Hozzávalók 30 darabhoz
- 30 dkg gluténmentes zabpehelyliszt
- 25 dkg túró
- 3 dkg friss élesztő
- 15 dkg vaj
- 1 evőkanál tejföl
- 1 darab tojás
- 0.5 dl tej
- 0.5 evőkanál só
- felvert tojás a tetejére
- szezámmag, sajt a tetejére, ízlés szerint
Elkészítés:
A liszthez hozzáadjuk a sót, elmorzsoljuk benne a vajat. Beletesszük a többi hozzávalót: a túrót, a tejfölt, és a langyos tejben felfuttatott élesztővel alaposan kidolgozzuk. Letakarva legalább 40 percig hagyjuk kelni. Ha akarjuk, hajtogathatjuk is 20 percenként. Ez úgy néz ki, hogy képzeletben oszd három részre vízszintesen a deszkán kinyújtott tésztát. A felsőt középre, lefelé hajtsd rá, az alsót pedig alulról felfelé, majd balról és jobbról is középre hajtogasd. Így pihen 20 percig, ekkor megismételjük a nyújtást, hajtogatást, és újabb 20 perces pihenő következik.
Egyujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, és nagyon apró, 2-3 centis kis pogácsákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tetejét felvert tojással megkenjük, és ízlés szerint szezámmagot vagy sajtot szórunk rá. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.