt és a bolognai spagetti közül garantáltan lecsúszik ez-az a legtöbb kismanónak.
Ettől viszont azzal a jó érzéssel semmiképp nem gazdagodik a szülő, hogy valami értékes tápanyag is érte a gyermek bendőjét, pedig a megkérdezett anyukák egyetértenek abban, hogy VAN AZ A ZÖLDSÉG, amit a gyerek szívesen fogyaszt.
Amit még megesznek a gyerekek, és egészséges is
Például szívesen esznek a szülők tapasztalata alapján húslevest, amiben a hús, a cérnametélt vagy a jópofa betűtészta mellett kiválóan eteti magát például a levesben ízesre és puhára főtt sárgarépa vagy a szintén kedvelt zöldborsó.
Sokaknak a grillezett zöldség is igazi opció, amit akkor már kísérhet grillezett csirkemell például, a jó öreg rántott husi helyett. Ezzel megspóroljuk az olajban magát megszívó panírt a csemetének, és jó eséllyel még meg is eszi.
A párolt zöldségeket is fogyasztják egyes gyerekek, köret helyett pedig a megkérdezett szülők tapasztalat szerint sokan szívesen fogyasztják a rizst is, vagyis egy jó rizibizi is kiválóan működhet az olajban sült hasábburgonya helyett.
A gyerekek között általában népszerű hamburgert is lehet friss zöldségekben gazdagon kínálni, nem „műanyag” pufiban, hanem arra törekedve, hogy minél kevesebb tésztára minél több színhús és friss zöldség jusson.
Desszertnek persze a legtöbb gyerek szereti a fagylaltot, tortát, de talán ezekbe is érdemes becsempészni egy kis szezonális friss gyümölcsöt, ami a tálalásnál még dekoráló funkciót is betölthet.
Hogy tegyük vonzóbbá?
Vannak, akik vicces nevet adnak a menüknek. Előfordul, aki a kedvenc szuperhős vagy Barbie baba favoritjaként tálalja az adott ételt, amit gyermekével szeretne megetetni. Máshol a tálalással tudnak nagyobb kedvet csinálni: vidám arcocskákat raknak ki a különböző zöldségekből vagy akár gyümölcsökből.
Gyerekadag „rendes” ételekből
Akármilyen is legyen a kialakított éttermi kínálat, a megkérdezett anyukák véleménye abban is megegyezik, hogy:
nagy segítség, amikor az étterem a la carte kínálatából bármit lehet általában 70%-os áron rendelni kis adagként.
Ennek köszönhetően a gyerek egyre több és több dolgot próbálhat ki, választhatóvá válnak akár a szülők által kedvelt ételek is, vagy olyan fogások, amiket otthon nem készít a család. Ezzel a megoldással viszont nem bánkódik annyira a szülő sem, ha mégse aratott valódi tetszést a gyermeknél a kísérleti adag csökkentett áron.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés