Itt a megoldás a babaváró hiteleseknek, ha nem jön a gyerek: törvény van rá

babavaro-torveny-1399065300
Olvasási idő kb. 2 perc

A kedden a parlament által elfogadott salátatörvény a kedvezményes hitelekről és támogatásokról is tartalmazott egy fontos kitételt. Ebből kiderül, hogyan kerülhető el a feltételek nem teljesítése esetén a hatalmas állami követelés visszafizetése, a babaváró hitelesek fellélegezhetnek.

A törvény értelmében – amelynek eljárási szabályait majd egy kormányrendelet szabályozza – a csok, az otthonteremtési kamattámogatás, az adó-visszatérítési támogatás, a gyermekvállalási támogatás és a babaváró kölcsön esetében, amennyiben nem teljesülnek a feltételek, az állami követelésekről lemondhatnak a fővárosi és vármegyei kormányhivatalokírja az Az én pénzem. Méltányossági eljárás eddig is létezett, ám ez most bekerült az államháztartási törvénybe. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a gyermekvállalásra vonatkozó feltételek a felvett kölcsönök 27-33 százalékban nem teljesülnek. Az érintett családoknak az esetek nagy részében egy összegben vissza kell fizetniük a folyósított támogatás késedelmi kamattal megnövelt összegét. Az MNB szerint 12 ezer olyan babavárós hitelszerződés van, amelynél már az idén lejár a gyermekvállalás határideje.

Lemondhatnak a kormányhivatalok a törvény szerint a babaváró hitellel kapcsolatos követelésekről
Lemondhatnak a kormányhivatalok a törvény szerint a babaváró hitellel kapcsolatos követelésekrőlXavier Lorenzo / Getty Images Hungary

Rengeteg pénz kell visszafizetni a babavárósoknak – nekik jelenthet megoldást a törvény

Ahogy arról a Dívány is írt: komoly büntetésre számíthat az a házaspár, amelyik babaváró hitelt vett fel, ám nem tud bemutatni a szerződéskötéstől számítva 5 éven belül egy legalább 12 hetes magzat meglétéről szóló orvosi igazolást. A büntetés mértéke függ a hitelfelvétel hónapjától, hiszen 5 éves periódusok vannak. Akiknek például most jár le az 5 év, közel 2 millió forintot kell fizetniük. Az sem segít a pórul járt párok helyzetén, hogy a bankok nagy része a bírság befizetését egy összegben követeli, általában 120 napon belül. Ha ez valakinek problémát jelent, érdemes méltányossági alapon részletfizetést kérni, legrosszabb esetben pedig személyi kölcsönt igényelni vagy ismerősöktől kölcsönkérni. Ezzel ráadásul még nincs vége a költségeknek. A büntetőkamat kifizetése után ugyanis a hitel piaci kamatozásúvá válik. A jelenlegi kamatokat figyelembe véve ez azt jelentheti, hogy akinek például eddig 50 ezer forintot kellett fizetnie havonta, egyik pillanatról a másikra duplájára, 100 ezer forintra nő a törlesztője.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek