Gluténmentes zsemlék kelesztés nélkül

Pihe-puha és gyönyörű zsemlék egy óra alatt! Nem száraz, nincs mellékíze, és másnap is finom. Gluténmentes, tejmentes recept.

Tetszés szerint más formákkal is kísérletezhetünk.
Tetszés szerint más formákkal is kísérletezhetünk.sot

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 490 gramm gluténmentes liszt
  • 1 teáskanál
  • 25-30 gramm élesztő
  • 10 gramm cukor
  • 1 darab tojás
  • 230 ml meleg víz
  • 100 gramm növényi olaj
  • 1 felvert tojás + 1 evőkanál kézmeleg víz keveréke (a kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Az élesztőt a cukorral együtt keverjük jól össze a meleg vízben (nem kell felfuttatni!). Adjuk a liszthez a sót, az élesztős vizet, a növényi olajat, a tojást, és kb. 5 percig dagasszuk, gyúrjuk, amíg szép, selymes lesz. Tegyük a tésztát frissentartó fóliába, és helyezzük a hűtőbe 10 percre.

Ha letelt az idő, a tésztát osszuk 12 egyenlő részre, és egyenként formázzunk zsemléket belőle. Kenjük meg a tetejüket a tojás + víz keverékével, és ha szeretnénk, ejtsünk rajta tetszés szerint bevágást. Süssük meg kb. 20 perc alatt.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek