Hozzávalók 12 darabhoz
- 250 gramm univerzális gluténmentes liszt
- 2 teáskanál gluténmentes sütőpor
- csipet só
- 200 gramm cukornak megfelelő édesítőszer
- 100 gramm vaj
- 2 darab tojás
- 120 ml tej
- 300 gramm eper
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- pici mandulakivonat (opcionális)
- +1 evőkanál univerzális gluténmentes liszt a szóráshoz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és készítsük elő a muffinformákat: béleljük ki papírral, zsírozzuk ki vagy használjunk szilikon muffinformákat . Keverjük össze a lisztet a csipet sóval és a sütőporral. Egy másik tálban keverjük habosra a vajat és az édesítőszert, majd adjuk hozzá egyenként a tojásokat. Végül keverjük hozzá a vaníliakivonatot (és a mandulát is, ha használunk). Alacsony fordulatszámon kézi mixerrel adjuk hozzá a lisztes keveréket és a tejet.
Az epret vágjuk pici darabokra (negyedekre mondjuk) és szórjunk rá 1 evőkanál gluténmentes lisztet. Az eperből néhány szemet tegyünk félre, a többit óvatosan keverjük a muffin tésztájába.
Tegyük a tésztát az előkészített muffinformákba, a tetejüket szórjuk meg a félretett néhány szem eperrel és süssük készre kb. 30 perc alatt (tűpróbáig!).
A dietetikus tippje: „Növelheted a muffin rosttartalmát, ha a liszt egy részét őrölt olajos maggal (pl. dióval) helyettesíted, de egészben, nagyobb darabokra aprítva is a tésztába keverheted.”
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.