Legyantázta ötéves lánya szemöldökét egy anya, hatalmas vita kerekedett a dologból

A gyerekek szőrtelenítésének kérdése nem múlik el a strandszezonnal. A tesiórákon, edzéseken továbbra is méregetik egymást a kiskamaszok, a szemöldök témája pedig már akár alsó tagozatban vagy óvodában előkerülhet.

A sötét hajú, láthatóbb, erősebb szőrszálakkal rendelkező gyerekek már óvodás korukban csúfolódás áldozatai lehetnek. Apró pihéik láthatóbbak, szemöldökük gyakran összenő. Hogy ezt melyik szülő, pedagógus vagy gyerek hogy ítéli meg, az egyénenként változó, még családon belül is. Esetünkben a neve elhallgatását kérő anyuka arról számolt be, hogy ötéves kislányát már az unokatestvérei is cikizték vastag, összeérő szemöldöke miatt. Az anya attól félt, mi történik majd az iskolában? Épp ezért a szőrtelenítés mellett döntött – ám erre az apa háborodott fel mélységesen. Kinek van igaza?

Az ötéves kislányt annyit csúfolták az unokatestvérei, hogy sírva kérdezte az anyjától, tényleg ennyire csúnyának született-e? Az anyuka úgy érezte, összetörik a szíve. Megnyugtatta a kislányt, biztosította róla, hogy gyönyörű, elmagyarázta neki, miért ne hallgasson az unokatestvérei piszkálódására. De mindezek együtt sem segítettek. A kislány még mindig azt hiszi, hogy csúnya, mert csúfolják. Érthető módon meg akart szabadulni attól, ami miatt bántják, így arra kérte az anyukáját, segítsen neki kiszedni az összenőtt részt a szemöldökéből. Ő ezt meg is tette, ám amikor az édesapa aznap hazaért, óriási veszekedés lett a dologból.

Engedjünk-e a nyomásnak, ha csúfolják a gyereket?

Az apa álláspontja szerint azzal, hogy megtörnek a bántalmazás hatására, pont megerősítik a gyerekük értéktelenségérzését. Szerinte elég lett volna biztosítani a lányukat arról, hogy úgy szép, ahogy van. Attól fél, hogy ha folyamatosan alkalmazkodnak az épp uralkodó divathoz, akkor kislányuk önértékelése sosem fog megerősödni. Az anya erre válaszul azzal védekezett, hogy ha nem teszi meg, amire a lánya kéri, akkor úgy érezte volna, hogy cserben hagyja. Nem akarta, hogy a lánya őt hibáztassa, amiért zaklatják. 

Ne hagyd, hogy a gyereked egyedül maradjon, ha csúfolják! Beszélgess vele sokat, és együtt találjatok megoldást!
Ne hagyd, hogy a gyereked egyedül maradjon, ha csúfolják! Beszélgess vele sokat, és együtt találjatok megoldást!fizkes / Getty Images Hungary

Az anyuka vitájukat kiposztolta a Reddit oldalára. Több mint háromezer hozzászólás érkezett, a legtöbben pedig egyetértettek az anyuka választásával. Úgy érveltek, hogy az általános iskolások a legkegyetlenebb zaklatók, és akár egy életre kihathat a csúfolódásuk. Egyikük elmesélte, hogy az arcán lévő anyajegy miatt bántották sokáig. Amikor a szülei végre elvitték bőrgyógyászhoz és leműttették a kinövést, megszűntek a gonosz megjegyzések is, az illető pedig elképesztően megkönnyebbült. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Segíts a gyereknek, hogy merjen szólni, ha csúfolják

Akárhogy is döntünk szülőként: kiszedjük a gyerek szemöldökét, megműttetjük az elálló füleit vagy leszedetjük az anyajegyeit, mindig maradnak majd olyan részletek, amelyeken nem lehet változtatni. Ráadásul a zaklatók újabb és újabb ötletekkel állhatnak elő, amikhez már képtelenség alkalmazkodni. Épp ezért nagyon fontos, hogy folyamatosan beszélgessünk a gyerekünkkel arról, miért csinálják ezt más gyerekek. Hagyjuk, hadd tegye fel a kérdéseit, ne engedjük, hogy szégyellje magát előttünk, alakítsunk ki egy jó kommunikációs mintát.

Kérjük meg a gyereket, hogy mindig mesélje el, mi történt vele, hallgassuk figyelmesen, együttérzőn, és biztosítsuk arról, hogy szólhat az óvó néninek vagy a tanárnak is, ha bántják. Nem kell szó nélkül tűrnie, nem kell menekülnie. Ha szeretne, ki is állhat magáért szemtől szemben. Nem elég egyszer elmondanunk neki, hogy úgy tökéletes, ahogy van: legyen ez folyamatos kommunikáció.

Nagyobbaknál már példaképeket is mutathatunk: rengeteg modell vagy más, médiában megjelenő nő és férfi lett sikeres pont azért, mert különbözik a többiektől. Mutassuk meg a vitiligóval küzdő szupermodellt, meséljünk Lady Gagáról, akiről osztálytársai gúnyoldalt gyártottak, amelyben leszögezték, sosem lesz belőle sikeres énekesnő, nézzük, hogyan teremtett divatot Cara Delevingne. Ha a zaklatás nem csillapul, érdemes felvenni a kapcsolatot a pedagógussal is, hátha érzékenyítő mesékkel, játékokkal csökkenteni tudja a csúfolódást. Gyerekpszichológus vagy coach is nagyon sokat segíthet. A lényeg az, hogy ne üljünk tétlenül: akár alkalmazkodunk a szépségideálhoz, akár ellenállunk neki, ezeken kívül is számos lehetőségünk van arra, hogy megerősítsük a gyerekünk önbizalmát

Te mit tettél volna az anya helyében?

Oszd meg másokkal is!
Mustra