Nem az a legnagyobb probléma az Elf Barral, hogy illegális

GettyImages-1177264411

Persze az illegalitáshoz köze van a dolognak: az Elf Bar nevét pár nap alatt ismerte meg az egész ország, de sokkal régebben használják az iskolások, mint hogy a legtöbben hallottunk volna róla.

Először május végén szembesültem az Elf Bar-jelenséggel: egy családi találkozón egy hatodikos fiú mesélte, hogy szünetenként több gyerek bukik le ezzel az újfajta elektromos cigarettával a tanárok előtt: valószínűleg magamtól nem is nagyon néztem volna utána ennek a nikotinos terméknek, ha június elején nem söpri végig a híre a magyar sajtót.

Mi a manó az Elf Bar?

Ha még nem hallottál volna róla valamilyen érthetetlen okból kifolyólag, érdemes gyorsan összefoglalni, miről is van szó. Az Elf Bar egy előre töltött, eldobható elektromos cigaretta, melyben folyadék található, és mindenféle előkészület vagy eszköz nélkül szívható. Az Elf Barokat aszerint különböztetik meg, hogy hány slukk van bennük, illetve hogy milyen ízekben érhetők el – már azokban az országokban, ahol engedélyezett. Magyarország nem ilyen hely, de persze ezzel együtt sem kell túl nagy erőfeszítéseket tennünk annak érdekében, hogy hozzájuthassunk. Ha nevét beírjuk a keresőbe, pillanatokon belül találunk olyan .hu végződésű weboldalt, ahonnan azonnal meg is rendelhetjük a manórudat.

Az Elf Barok több száztól több ezer szívásos kiszerelésig szerezhetők be: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a trendi külsejűre szabott e-cigit addig szívhatjuk mindenféle töltéssel járó hercehurca nélkül, míg többdoboznyi cigarettának megfelelő mennyiségű nikotint nem juttatunk szervezetünkbe, már a legkisebb kiszerelés esetén is. Tény ugyanis, hogy míg azt kiemelik a terméket forgalmazók, hogy az Elf Bar nem tartalmaz kátrányt, azt nem teszik hozzá, hogy nikotint viszont nagyon is (bár van 0 százalék nikotintartalmú változat is, a többség 2 vagy 5 százalékos nikotintartalommal rendelkezik).

A nikotin pedig az az anyag, amely valódi függőséget alakít ki abban, aki szívja. Az a kereskedői oldal, melyre mi is rábukkantunk, közli azt is, hogy gyermekek részére tilos a használata – de minden más jel arra mutat, hogy ők a célcsoport.

A kép üzenete egyértelmű: az Elf Bar fiatalokra szabott
A kép üzenete egyértelmű: az Elf Bar fiatalokra szabott

Fiatalokra szabták a terméket

Az csak egy dolog, hogy Magyarországon a tinédzserek jóval hamarabb megismerték, majd használni kezdték a manórudakat, mint hogy mi, naiv harminc-negyvenesek és idősebbek egyáltalán hallottunk volna róluk. Elég csak ránézni az Elf Barra, és biztosak lehetünk abban, hogy trendérzékeny, dizájnra éhes célközönségnek szánják, az ízesítések közt kóla-, vattacukor-, limonádé-, fagylalt- és gyümölcskombinációk találhatók. A rudak neonszínekben pompáznak, gyakorlatilag influenszerek kezeibe ugranak, passzolnak a csinos manikűrhöz meg a fesztiválrucikhoz. Röviden tehát minden tulajdonságuk azt ordítja, hogy „hahó, fiataloknak találtak ki”!

Semmit sem tudunk róla valójában

Ezzel pedig már elég nagy baj van. Az új generációs dohánytermékek, melyek közé a manórúd is tartozik, bár sokszor szerepelnek „egészséges” cigarettaként a köznyelvben, a valóságban nagyjából annyira egészségesek, mint a legmodernebb szoláriumok – semennyire.  Először is fogalmunk sincsen arról, egyáltalán mi van bennük pontosan. Nincsen magyar engedélyük, tehát senki nem vizsgáltatta be azokat hivatalosan, így a levegőben lóg az az állítás, hogy ez a cigaretta „egészséges” lehetne.

Az ilyen típusú cigaretták megítélése elég vegyes. Világszerte elutasítja őket a szakemberek oroszlánrésze, ha a dohányzásról való leszokás alternatívájaként említődnek – legfeljebb az ártalomcsökkentés jegyében szoktak érvelni használatuk mellett, ahogy a Lancet orvosi szaklap levelezési rovatában is jegyzett két kutató egy cikket, melyben ezek mellett teszi le a voksát. 

A WHO célja ugyanakkor egyelőre nem az ártalomcsökkentés, hanem a leszoktatás, azzal együtt is, hogy a dohánytermékmentes életet élők aránya elmarad attól, amit célkitűzéseik szerint el kellene érni.

Egy olyan új generációs cigarettáról van tehát szó, amelyet legfeljebb ártalomcsökkentési alternatívaként fogadnak el a dohányzásról szóló diskurzusban, viszont az Elf Bart nem leszokók, hanem tinik veszik a kezükbe nap mint nap. A trendi, színes, ízes és illatos manórúdra olyanok szoknak rá, akiknek ez az első cigaretta a kezükben, és a rudak amellett, hogy a kellemetlen szagokat mellőzik, ízesek és az ellenőrizhetetlen mennyiségben fogyasztott nikotin révén nagyon addiktívak lehetnek.

Zacher Gábor szerint a manórúd már járvány
Zacher Gábor szerint a manórúd már járványToshiro Shimada / Getty Images Hungary

Nem az e-cigi a jó irány

Hogy még jobban értsd, miért is gond az, hogy gyerekeket szoktatnak rá a cigarettára: világszerte ezzel ellentétes a kiskorúak és a fiatalok dohányzásával kapcsolatos hozzáállás. Angliában a közelmúltban éppen arra tettek javaslatot, hogy évről évre egy évvel emeljék azt a korhatárt, amely fölött legálisan cigarettát vehet valaki: a gyakorlatban ez a kezdeményezés azt jelenti, hogy a fiatalok számára elérhetetlenné válik a cigaretta, így lesz füstmentes a tervek szerint egy generáció. Hasonló tervek máshol, például Dániában is felmerültek már: a fiatalokat megóvni igyekeznek attól, hogy bármilyen terméket fogyasztva dohányozni kezdjenek, nem pedig trendi, cuki eszközzel próbálják számukra vonzóbbá tenni ezt a tevékenységet.

A manórúdjárvány

A NAV most rászáll a terméket forgalmazókra: jó tudni, hogy 

a manórúdból egyetlen darab birtoklása is bűncselekménynek számít egyébként, de naivitás azt hinni, hogy ez egyetlen kamaszt is visszatartana attól, hogy rendeljen magának egy Elf Bart, ha van arra lehetősége.

Zacher Gábor járványként emlegette a cigaretta terjedését, amely egyébként már 2018-ban megjelent a piacon, szóval valójában csodával határos, hogy hazánkba még csak most jutott el.

A legdurvább, 5000 slukkos Elf Barok 16 doboznyi ciginek megfelelő nikotint tartalmaznak: ha valaki ennek ismerete nélkül szív egy ilyen manórudat, azzal akár azonnal is veszélybe sodorhatja egészségét. Ha van kamaszod, beszélgess vele a manórúdról: az életét mentheted meg vele. Ha pedig leszokni akarsz a cigarettáról, semmiképp ne ezzel a trendi eszközzel próbáld meg.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra