Egy nagy, kb. egykilós formakenyér lesz belőle.
![A burgonyás, gluténmentes kenyér tésztája élesztős, de elkészítése egyszerű és gyors, nem igényel nagy konyhai rutint.](https://kep.index.hu/1/0/3200/32001/320017/32001717_940cf205f111e15066773a827160baaa_wm.jpg)
Hozzávalók
- 500 gramm univerzális gluténmentes liszt
- 250 gramm főtt burgonya
- 60 gramm vaj
- 1 darab tojás
- 25 gramm élesztő
- 8 gramm só
- 325 ml langyos víz
Elkészítés:
A burgonyát hámozzuk meg, főzzük meg sós vízben, majd szűrjük le és törjük össze. Gyúrjuk össze az összes hozzávalót a langyos vízben felfuttatott élesztővel, majd tegyük egy szögletes, kizsírozott és lisztezett (vagy szilikon) sütőformába. Takarjuk le, és kelesszük fél-1 órán keresztül (kb. a duplája legyen). Előmelegített sütőben 200 fokon süssük 10 percig, majd 20 fokkal mérsékeljük, és további 30-40 percig süssük.
A dietetikus tippje: „Tudtad, hogy a glutén nem más, mint a sikér? A sikér egyfajta »minőségi« jelző, a kenyér lelke; általa lesz rugalmas a tészta. Glutén nélkül nehéz rugalmas, puha és laza szerkezetű pékárut sütni, ezért a speciális lisztkeverékekben sikérhelyettesítő anyagokat használnak, úgymint pl. útifűmaghéj, guargumi, xantángumi, agar-agar.”
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.
![Zabpelyhes sült alma: az egész család imádni fogja](https://kep.index.hu/1/0/3192/31923/319238/31923877_2449151_5506acd0f9e4d92faba4f924fa51f29a_wm.jpg)
Gyorsan elkészülő, fahéjas-zabpelyhes sült alma cukor nélkül. A legfinomabb a jonatán, gála, golden vagy granny smith almafajtából lesz. A recept gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes.
Tovább olvasom