Mentes recept húsvétra: sajttorta tejmentesen, tojásmentesen, gluténmentesen

Sütés nélküli, egyszerű, bögrés sajttortarecept – tejmentes, tojásmentes, gluténmentes.

Idő-, de nem munkaigényes vegán recept: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes sajttorta, ínycsiklandó málnapürével a tetején.
Idő-, de nem munkaigényes vegán recept: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes sajttorta, ínycsiklandó málnapürével a tetején.Szarka Dorottya

Hozzávalók 8 szelethez

Az alaphoz

  • 1 bögre gluténmentes zabpehely
  • 0.5 bögre dió
  • 0.5 bögre datolya
  • 1 csipet fahéj

A krémhez

  • 2 bögre kesudió
  • 0.5 bögre kókuszkrém
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 0.5 bögre méz vagy növényi szirup (pl. juharszirup)
  • 0.5 citrom leve
  • vaníliakivonat (ízlés szerint)

A díszítéshez

  • 1 bögre málna
Recept idők

Elkészítés:

Öntsük fel vízzel a kesudiót, és legalább 2 órán keresztül áztassuk. Erre azért van szükség, hogy egyrészt előpuhuljon, másrészt az olajos magvak olyan, a szervezet számára kevésbé előnyös enzimgátló összetevőket tartalmaznak, melyek áztatás hatására csökkenthetők.

A torta alapjául szolgáló datolyát, diót és 1 bögre zabpelyhet aprítógépben összekeverjük, csipetnyi fahéjjal ízesítjük. A maradék 1 bögrényi zabpehellyel összekeverjük, majd az egész ragacsos masszát egy sütőpapírral bélelt, 18 centis kapcsos tortaformába nyomkodjuk.

A beáztatott kesudióról leöntjük a vizet, majd aprítógépbe téve a krém többi hozzávalójával 1-2 perc alatt krémesre mixeljük. A krémet ráöntjük a zabpelyhes alapra, majd pár órára fagyasztóba téve hagyjuk megszilárdulni. Fogyasztás előtt 5-10 perccel vegyük ki a mélyhűtőből, hogy könnyen szeletelhető legyen. Díszítésként a málnát pürésítjük, és a tetejére öntjük.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek