Sokan félnek tőle, pedig a legjobb fájdalomcsillapító és stresszoldó

GettyImages-1322900013

A közel háromezer éve alkalmazott akupunktúra olyan módszer, melynek hatékonyságát számtalan klinikai vizsgálat igazolta, ám akad néhány tévhit, ami masszívan él vele kapcsolatban.

Korábban már számos vizsgálatban hasonlították össze a valódi és az álakupunktúra hatékonyságát. Az egyik legszigorúbb analízist az angol National Institute for Health Research végezte, összevetve 29-et a legmagasabb minőségű, randomizált, ellenőrzött vizsgálatok közül. Ezek a kutatások közel 18 ezer páciens esetében hasonlították össze a valódi akupunktúra, az „álakupunktúra” és a nyugati típusú orvosi kezelések hatékonyságát. Az álakupunktúrás kezelések során a tűszúrások nem érték el a bőr megfelelő mélységét, vagy rossz helyeken történtek a szúrások. Az elemzésből kiderült, hogy a valódi akupunktúra hatékonyabbnak bizonyult, mint a másik két módszer a megnevezett problémák, vagyis a nyakfájdalom, a derékfájás, a térd ízületi gyulladása, a fejfájás és a migrén kezelésében.

Fontos tudni, hogy fülakupunktúrát – pontosabban fülakupunktúrás addiktológiai kezelést – bárki végezhet, feltéve hogy részt vesz egy vizsgával záruló, továbbképzéssel megszerezhető, képesítő tanfolyamon.  A test- vagy corporalis akupunktúrát viszont csak szakorvos végezheti – többéves képzés után. Ennek az az oka, hogy az akupunktúrás tű eret, ideget szúrhat át, nem megfelelő energetikai pontot érinthet, éppen ezért komoly anatómiai ismeretek birtokában lehet csak biztonságosan és hatékonyan alkalmazni.

Az akupunktúra 8, kutatásokkal alátámasztott előnye a fájdalomcsillapítástól a stressz csökkentéséig

Az akupunktúra egy olyan kiegészítő gyógymód, amely a test meghatározott helyeire szúrt tűket használ a fájdalom enyhítésére és más egészségügyi problémák kezelésére. Ezek a tűk nem ugyanazok, mint amiket az orvosi rendelőben szoktunk látni – masszívak, nagyon vékonyak és rugalmasak.

„A tűk beszúrása nem igazán fáj. A legtöbb ember békésnek és nyugodtnak érzi magát a kezelés során. Általában szunyókálnak”

– mondja Sam Soemardi, a The People's Acupuncture of Asheville szakembere.

Az akupunktúra körülbelül 3000 évvel ezelőttről, Kínából származik. Kutatások azt sugallják, hogy az akupunktúra bizonyos állapotok esetén előnyös lehet, de sokan úgy találják, hogy hatékony a kutatások által érintett problémákon túlmenően is. 

„A fájdalomcsillapítás a leggyakoribb ok, amiért az emberek a klinikámra jönnek, de mindenféle egészségügyi és jólléti aggályt is látok, az autoimmun betegségektől az álmatlanságon át a nőgyógyászati problémákig. Az emberek csak próbálják megtalálni a módját, hogy jobban érezzék magukat” – számol be Soemardi.

Íme nyolc olyan állapot, amelyekben az akupunktúra előnyös lehet.

1. Csökkenti a szorongást

A szorongásos zavarok az amerikaiak körülbelül 18%-át érintik évente. A gyakori kezelések közé tartozik a beszélgetésterápia, a gyógyszeres kezelés, és – egyes előzetes kutatások szerint – az akupunktúra is működhet. 

Egy 2015-ös, 36 krónikus szorongásban szenvedő ember bevonásával végzett kis tanulmányban a résztvevők a szorongásos tünetek csökkenéséről számoltak be, miután 10 hétig kaptak akupunktúrás kezelést. Ez a javulás a 10 héttel későbbi követés során is tartott.

2. Segít a fájdalmas menstruációs időszakokban

Az akupunktúra a dysmenorrhoea vagy a fájdalmas időszakok enyhítésében is előnyös lehet.

Egy 2013-as kis tanulmányban az akupunktúrás kezelésben részesülők annyi megkönnyebbülésről számoltak be a fájdalmas időszakokban, mint azok, akik ibuprofént vagy aszpirint szedtek.

Egy 649 nő bevonásával készült 2008-as vizsgálatban 15 akupunktúrás kezelés három hónapon keresztül hatékonyabbnak tűnt a menstruációs fájdalom csökkentésében és az életminőség javításában, mint a szokásos kezelés önmagában.

3. Enyhíti az emésztési problémákat

Számos tanulmány kimutatta, hogy az akupunktúra segíthet a különböző emésztési problémák enyhítésében.

Egy 2007-es tanulmány megállapította, hogy a protonpumpagátló-kezeléshez hetente kétszer, négy héten át végzett akupunktúrás kezelések hatékonyabban csökkentik a gyomorégést és a GERD egyéb tüneteit, mint a kétszeres adag gyógyszeres kezelés. 

Egy 16 randomizált, kontrollos vizsgálat 2016-os áttekintése megállapította, hogy az akupunktúra úgy tűnik, jobban enyhíti az emésztési zavarokat, mint a gyógyszeres kezelés, bár a szerzők megjegyzik, hogy következtetéseik teljes alátámasztásához még több, magas színvonalú kutatásra van szükség.

Egy 2020-as vizsgálatban 344 irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedő ember, akik 18 akupunktúrás kezelésben részesültek 6 héten keresztül, több javulásról számoltak be, mint a 175 résztvevő, akik csak gyógyszert kaptak.

4. Fájdalomcsillapítást kínál a terhesség alatt

Az akupunktúra biztonságos a terhesség alatt, és a kutatások szerint segíthet enyhíteni a terhesek által gyakran tapasztalt derék- és medencefájdalmat.

Segíthet más gyakori terhességi problémákon is. 

„A leendő anyukák hányinger, gyomorégés, alvási nehézségek és fájdalmak miatt jönnek hozzám” – mondja Nic Pitts, az Onward Acupuncture magánrendelőt üzemeltető akupunktúrás szakember. 

5. Stresszoldást biztosít

Mindenki tapasztal néha stresszt, és a stressz csökkentésének vagy leküzdésének megfelelő módját felfedezni számos egészségügyi előnnyel járhat. Az akupunktúra enyhíti a stresszt azáltal, hogy szabályozza az autonóm (vegetatív) idegrendszert, ami hozzásegíti a testet, hogy kikerülhessen a „harcolj vagy menekülj” állapotból.

„Ez olyan egyszerű lehet, mint érezni, hogy a pulzus lelassul és a légzés meghosszabbodik, egészen az álomba szenderülésig. Mindig mondom a betegeknek, hogy ez az érzés velük maradhat a nap hátralévő részében” – avat be Pitts.

6. Tünetmentességet kínál a rákkezelés során

Az akupunktúrát egyre gyakrabban alkalmazzák a rákkezelés integrált megközelítéseként. 

A National Cancer Institute szerint az akupunktúra segíthet mind a rákkal kapcsolatos tünetekben, mind a kezelés mellékhatásaiban, beleértve az alábbiakat:

  • Hányinger
  • Hányás
  • Fáradtság 
  • Hőhullámok
  • Kemoterápia vagy sugárzás okozta szájszárazság
Ő nem választhatta meg a sorsát
Ő nem választhatta meg a sorsátkali9 / Getty Images Hungary

7. Derékfájás ellen is jó

Az emberek akár 80%-a is tapasztal derékfájást élete során, és számos tanulmány tárta fel az akupunktúra előnyeit a derékfájás kezelésére. 

Egy 2007-es tanulmányban 387 ember, akik hetente kétszer, tíz alkalommal kaptak akupunktúrát, a fájdalom nagyobb mértékű csillapodásáról számoltak be, mint azok, akik hagyományos kezeléseket kaptak, beleértve a gyógyszeres kezelést, a fizikoterápiát és a testmozgást.

Egy 2009-es tanulmányban a derékfájás miatt akupunktúrás kezelésben részesülők több javulást jelentettek, mint azok, akik a szokásos kezelésben részesültek. Még azok is javulást tapasztaltak, akik szimulált akupunktúrát kaptak, amely ugyanazt a nyomáspontos megközelítést tartalmazza, de nem hatol át a bőrön.

A Pinocchióból kimaradt jelenetekben látható, hogy őt is kezelni kellett sajnos
A Pinocchióból kimaradt jelenetekben látható, hogy őt is kezelni kellett sajnosKerrick / Getty Images Hungary

8. Csökkenti a fejfájást

A bizonyítékok arra is utalnak, hogy az akupunktúra enyhítheti a tartós fejfájást.

A fejfájásról szóló 12 tanulmány 2016-os áttekintése arra a következtetésre jutott, hogy az akupunktúra hatékonynak tűnik a tenziós fejfájás kezelésében. A migrénes fejfájásról szóló tanulmányok hasonló áttekintése azt sugallja, hogy az akupunktúra nemcsak csökkenti a fejfájás gyakoriságát, hanem majdnem olyan hatékony is lehet, mint a migrén enyhítésére szolgáló gyógyszer.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra