Hozzávalók 12 darabhoz
- 490 gramm gluténmentes liszt
- 1 teáskanál só
- 25-30 gramm élesztő
- 10 gramm cukor
- 1 darab tojás
- 230 ml meleg víz
- 100 gramm növényi olaj
- 1 felvert tojás + 1 evőkanál kézmeleg víz keveréke (a kenéshez)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Az élesztőt a cukorral együtt keverjük jól össze a meleg vízben (nem kell felfuttatni!). Adjuk a liszthez a sót, az élesztős vizet, a növényi olajat, a tojást, és kb. 5 percig dagasszuk, gyúrjuk, amíg szép, selymes lesz. Tegyük a tésztát frissentartó fóliába, és helyezzük a hűtőbe 10 percre.
Ha letelt az idő, a tésztát osszuk 12 egyenlő részre, és egyenként formázzunk zsemléket belőle. Kenjük meg a tetejüket a tojás + víz keverékével, és ha szeretnénk, ejtsünk rajta tetszés szerint bevágást. Süssük meg kb. 20 perc alatt.
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.