A legdurvább anyós-após beszólások: Anyád megmérgezte az ételed!

Olvasási idő kb. 7 perc

Az anyósokat gyakran szokás szidni, de mi most nem szeretnénk ehhez csatlakozni. Egy nagymama nem attól lesz jó vagy rossz, hogy melyik szülőt nevelte fel. Ugyanakkor tény, hogy időnként mániákusan meg akarják mondani a tutit, tekintet nélkül a következményekre.

A nagycsalád rendkívül fontos megtartó erő a fiatal szülők és a gyerek számára. Tapasztalataik megnyugtatóan hatnak, képesek segítséget nyújtani és leveszik a nem két emberre tervezett gyereknevelés terhét a szülők válláról. Ha jó a viszony a családtagokkal, képesek vagyunk megfelelően kommunikálni a gyerek érdekeiről, a szokások változásairól, csodálatos együttműködés lehet az eredmény, amiben mindkét fél csak nyer. Más a helyzet akkor, ha a nagyszülők úgy gondolják, ők mindenkinél jobban tudják, mikor mit kéne csinálni, és ezt kérés nélkül a szülők fejéhez vágják. Aláásva ezzel azok egyébként is ingatag önbizalmát és erős konfliktusforrást teremtve az egész családban. A Reddit összegyűjtötte a legdurvább beszólásokat.

#1 Szoptatni tök fölösleges

Az egyébként immunológusként dolgozó após közölte a szoptató és fejő friss édesanyával, hogy semmi szükség erre a mizériára, hiszen ott a tápszer. Az anyatej jó tulajdonságait meg egyszerűen eltúlozzák. Az anyuka jogosan kérdezett vissza, hogy apósa mikori és milyen nézeteket próbál lenyomni a torkán, amikor éppen most kapja meg a koronavírus-vakcináját, ami ugye az anyatejjel jut be a baba szervezetébe és teszi őt is védetté. Ám itt még nem volt vége az okításnak. Az anyós hozzátette, hogy menye szülése túl sokáig tartott, bezzeg ha ők ott lettek volna, biztos hamarabb véget ér. Emellett az az éles szemű meglátás is elhangzott, miszerint a gyereket nem is szoptatják, hiszen ő, az anyós többször is látta a babát cumisüveggel a szájában. Az anyuka ezen a ponton ment ki a szobából, hogy ne mondjon semmi olyat, amit később megbánna.

Az anyós-meny konfliktusok gyakoriak
Az anyós-meny konfliktusok gyakoriakMotortion / Getty Images Hungary

 #2 Te aztán jól elhíztál!

Szülés után a legtöbb anyukának nem az alakja méricskélése a legfontosabb. Történetünk épp szoptatással küzdő szereplője sem a mérlegen álldogált, hanem a csecsemős nővéreknél tanulta a szakma fortélyait, amikor anyósa közölte vele mindenki előtt, hogy „azt a mindenit, de sokat felszedtél!”. 

#3 Ugyan már, a babák nem lehetnek betegek!

Egy anyukának összetűzése támadt a tágabb családdal, amikor a kéthetes babával nem vállalt egy nagy családi karácsonyi partit. Apósa közölte, hogy igazán érthetetlenül viselkedik, hiszen a kisbabák biológiailag képtelenek arra, hogy megbetegedjenek. Erre kontrázott rá az anyós, aki közölte a lánnyal, hogy most, hogy gyereket szült, búcsút mondhat a házasságának. A frigyet valóban a gyerek megfoganása előtt nem sokkal kötötték, ám a fiatal szülők előtte tíz éve már párkapcsolatban éltek. Kedves biztatás a jövőre nézve. 

#4 És csodálkozunk, miért szoptatnak olyan kevesen

Egy Reddit-felhasználóval a saját édesanyja közölte, hogy mielőtt a baba világra jönne, csiszolópapírral(!) dörzsölje a mellbimbóit, hogy felkészítse szervezetét a szoptatással járó nehézségekre. A terhes nő mosolyogva megköszönte a tanácsot, de – valamiért – nem tartotta be. 

