Ezért nem szabad laikusként diétáztatni a gyereket

A környezet visszajelzései vagy a saját véleménye alapján néhány szülő úgy dönt, orvosi vizsgálat nélkül is képes változtatni a gyereke életmódján és testsúlyán. Ez azonban nagyon káros lehet.

Este már ne egyen! Fogd szénhidrátcsökkentett diétára! Ne adj neki annyi édességet! Ilyen és ehhez hasonló tanácsok röpködnek az olyan szülők füle mellett, akiknek a gyereke egy picivel husisabb a többieknél. Rettenetesen káros mondatok ezek, amelyek nélkülöznek minden szaktudást. A diétázás olyan terület, amiről mindenkinek van véleménye, de csak nagyon kevesen értenek is hozzá. Egy egészséges felnőtt esetében sem szabad kivizsgálás nélkül drasztikus változtatásokat eszközölni, divatos fogyókúrákba kezdeni, nemhogy egy fejlődésben lévő gyereknél!

Csák Anna dietetikus, okleveles élelmiszermérnök segítségével vesszük végig, miben más egy gyerek táplálkozása, életmódja egy felnőtténél. Először is kezdjük azzal, hogy ami felnőttnél már soknak számít, az gyereknél teljesen normális is lehet. Az aktuális testtömegünk mérése és BMI értékének (normál: 18,5-24,9) meghatározása irányt mutathat, ám nagyon fontos információval bír a zsír-izom arány és a csípő-derék hányados is – folytatja a szakértő. Gyerekek esetében ehelyett a módszer helyett nemre és korra vonatkozó percentil táblázatokat alkalmaznak. Ezek a grafikonok több ezer gyerek adatait vizsgálva készültek, és azt mutatják, hogy a gyerek magassága vagy súlya hol helyezkedik el ebben az átlagot mutató összesítésben. Habár az elhízás sokszor könnyen megállapíthatónak tűnik szemrevételezéssel, javasolt szakember segítségét kérni egyéb tényezők kizárása érdekében.  

Ha felismertük, hogy a gyerekünk túlsúlyos, segíteni kell abban, hogy a testsúlya normalizálódjon – jegyzi meg Csák Anna. Törekedni kell az egészséges táplálkozás megvalósítására, valamint a mozgásra való ösztönzésre. Az életmódváltás akkor a legeredményesebb, ha az egész család részt vesz benne és kis lépésekkel haladunk. Türelmesnek kell lennünk, egyszerre csak egy kisebb változtatást eszközöljünk. Gyerekek esetében a fogyókúra eltér a felnőttekétől: a cél, hogy a növekedés és fejlődés mellett az egészségtelen súlygyarapodás megálljon. Fontos, hogy semmilyen divatdiétát se alkalmazzunk! Habár számtalan fogyókúráról olvashatunk nap mint nap különböző felületeken, ezek sok esetben nagyon egyoldalú étkezésen alapulnak, így könnyen alakulhat ki hiányállapot a szervezetben. Legtöbbször valamely alapanyag kizárására ösztönöznek ahelyett, hogy a helyes nyersanyag-válogatásra és a mértékletes fogyasztásra tanítanák a fogyni vágyókat. 

Mondja meg inkább szakember, mit egyen a gyerek
Mondja meg inkább szakember, mit egyen a gyerekPeter Cade / Getty Images Hungary

Törekedjünk a minél változatosabb étrend megismertetésére, vonjuk be a gyerekeket a heti menü megtervezésébe, a vásárlásba, valamint az ételkészítésbe! Igyekezzünk közösen étkezni, és ilyenkor mellőzzük a tévé/telefon/tablet nézését! Mérsékeljük a nassolnivalók, a cukros üdítők és készételek vásárlását, ám ne tiltsuk meg teljesen a fogyasztásukat. Az egészséges étrendben nincsenek tiltott élelmiszerek és ételek, a kulcs csupán a mértékletesség, mind a fogyasztás gyakoriságát, mind pedig az elfogyasztott mennyiséget illetően. 

Ezek segíthetnek a mindennapokban fogyókúra helyett

    • Kisebb, személyes célokat határozzunk meg: például egy táv lefutása/lesétálása, egy mérettel kisebb ruha.

    • Találjunk hobbit a gyereknek, hogy elvonjuk a figyelmét a felesleges nassolásról.

    • Tévénézés közben sose rágcsáljunk, lehetőleg étkezés után üljünk a készülék elé.

    • Mintaétrend kialakításához bátran kérjük dietetikus segítségét, aki a napirend és a kedvelt ételek figyelembevételével állítja össze az étrendet.

    • Igyekezzünk minél több gyümölcsöt és zöldséget változatosan tálalni gyermekünk számára, például csipsz helyett zöldséghasábok mártogatóssal, főzelékek formájában, a szendvicsben/szendvics mellé friss kerti vetemények.

    • Ügyeljünk, hogy naponta megfelelő mennyiségű folyadékot igyon a gyerekünk, és ennek a döntő többsége víz legyen.

    • Nagyobb gyerekek esetében használhatunk applikációt is. Ügyesen és gyorsan kiigazodnak a programok világában, sokszor szívesen vezetik étkezésüket táplálkozási applikációban.

    • Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a tinédzser gyermek a kívánt súly elérése érdekében feltűnően keveset eszik (koplal), mindenféleképpen beszélgessünk vele ennek veszélyeiről, illetve kérjük dietetikus segítségét a megfelelő, kiegyensúlyozott étrend összeállításához.  

    • Mutassunk példát: a gyerekek akaratlanul eltanulják a mindennap látott szokásokat. Tehát ha a családi életben jelen van a közös főzés és étkezés, akkor könnyebben elkerülhető a túlsúly. Fontos felismerni a probléma forrását, végiggondolni, mely ételek és italok kevésbé hasznosak a gyerekek számára. A körültekintő vásárlás nagyon jó kiindulópont lehet, hiszen ami nincs otthon, azt nem tudja a gyerek kivenni a hűtőből vagy levenni a polcról.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra