Az olasz nagyi limoncello-ricotta tortája: elegancia és finomság glutén- és cukormentesen

Fantasztikusan lágy, omlós és pompás külsejű torta. Nem túl édes, a reggeli kávé tökéletes kiegészítője, de jól áll neki egy kis gyümölcslekvár vagy vaníliafagyi is az ebéd után. Egyszerű, gluténmentes, cukormentes, low carb recept.

Még másnap is isteni, de kizárt, hogy ne fogyjon el azonnal.
Még másnap is isteni, de kizárt, hogy ne fogyjon el azonnal.Oksana_Schmidt

Hozzávalók 12 szelethez

  • 150 gramm puha vaj
  • 220 gramm cukornak megfelelő édesítőszer (nálunk 55 gramm eritrit-sztívia keverékkel készült)
  • 250 gramm ricotta
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 darab kezeletlen citrom héja
  • 3 darab tojás (szétválasztva)
  • 3 evőkanál limoncello
  • 250 gramm mandulaliszt
  • 0.5 csomag gluténmentes sütőpor
  • csipet só
  • 50 gramm szeletelt mandula
  • porrá őrölt édesítő (a szóráshoz a végén)
Recept idők

 

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Vajazzunk ki egy 23 centis kerek tortaformát, az alját béleljük ki sütőpapírral.

Mixerrel keverjük habosra a vajat az édesítővel, majd adjuk hozzá a ricottát a vaníliával és a citromhéjjal. Adjuk hozzá egyesével a tojások sárgáját és folytassuk a keverést. Tegyük bele a limoncellót, a mandulalisztet és a sütőport, keverjük simára.

Egy másik tálban verjük fel a tojásfehérjéket egy csipet sóval, és adjuk hozzá óvatosan a tésztához.

Tegyük az előkészített tortaformába, simítsuk el a tetejét, majd szórjuk rá a mandulát. Süssük készre 40-45 perc alatt. Hagyjuk teljesen kihűlni (közben a teteje kissé beeshet, laposabb lehet). Tálaláskor ízlés szerint szórjuk meg porrá őrölt édesítővel.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek