Egy nagy, kb. egykilós formakenyér lesz belőle.
Hozzávalók
- 500 gramm univerzális gluténmentes liszt
- 250 gramm főtt burgonya
- 60 gramm vaj
- 1 darab tojás
- 25 gramm élesztő
- 8 gramm só
- 325 ml langyos víz
Elkészítés:
A burgonyát hámozzuk meg, főzzük meg sós vízben, majd szűrjük le és törjük össze. Gyúrjuk össze az összes hozzávalót a langyos vízben felfuttatott élesztővel, majd tegyük egy szögletes, kizsírozott és lisztezett (vagy szilikon) sütőformába. Takarjuk le, és kelesszük fél-1 órán keresztül (kb. a duplája legyen). Előmelegített sütőben 200 fokon süssük 10 percig, majd 20 fokkal mérsékeljük, és további 30-40 percig süssük.
A dietetikus tippje: „Tudtad, hogy a glutén nem más, mint a sikér? A sikér egyfajta »minőségi« jelző, a kenyér lelke; általa lesz rugalmas a tészta. Glutén nélkül nehéz rugalmas, puha és laza szerkezetű pékárut sütni, ezért a speciális lisztkeverékekben sikérhelyettesítő anyagokat használnak, úgymint pl. útifűmaghéj, guargumi, xantángumi, agar-agar.”
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.