Hozzávalók 1 adaghoz
- 2 dl cukrozatlan növényi tej
- 0.5 avokádó
- 1 banán
- az édesítéshez: 1 evőkanál méz, vagy cukor, vagy édesítőszer
Elkészítés:
Az avokádót hámozzuk meg, távolítsuk el a magját, és kanalazzuk ki a húsát (vagy húzzuk le a héját a húsról, ez érett avokádónál könnyen megy). A banánt vágjuk kisebb darabokra, és minden hozzávalót tegyünk egy turmixgépbe, vagy rúdmixerrel turmixoljuk.
A dietetikus tippje: „Tudtad, hogy bár ránézésre egy zöldséget, de növénytanilag egy Mexikóban őshonos fa gyümölcsét, termését fogyasztjuk, ha avokádót (Persea americana) eszünk? Koleszterinszint-csökkentő hatást tulajdonítanak a növénynek, emellett magas az A-, B- és E-vitamin-tartalma, valamint bővelkedik káliumban, foszforban, vasban, kalciumban és magnéziumban. A megérett termést azonban nemcsak élelmezési, hanem kozmetikai célokra is felhasználja az ipar, ugyanis magas olaj- és E-vitamin-tartalmánál fogva segít a száraz bőr puhításában, ápolásában.”
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.