I-MÁD-JUK: epres muffin glutén- és cukormentesen

Mi lehet jobb egy tál friss, zamatos epernél? Egy tál friss, zamatos eperből készült glutén- és cukormentes muffin.

Ha nem fogy el, lefagyaszthatjuk, fogyasztás előtti este vegyük ki a mélyhűtőből.
Ha nem fogy el, lefagyaszthatjuk, fogyasztás előtti este vegyük ki a mélyhűtőből.Creative-Family

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 250 gramm univerzális gluténmentes liszt
  • 2 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • csipet só
  • 200 gramm cukornak megfelelő édesítőszer
  • 100 gramm vaj
  • 2 darab tojás
  • 120 ml tej
  • 300 gramm eper
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • pici mandulakivonat (opcionális)
  • +1 evőkanál univerzális gluténmentes liszt a szóráshoz
Recept idők

 

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és készítsük elő a muffinformákat: béleljük ki papírral, zsírozzuk ki vagy használjunk szilikon muffinformákat . Keverjük össze a lisztet a csipet sóval és a sütőporral. Egy másik tálban keverjük habosra a vajat és az édesítőszert, majd adjuk hozzá egyenként a tojásokat. Végül keverjük hozzá a vaníliakivonatot (és a mandulát is, ha használunk). Alacsony fordulatszámon kézi mixerrel adjuk hozzá a lisztes keveréket és a tejet.

Az epret vágjuk pici darabokra (negyedekre mondjuk) és szórjunk rá 1 evőkanál gluténmentes lisztet. Az eperből néhány szemet tegyünk félre, a többit óvatosan keverjük a muffin tésztájába.

Tegyük a tésztát az előkészített muffinformákba, a tetejüket szórjuk meg a félretett néhány szem eperrel és süssük készre kb. 30 perc alatt (tűpróbáig!).

A dietetikus tippje: „Növelheted a muffin rosttartalmát, ha a liszt egy részét őrölt olajos maggal (pl. dióval) helyettesíted, de egészben, nagyobb darabokra aprítva is a tésztába keverheted.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek