Burgonyás, gluténmentes házikenyér

Olvasási idő kb. 1 perc

A gluténmentes étkezés egyik legnagyobb kihívása a kenyérfélék helyettesítése. A boltban kapható, előre csomagolt verziók ízre, állagra alig hasonlítanak a megszokott, hagyományos kenyérre, ráadásul drágák is. A pékségekben pedig ritkán kapható gluténmentes kenyér. Receptünk burgonyával készül, amely intenzív ízt ad neki, plusz sokáig frissen tartja.

Egy nagy, kb. egykilós formakenyér lesz belőle. 

A burgonyás, gluténmentes kenyér tésztája élesztős, de elkészítése egyszerű és gyors, nem igényel nagy konyhai rutint.
A burgonyás, gluténmentes kenyér tésztája élesztős, de elkészítése egyszerű és gyors, nem igényel nagy konyhai rutint.Rike_

Hozzávalók

  • 500 gramm univerzális gluténmentes liszt
  • 250 gramm főtt burgonya
  • 60 gramm vaj
  • 1 darab tojás
  • 25 gramm élesztő
  • 8 gramm
  • 325 ml langyos víz
Recept idők

 

 

Elkészítés:

A burgonyát hámozzuk meg, főzzük meg sós vízben, majd szűrjük le és törjük össze. Gyúrjuk össze az összes hozzávalót a langyos vízben felfuttatott élesztővel, majd tegyük egy szögletes, kizsírozott és lisztezett (vagy szilikon) sütőformába. Takarjuk le, és kelesszük fél-1 órán keresztül (kb. a duplája legyen). Előmelegített sütőben 200 fokon süssük 10 percig, majd 20 fokkal mérsékeljük, és további 30-40 percig süssük.

A dietetikus tippje: „Tudtad, hogy a glutén nem más, mint a sikér? A sikér egyfajta »minőségi« jelző, a kenyér lelke; általa lesz rugalmas a tészta. Glutén nélkül nehéz rugalmas, puha és laza szerkezetű pékárut sütni, ezért a speciális lisztkeverékekben sikérhelyettesítő anyagokat használnak, úgymint pl. útifűmaghéj, guargumi, xantángumi, agar-agar.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Zabpelyhes sült alma: az egész család imádni fogja Zabpelyhes sült alma: az egész család imádni fogja

Gyorsan elkészülő, fahéjas-zabpelyhes sült alma cukor nélkül. A legfinomabb a jonatán, gála, golden vagy granny smith almafajtából lesz. A recept gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Gyors túrós (cukormentes recept)

Ezt a desszertet bátran bevetheted, ha váratlan vendégeid érkeznek, de akkor is, ha rohanásban vagy, viszont ennél valami finomat.

2020. július27., 06:04

Pesztó avokádóból, sok bazsalikommal, spenóttal – glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept

Szép színes, egészséges vegán ételek készíthetők az avokádópesztóból. Glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept.

2020. június23., 06:00

Finomságok a deszkán: korianderes tofukrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Ha ázsiai deszkát akarunk készíteni, akkor Thaiföld, Vietnám és Indonézia inspiráló konyhája kimeríthetetlen lehetőségeket kínál. A nyers zöldségek és a friss, zöld fűszernövények mindenképpen hegyekben fognak állni a deszkán. A zöldségekhez, a húsos nyársakhoz és a tempéhez kínáljunk hihetetlenül krémes szószokat.

2020. július27., 06:04

Túrós, piros gyümölcsös pite (cukormentes recept)

Ez a könnyed, krémes, túrós pite a nyári melegben nagyon jólesik majd, de akkor is érdemes elkészíteni, ha nem tudunk mit kezdeni a rengeteg szezonális gyümölccsel.

2020. július27., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek