Hozzávalók 6 személyre
- 35 dkg rizottórizs (Arborio)
- 9 dl növényi ital
- 1 darab citrom reszelt héja
- 1 darab narancs reszelt héja
- 30 dkg eritrit (vagy bármilyen, 20 dkg cukornak megfelelő édesítőszer)
- 10 dkg tejmentes margarin
- 4 darab tojássárgája
- 1 darab fahéjrúd
- csipet só
- őrölt fahéj a tetejére
Elkészítés:
A rizst a növényi italban a csipet sóval elkezdjük főzni. Hozzáadjuk a citrom és a narancs reszelt héját és a fahéjrudat. Fedő alatt, lassú tűzön, időnként megkeverve megfőzzük (a csomagoláson található leírás szerint).
Vegyük ki belőle a fahéjat, és adjuk hozzá az eritritet és a margarint. Keverjük össze alaposan, és hagyjuk kicsit kihűlni. Ekkor egyenként eldolgozzuk benne a tojássárgákat, és egy rövid időre visszatesszük a tűzhelyre takarékon. Figyeljünk, hogy ne forrjon fel, tényleg csak pár perc!
Majd kisebb desszertestálkákba kanalazzuk, és néhány órára a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a tetejére fahéjat szórunk.
A dietetikus tippje: „A margarin alapvetően növényi olajok feldolgozása során előállított étkezési zsiradék. Viszont nem ritka, hogy tejjel, tejporral, vajjal is dúsítják, így ha tejfehérje-allergiás vagy, mindig olvasd el az összetevőket, feltüntetett allergéneket, hogy garantáltan tejmentes margarint vásárolj!”
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.