#5 Fizetek az unokákért!

Egy anyós annyira szerette volna, ha lányai mellett a fiának is lennének végre gyerekei, hogy képes volt ellopni menye fogamzásgátló tablettáját. Az észrevette a cselt, mire az anyós elkezdett arról beszélni, hogy mennyi pénzt lenne hajlandó fizetni, ha végre lennének unokái. A leendő anyuka elutasította a harmincezer dolláros ajánlatot, majd közölte, hogy százezerért talán már átgondolja a dolgot. Reméljük, csak viccelt. 

#6 Így nem evett a gyerek évekig főtt ételt

De mindennél van rosszabb. Egy anyának azt kellett végighallgatnia, hogy anyósa közli kétéves unokájával, hogy anyu – aki szerinte valószínűleg prostituáltként dolgozott – megmérgezi az ételét. A gyerek ezután évekig nem volt hajlandó az anyja főztjéből enni. Ám itt még nincs vége: az anyós sokszor és egyértelműen közölte, hogy jobban örülne, ha unokája nevelőszülőkhöz vagy árvaházba kerülne, mint hogy az anyja nevelje fel. Milyen kedves. 

#7 A nővér tette ki az anyóst a szülőszobából

Bár vannak olyan anyukák, akik szívesen látják a nagyszülőket akár a szülésnél is, teljesen természetes, ha valaki ennél szemérmesebb. Ezért történetünk főhőse jó előre közölte a nagyszülőkkel, hogy a kórházi személyzet mellett csak a férjét szeretné maga mellett látni vajúdáskor. Ezt az anyósa nehezményezte, hiszen így – szerinte igazságtalanul – kizárták élete legfontosabb eseményéről. Nem is nyugodott bele. Először a fián keresztül próbált hatni az anyukára, majd amikor ezzel nem jutott előbbre, egyszerűen bement a kórházi szobába pont a kitolási szakasz előtt. Az anyuka pánikba esve kérte ugyan a férjét, hogy tessékelje ki az anyját, de az nem volt hajlandó erre. Egy nővér vette észre, hogy itt probléma van, és a férjjel együtt tette a szobán kívülre a kíváncsiskodó anyóst. 

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Mit tehetsz a megfelelő kommunikációért?

Bár ezeken a történeteken sírva nevetünk, a családon belüli viták komoly stresszforrások. Akár a nagyszülők nehezítik meg az életet, akár a fiatal szülők. Nem mindegy, hogyan kezeljük ezeket az összetűzéseket. Dr. Yvonne K. Fulbright szexuálpszichológus szerint a probléma sajnos valós. Minden negyedik nőnek van problémája az anyósával, gyakori panasz, hogy az mindent kontrollálni akar. Ugyanakkor nem a frontális támadás jelenti a megoldást, hanem az őszinteség, de elsősorban saját magunkkal szemben.

A szakember szerint először legyünk tisztában a saját érzéseinkkel, vágyainkkal, elképzeléseinkkel, problémáinkkal. Adjuk ki a dühünket olyan módon, hogy az ne sértsen senkit, és utána már racionálisabban leszünk képesek a helyzetre nézni, akár az anyós vagy az após szemszögéből is. Vajon mi indítja arra, amit tesz? Vajon milyen problémák állnak fenn anya és fia vagy apa és fia között, és mit testesítünk meg mi ebben a játszmában? Lehet-e ezekre békés megoldást találni? Ha nem, miben tudna segíteni egy szakember? Ez azért is fontos, hogy reális célokat tudjunk kitűzni, mindenki számára hatékony módszerekkel éljünk, megfelelően kommunikáljunk, és elengedjük a hamis elvárásokat. Lehet, hogy semmiben sem értünk egyet a nagyszülőkkel, de egy célunk biztosan közös: hogy a gyerekünknek a lehető legjobb élete legyen. 

Neked volt már konfliktusod a nagyszülőkkel?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek