Kockázatvállalás, függetlenség, önrendelkezés: ennyi mindent taníthatnak az apák a lányaiknak

GettyImages-1286145114

Míg az anyák szerepe megkérdőjelezhetetlen és egyértelmű, az apák lányaikra gyakorolt hatását hajlamosak vagyunk kevésbé komolyan venni.

Társadalmi tekintetben az apák nagyon sokáig a kenyérkereső és a fegyelmező szerepét töltötték be, éppen ezért jóval kevesebb kutatás készült az apák szerepéről a lányok életében.

Mi az apák szerepe a lányuk életében?

Ami a kutatásokból kiderül, az az, hogy az anyák és az apák jellemzően eltérő nevelési stílusokkal rendelkeznek. Az anyák többnyire a gondozásra, az érzelmi reakciókra és a nevelésre összpontosítanak, hangsúlyozva a kapcsolatok és a biztonság fontosságát. Az apák hajlamosak a függetlenségre, valamint az önrendelkezés és a teljesítmény fontosságára helyezni a hangsúlyt.

Kombinálva a kettőt, a lányok átfogó készségeket kapnak ahhoz, hogy boldogulni tudjanak a világban.

Azzal, hogy a hagyományos nemi szerepek egyre kevésbé vannak jelen, ráadásul a kapcsolatok nagyjából húsz százaléka válással végződik, a szülői feladatok kevésbé különülnek el egymástól. Ez a folyamat pedig az apák szerepének változásával jár.

Egyre több apa áll rendelkezésre a mindennapi feladatokban, törődik a gyereke jóllétével és gondoskodik róla. Jennifer Lock Oman pszichológus munkája során sok olyan apával találkozott, akik érdeklődtek a lányaik céljai irányt, és mindent megtettek annak érdekében, hogy segítsenek elérni azokat. Ez a fajta részvétel biztosítja a lányokat arról, hogy felfedezhetik a céljaikat, az erősségeiket és a korlátaikat is.

A támogatóan fellépő apák bátorítják a lányaikat, hogy

  • merjenek kockáztatni,
  • nagy célokat kitűzni maguk elé,
  • tévedni és tanulni a hibáikból
  • és a saját útjukat járni.

Mindezzel pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek a lányok felnőttként támogató párkapcsolatban, egyenrangú félként találják meg a helyüket.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra