Az éttermi gyerekmenü miért csak rántott hús és spagetti? Házi kutatás ovis szülőkkel a jobb lehetőségekről

GettyImages-874205172
Olvasási idő kb. 4 perc

A sztenderd gyerekmenük azokban az éttermekben, ahol egyáltalán külön is gondolnak a kisebbekre, a rántott hús, rántott sajt, halrudacskák, hasábburgonya, bolognai és pizzaszelet repertoárjában ki is merülnek. Ezzel szemben dietetológusok szerint a főzelékek, párolt és rakott zöldségek lennének a legfontosabbak a gyerekek számára. Vajon az egészséges táplálkozásra és gasztrokultúrára nevelésben szerepet játszanak azok az alkalmak, amikor étteremben eszik a család, vagy olyankor a prioritás az, hogy biztosra menjünk, és tele pocakkal távozzunk az étteremből? Megkérdeztünk néhány gyakorló édesanyát ovis gyermekeikkel szerzett éttermi tapasztalataikról.

Óvodáskorú, étteremben is megforduló csemeték anyukáival készült nem reprezentatív, házi felmérésünkben a következő kérdésekre kerestük a választ:

  • szülőként mit szoktak rendelni étteremben a gyereknek?
  • a sztenderd gyerekmenü-kínálat elemei megegyeznek-e egyébként a gyermek ízlésével, talál-e köztük igazán ínyére valót?
  • szülőként milyen javaslattal élne az éttermek felé, saját tapasztalatai felhasználásával, a gyerkőc gusztusának ismeretében, ugyanakkor figyelembe véve az egészséges táplálkozásra nevelés szempontjait is? 

Ami a rántott hús mellett szól

Az éttermeknek abban igazuk van, a megkérdezett anyukák is egybehangzóan állítják, hogy a rántott hús mindig sikeres választás, nem nagyon lehet vele hibázni, a porontyok nagyon komázzák.

A felsorolt menüsorban valóban a legtöbben biztos találnak tuti befutó ételeket, és a szülő, ha már kifizeti az éttermi árakat, legalább azzal a jó érzéssel távozik, hogy nem maradt éhen a gyermek, vagy nem kellett kidobni a méregdrága gyömbéres kacsabecsinált 90%-át. Vagyis, a sült krumpli, ráadásul a gyermekek által felismerhető kiadásban, hosszú csíkocskák formájában, a rántott hús, a rántott sajt és a bolognai spagetti közül garantáltan lecsúszik ez-az a legtöbb kismanónak.  

Rántott hús hasábbal, nem is vitás, ez az örök klasszikus
Rántott hús hasábbal, nem is vitás, ez az örök klasszikusImgorthand / Getty Images Hungary

Ettől viszont azzal a jó érzéssel semmiképp nem gazdagodik a szülő, hogy valami értékes tápanyag is érte a gyermek bendőjét, pedig a megkérdezett anyukák egyetértenek abban, hogy VAN AZ A ZÖLDSÉG, amit a gyerek szívesen fogyaszt.  

Amit még megesznek a gyerekek, és egészséges is

Például szívesen esznek a szülők tapasztalata alapján húslevest, amiben a hús, a cérnametélt vagy a jópofa betűtészta mellett kiválóan eteti magát például a levesben ízesre és puhára főtt sárgarépa vagy a szintén kedvelt zöldborsó.

Sokaknak a grillezett zöldség is igazi opció, amit akkor már kísérhet grillezett csirkemell például, a jó öreg rántott husi helyett. Ezzel megspóroljuk az olajban magát megszívó panírt a csemetének, és jó eséllyel még meg is eszi.

A párolt zöldségeket is fogyasztják egyes gyerekek, köret helyett pedig a megkérdezett szülők tapasztalat szerint sokan szívesen fogyasztják a rizst is, vagyis egy jó rizibizi is kiválóan működhet az olajban sült hasábburgonya helyett.

A gyerekek között általában népszerű hamburgert is lehet friss zöldségekben gazdagon kínálni, nem „műanyag” pufiban, hanem arra törekedve, hogy minél kevesebb tésztára minél több színhús és friss zöldség jusson.

Desszertnek persze a legtöbb gyerek szereti a fagylaltot, tortát, de talán ezekbe is érdemes becsempészni egy kis szezonális friss gyümölcsöt, ami a tálalásnál még dekoráló funkciót is betölthet.

Egy kis friss gyümölcs is jól jön
Egy kis friss gyümölcs is jól jönozgurcankaya / Getty Images Hungary

Hogy tegyük vonzóbbá?

Vannak, akik vicces nevet adnak a menüknek. Előfordul, aki a kedvenc szuperhős vagy Barbie baba favoritjaként tálalja az adott ételt, amit gyermekével szeretne megetetni. Máshol a tálalással tudnak nagyobb kedvet csinálni: vidám arcocskákat raknak ki a különböző zöldségekből vagy akár gyümölcsökből.

Gyerekadag „rendes” ételekből

Akármilyen is legyen a kialakított éttermi kínálat, a megkérdezett anyukák véleménye abban is megegyezik, hogy:

nagy segítség, amikor az étterem a la carte kínálatából bármit lehet általában 70%-os áron rendelni kis adagként.

Ennek köszönhetően a gyerek egyre több és több dolgot próbálhat ki, választhatóvá válnak akár a szülők által kedvelt ételek is, vagy olyan fogások, amiket otthon nem készít a család. Ezzel a megoldással viszont nem bánkódik annyira a szülő sem, ha mégse aratott valódi tetszést a gyermeknél a kísérleti adag csökkentett áron.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek