Ez a hihetetlenül egészséges élelmiszer lehet a jövő táplálkozásának az alapja

GettyImages-1453416009

Az már önmagában szuper, hogy egy szuperélelmiszer egyszerre fedezi ásványianyag- és vitaminigényünket, miközben alacsony kalóriatartalma mellett még antioxidáns hatású is. Ha viszont e létfontosságú tápanyagok beviteléhez még a piac sorait sem kell hosszan róni, vagy a konyhában órákon át főzőcskézni, az megaszuper. Éspedig létezik egy olyan természetes táplálékkiegészítő, ami nem napjaink instant valóságának szintetikus találmánya, hanem évszázados, bevált módja az egészség megőrzésének és a jövő táplálkozásának is.

A szuperélelmiszer cím büszke tulajdonosai olyan csodaélelmiszerek, mint például a tojás, a diók és a magvak, a hüvelyesek, a bulgur, a cékla vagy akár a piros gyümölcsök. A lelke mélyén minden élelmiszer ebben a csapatban akar játszani, de csak keveseknek sikerül…

  • Ha biológiaórán lennénk, azt a kérdést tenném fel, melyik a Földnek az a lakója, amely már 3,5 milliárd éve él itt, és ma is egészséges táplálékként szolgál?
  • Ha történelemórát tartanék, azt kérdezném, melyik az egyik legrégebb óta fogyasztott, természetes fehérjeforrás, amit már az aztékok is örömmel majszoltak?
  • Ha ez matekóra lenne, azt kellene kiszámolni, hogy ami 4000 tápanyagot tartalmaz, azok pedig 90%-ban felszívódnak az emberi testben, az mennyi értékes anyaggal járul hozzá a szervezethez?
  • Ha egy vetélkedő kérdéseit állítanám össze, azt kérdezném, milyen táplálékot visznek magukkal az űrhajósok, ami kis helyen is elfér, és az egészségüket is óvja?
  • Ha vicces kedvemben lennénk, azt kérdeznénk, mitől nőnek olyan nagyra és élnek olyan sokáig a bálnák?
A gyors megoldások kedvelői pirula formájában is fogyaszthatják
A gyors megoldások kedvelői pirula formájában is fogyaszthatjákmikroman6 / Getty Images Hungary

De nem vagyunk vicces kedvünkben, mert a kék-zöld algák megszámlálhatatlan jótékony élettani hatása életbe vágóan fontos, nagyon is komoly dolog. Az összes fenti kérdésre a válasz ugyanis:

A spirulina

A kék-zöld algák egyik legnépszerűbbike, mely joggal hívja fel magára a figyelmet az alábbi tulajdonságaival:

  • hihetetlenül gazdag ásványianyag-forrás: kalcium, magnézium, vas, cink, jód, mangán mellett találunk benne brómot és foszfort is bőven,
  • rengeteg vitamint kínál: A-, B-, B1-, B2-, B6- és B12-, C-, D-, illetve E-vitaminokban gazdag,
  • fehérjetartalma annyira magas, hogy vegánoknak és vegetáriánusoknak, illetve sportolóknak is előszeretettel ajánlják.
Az ínycsiklandozó fogást szezámmaggal is megbolondíthatjuk… Getty Images Hungary
Az ínycsiklandozó fogást szezámmaggal is megbolondíthatjuk… Getty Images HungaryEnrique DÃaz / 7cero

Vagyis olyan élettani hatásokkal dicsekedhet, mint antioxidáns, méregtelenítő és kiváló immunerősítő képessége. Mérsékli a fáradtságérzetet, csökkenti a koleszterinszintet, hatékonyan vethető be szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, kedvezően hat a zsírok és glükóz anyagcseréjére, és elősegíti a sebgyógyulást. Ebből a megannyi jóságból már kevesebb is elég lenne ahhoz, hogy a szuperélelmiszer titulust kiérdemelje, de az algának van még egy rejtett előnye is, ami a jövőben könnyen a többi szuperélelmiszer fölé is emelheti.

Fenntartható táplálkozás

A jövőnk biztosításán aggodalmaskodó és dolgozó kutatók egyik legfontosabb kérdése napjainkban, hogy mi módon lássák el hosszú távon élelmiszerrel bolygónk napról napra növekvő lakosságát. A probléma igen összetett, ugyanis nemcsak a népességszaporulat játszik jelentős szerepet abban, hogy élelmiszer-ellátásunkat veszély fenyegeti, hanem számos egyéb tényező is. Jóllehet, ezek javát mi okoztuk magunknak.

Ez lehet a jövő táplálkozásának a kulcsa?
Ez lehet a jövő táplálkozásának a kulcsa?Alexlky / Getty Images Hungary

Egy csomó erdővel végeztünk, hogy földterületeket nyerjünk ipari célokra, ahol aztán a mérgező gázok kibocsátásával előidéztük az üvegházhatást, és hozzájárultunk a globális mértékű klimatikus változásokhoz. A megművelésre és állattartásra alkalmas földterületek így jelentősen csökkennek, vagyis hamarosan alternatív élelmiszerek után kell néznünk, ha továbbra is jól szeretnénk lakni. A tudósok jelenlegi ismereteik alapján tehát az algákban nem csupán egy egészségmegőrző szuperélelmiszert vélnek felfedezni, hanem úgy is tekintenek rá, mint a jövő fenntartható élelmiszer-ellátásának egyik lehetséges kulcsára.

A jövő

Azaz, aki eddig még nem próbálta étrendjébe beépíteni, vagy aki nem szereti pirulaként bekapkodni, annak javasoljuk, hogy kezdje el megkedvelni levesként, salátának vagy zöldségekkel elkészítve, mert jó esély van rá, hogy a jövő táplálkozásának útja algákkal van kibélelve.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra