Ha ezt eszed, egészségesebb leszel te is, és a bolygónk is

GettyImages-1427445237

Az élelmiszerárak drágulása egyenes következménye a globális élelmezési rendszer egyre gyengülőbb pilléreinek: előbb a pandémia okozott akadozást az ellátásban, most az orosz–ukrán háború fokozza a nehézségeket. A helyzet pedig eleve súlyos, hiszen a pusztító szárazság már nemcsak távoli földrészek egyes területeit sújtja, hanem Európán belül is aggasztó jeleket produkál. Mindemellett az éghajlatváltozás és az állattenyésztés is jelentős hatással van az élelmezésbiztonságra, s közben az állati fehérjék alternatíváinak hiánya a döntéshozók kényelmetlen hallgatásához vezetett.

Mi köze az állattenyésztésnek a gabonahiányhoz?

A válasz egyszerűbb és súlyosabb, mint gondolnánk: az állattenyésztési szektor használja ugyanis fel a világ gabonatermelési kínálatának egyharmadát. Ehető fehérjévé ennek viszont csak egy része alakul vissza, miközben sajnos nem lehet ezeket az állatokat a hatékonysági válság megoldásához szükséges mértékben élelmiszer-termelésre optimalizálni. Megoldás lehetne az állati eredetű termékek fogyasztásának csökkentése is, de ez régóta heves ellenállásba ütközik a termelők és a fogyasztók részéről egyaránt.

Van kiút…?

Az élelmiszer-technológia közelmúltbeli fejlődésével azonban egy ígéretes megoldás született.

…mert hát nem akarja senki őket hibáztatni, de azért ami igaz, az igaz
…mert hát nem akarja senki őket hibáztatni, de azért ami igaz, az igazPhotograph taken by Alan Hopps / Getty Images Hungary

Alternatív fehérjék

Az alternatív fehérjék olyan élelmiszerek, amelyek

az állati eredetű termékek fogyasztásának élményét teremtik meg, mellőzve azonban az állati eredetből származó minden kellemetlen hozadékot.

A boltok polcain népszerű példák közé tartoznak az Impossible Foods és a Beyond Meat kiváló minőségű növényi alapú termékei. További, még fejlesztés alatt álló alternatív fehérjék közé tartozik a tenyésztett hús – amelyet bioreaktorokban termesztett valódi állati sejtekkel készítenek – és a precíziós fermentációból származó állati fehérjék, amelyeket adalékanyagként és összetevőként használnak. Ezek a termékek az állattenyésztés környezeti és élelmezésbiztonsági költségei nélkül biztosítják a fogyasztóknak az általuk kívánt kulináris és kulturális élményt, lehetővé téve az élelmezési rendszer átfogó reformját anélkül, hogy a fogyasztók magatartásában jelentős változásra lenne szükség.

Erről már meg nem mondanánk, hogy nem állati eredetű húsból van
Erről már meg nem mondanánk, hogy nem állati eredetű húsból vanVladimir Mironov / Getty Images Hungary

Csak néhány az előnyök közül

Egyes alternatív proteinek nagy előnye az állati eredetű fehérjéhez képest, hogy sokkal gazdaságosabbak és takarékosabbak, mint a hagyományos változat: a marhahúst helyettesítő növényi alapú termékek előállításához például 95-99%-kal kevesebb földterületre van szükség, mint a konvencionális marhahúséhoz. Mindez lehetővé tenné egy rohamosan növekvő lakosság táplálkozási igényeinek ellátását egyre kisebb földterületen is. Nagy léptékben történő átállással pedig több milliárd hektárnyi terület lenne megspórolható az ökoszisztéma helyreállításának céljára és erdők újratelepítésére, s felszabadulna az állatok táplálására fordított jelentős gabonakészlet is.

…és ugye azzal se áltassa senki magát, hogy a hús az mindig egészséges
…és ugye azzal se áltassa senki magát, hogy a hús az mindig egészségesAlexLMX / Getty Images Hungary

Koncepcióváltás kellene, ahogy a megújuló energiaforrásoknál

Bár a világ „viszonylag gyorsan” újít az elektromos áram és a közlekedés terén,

az élelmiszer-termelés nehézségeit eddig nagyrészt figyelmen kívül hagyta.

A megújuló energiával való analógia találó: a megújuló energiával és a közlekedés villamosításával kapcsolatos fő cél a káros környezeti hatások csökkentése. Most már az autóipar célja sem az, hogy lebeszélje az embereket az autóvezetésről, hanem az, hogy segítse őket átállni az elektromos autókra. Hasonló gondolkodás szükséges az alternatív fehérjék esetében is.

Nem arról kell meggyőzni a fogyasztókat, hogy kevesebb húst egyenek, hanem segíteni őket rátalálni az alternatív fehérjékre,

melyek csökkenthetik az állati fehérjetermelés ártalmait, miközben ugyanolyan vagy akár még jobb ízűek.

Az átálláshoz idő kell

Az alternatív fehérjék jelenlegi állapota ebből a szempontból is összevethető a megújuló energiával. A megújuló energia eleinte drágább volt, mint a fosszilis tüzelőanyagok. Ma talán már a világ legtöbb részén a szél- és a napenergia olcsóbb, mint az új fosszilis tüzelésű erőművek. Hasonló reakció hatja át napjainkban a közlekedési ágazatot is, aminek hatására az elektromos járművek a fősodorba kerülnek.

Ahhoz, hogy az alternatív fehérjék olcsóbbá váljanak, ennek az ágazatnak is központi intézkedésekre van szüksége. Létfontosságú, hogy új pénzügyi ösztönzőket hozzanak létre az alternatív fehérjék számára, amellyel egyenlővé tennék a versenyfeltételeket az állattenyésztéssel, ami számos országban jelentős támogatásban részesül.

A fehérjeinnováció lehet a következő nagy lépés, amelyet a nemzetek megtesznek egy biztonságos és zöldgazdaság felé.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek