Hozzávalók 12 szelethez
- 30 dkg köles
- 6-7 dl cukrozatlan kókusztej
- 20 dkg cukornak megfelelő édesítőszer
- 4 darab egész tojás
- 1 dl kókuszolaj
- 2 dkg kókuszreszelék
- 20 + 10 dkg gyümölcs
- 1 darab vaníliarúd
- 1 darab kezeletlen citrom héja
Elkészítés:
A kölest átmossuk és 1,5 deci vízben egy csipet sóval elkezdjük főzni. Ha a víz elforrt, 6-7 dl kókusztejjel felöntjük, hozzáadunk 12 dkg édesítőt, egy vaníliarúd kikapart magjait, belereszeljük egy citrom héját, belekeverünk 2 dkg kókuszreszeléket, és addig főzzük, amíg magába nem szív minden folyadékot, majd hagyjuk kihűlni. Az egész tojásokat 8 dkg édesítővel nagyon habosra verjük, hozzáadunk 1 dl kókuszolajat. A tojásos habot belekeverjük a kihűlt kölesbe, hozzáadunk kb. 20 dkg málnát, epret vagy bármilyen más gyümölcsöt. A masszát 26 cm-es tortaformába simítjuk, a tetejére jön még kb. 10 dkg gyümi. Légkeverésen, 160 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óráig sütjük. Jól áll hozzá bármilyen lekvár, gyümölcsragu, szörp.
A dietetikus tippje: „Egy elfeledett, régen gyakori konyhai alapanyagot, ősgabonát ismerhetünk meg a köles »személyében«. A gluténmentes diétás irányzatok népszerűsége miatt azonban ismét előtérbe került, melyhez kiváló tápanyagértékei, egészségre gyakorolt jótékony hatásai is hozzájárulnak. Ennélfogva az egészségtudatos konyha egyik főszereplőjévé is vált. A gabonafélék között kiemelkedő vas- és cinktartalommal bír.”
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.