Isteni egészségtudatos torta kölesből: glutén-, tej- és cukormentesen

Szemet gyönyörködtető és finom torta készül a kölesből, gyümölcsből és csupa egészséges hozzávalóból az alábbi glutén-, tej- és cukormentes recept alapján.

Isteni kölestorta, nem csak gluténérzékenyeknek.
Isteni kölestorta, nem csak gluténérzékenyeknek.Nemes Gábor (facebook.com/gasztro.fotok)

Hozzávalók 12 szelethez

  • 30 dkg köles
  • 6-7 dl cukrozatlan kókusztej
  • 20 dkg cukornak megfelelő édesítőszer
  • 4 darab egész tojás
  • 1 dl kókuszolaj
  • 2 dkg kókuszreszelék
  • 20 + 10 dkg gyümölcs
  • 1 darab vaníliarúd
  • 1 darab kezeletlen citrom héja
Recept idők

Elkészítés:

A kölest átmossuk és 1,5 deci vízben egy csipet sóval elkezdjük főzni. Ha a víz elforrt, 6-7 dl kókusztejjel felöntjük, hozzáadunk 12 dkg édesítőt, egy vaníliarúd kikapart magjait, belereszeljük egy citrom héját, belekeverünk 2 dkg kókuszreszeléket, és addig főzzük, amíg magába nem szív minden folyadékot, majd hagyjuk kihűlni. Az egész tojásokat 8 dkg édesítővel nagyon habosra verjük, hozzáadunk 1 dl kókuszolajat. A tojásos habot belekeverjük a kihűlt kölesbe, hozzáadunk kb. 20 dkg málnát, epret vagy bármilyen más gyümölcsöt. A masszát 26 cm-es tortaformába simítjuk, a tetejére jön még kb. 10 dkg gyümi. Légkeverésen, 160 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óráig sütjük. Jól áll hozzá bármilyen lekvár, gyümölcsragu, szörp.

A dietetikus tippje: „Egy elfeledett, régen gyakori konyhai alapanyagot, ősgabonát ismerhetünk meg a köles »személyében«. A gluténmentes diétás irányzatok népszerűsége miatt azonban ismét előtérbe került, melyhez kiváló tápanyagértékei, egészségre gyakorolt jótékony hatásai is hozzájárulnak. Ennélfogva az egészségtudatos konyha egyik főszereplőjévé is vált. A gabonafélék között kiemelkedő vas- és cinktartalommal bír.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek