Hozzávalók
- 200 gramm univerzális gluténmentes liszt
- 0.5 csomag gluténmentes sütőpor
- 150 ml növényi olaj
- 125 ml növényi ital vagy tej
- 150 gramm cukornak megfelelő édesítőszer
- 3 darab tojás
- csipet só
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, és készítsük elő a sütőformát. (Vajazzuk ki vagy tegyünk bele sütőpapírt.)
Olvasszuk fel a vajat és adjuk hozzá a tejet, majd hagyjuk kihűlni. Keverjük össze egy tálban a lisztet, a sütőport. Keverjük habosra a tojások sárgáját az édesítőszerrel, a fehérjét a csipet sóval verjük kemény habbá. A sárgájához részletekben adjuk hozzá a sütőporos lisztet, felváltva a kihűlt tejes-vajas keverékkel, és keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot, a végén pedig az egészet forgassuk bele a tojásfehérje habjába, több részletben, óvatosan.
Tegyük az előkészített sütőformába, és süssük készre. Ha szögletes formát szeretnénk, tegyük egy 20x30-as sütőformába, ebben kb. 15-20 perc alatt (tűpróba!) sül meg a piskóta, és kb. 2 cm magas lesz a tésztánk. Ha kerek formát szeretnénk, akkor egy 18 centis kapcsos tortaformába tegyük, és süssük kb. 25-30 percig (tűpróbával ellenőrizzük minden esetben). Így egy kb. 4 centi magas, 18 centi átmérőjű piskótánk lesz, amit kettő, de akár három karikára is vághatunk, a rétegek között pedig ízlésnek, érzékenységnek és diétának megfelelő töltelékkel, krémmel töltjük meg.
Tipp: Ha megsült a piskótánk, szép aranyszínű, és elválik a forma falától: ne vegyük ki azonnal a sütőből, hagyjuk pihenni félig nyitott sütőajtóval legalább negyedórát.
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.