Hozzávalók 8 szelethez
Az alaphoz
- 1 bögre gluténmentes zabpehely
- 0.5 bögre dió
- 0.5 bögre datolya
- 1 csipet fahéj
A krémhez
- 2 bögre kesudió
- 0.5 bögre kókuszkrém
- 2 evőkanál kókuszzsír
- 0.5 bögre méz vagy növényi szirup (pl. juharszirup)
- 0.5 citrom leve
- vaníliakivonat (ízlés szerint)
A díszítéshez
- 1 bögre málna
Elkészítés:
Öntsük fel vízzel a kesudiót, és legalább 2 órán keresztül áztassuk. Erre azért van szükség, hogy egyrészt előpuhuljon, másrészt az olajos magvak olyan, a szervezet számára kevésbé előnyös enzimgátló összetevőket tartalmaznak, melyek áztatás hatására csökkenthetők.
A torta alapjául szolgáló datolyát, diót és 1 bögre zabpelyhet aprítógépben összekeverjük, csipetnyi fahéjjal ízesítjük. A maradék 1 bögrényi zabpehellyel összekeverjük, majd az egész ragacsos masszát egy sütőpapírral bélelt, 18 centis kapcsos tortaformába nyomkodjuk.
A beáztatott kesudióról leöntjük a vizet, majd aprítógépbe téve a krém többi hozzávalójával 1-2 perc alatt krémesre mixeljük. A krémet ráöntjük a zabpelyhes alapra, majd pár órára fagyasztóba téve hagyjuk megszilárdulni. Fogyasztás előtt 5-10 perccel vegyük ki a mélyhűtőből, hogy könnyen szeletelhető legyen. Díszítésként a málnát pürésítjük, és a tetejére öntjük.
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.