Tényleg közel 100-zal több csontja van a babáknak, mint a felnőtteknek?

És ha igen, hova tűnik ez a rengeteg csont, mire felnőnek? És egyáltalán: mi volt a természet oka arra, hogy eleinte több csontot kapjunk, később pedig elvegye tőlünk közel a harmadát annak, ami van?

A meglepő tudományos tényekről szóló összeállításokban rendre előkerül érdekességként, hogy a babáknak valójában sokkal több csontjuk van, mint nekünk, felnőtteknek, ám a tudományos magyarázat sokszor elmarad. Pedig akadnak azért fontos kérdések a témához kapcsolódóan, itt van mindjárt az, hogy ha ez igaz, miért van egyáltalán szükségük több csontra? És később, amikor már mozogni, járni kezdenek, és sokkal többféle mozgást végeznek, vajon miért nincs szükségük mindegyikre?

Igaz egyáltalán a hír, vagy sem?

Igaz. A babáknak közel százzal több csontja van, és a természetnek jó oka volt arra, hogy ilyen sokkal többet ajándékozott nekik. Míg a felnőtt emberi csontvázat 206 darab csont alkotja, amikor megszületünk, úgy 300 csontunk van, amelyek a születésünk után minden egyes nap növekednek és változásba kezdenek – részletezi a Healthline

A csontfejlődés folyamatát csontosodásnak nevezzük. Ez valójában az embrionális fejlődés  nyolcadik hete körül kezdődik, ám a csecsemő csontozata még egész más, mint amilyen mondjuk egy fiatal felnőtté. 

Születéskor a csecsemő csontozatának egy része porcokból áll, és azért van több belőlük, mert így jóval könnyebb számukra a szülőcsatornán való áthaladás. Olyankor ugyanis az egész test, így a csontrendszer is óriási nyomásnak van kitéve, ezért jóval szerencsésebb és könnyebb szülést eredményez a kisebb csontokból álló, rugalmasabb rendszer. 

A több csont nagyobb rugalmasságot jelent
A több csont nagyobb rugalmasságot jelentPeter Dazeley / Getty Images Hungary

A babák csontjai közül néhány a következő időszakban összenő, ami azt eredményezi, hogy a csontok tényleges száma csökken. A folyamat során az apró erek – a kapillárisok – tápanyagban gazdag vért juttatnak a csontokat alkotó sejtekbe, amelyek aztán olyan csontot hoznak létre, amely eleinte beborítja a helyén álló porcot, majd végül teljes egészében pótolja.

A kalcium az egyik olyan ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az új csontszövetek kialakulásához. Megtalálható az anyatejben és a tápszerben egyaránt, és a csontosodás miatt nagyon fontos, hogy a gyerekek táplálkozásának része legyen. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Bár felnőttkorban a csontjaink már szilárdnak és véglegesnek tűnnek, a csontok folyamatos átalakuláson mennek keresztül, ami magában foglalja az új csontszövet képződését és az idősebb csont kalciumra és más ásványi anyagokra bontását, amelyek a véráramba kerülnek. Ennek a folyamatnak a neve reszorpció, és teljesen normális és egészséges része a csontműködésnek – valójában az egész életen át, folyamatosan zajlik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra