Burgonyás, gluténmentes házikenyér

A gluténmentes étkezés egyik legnagyobb kihívása a kenyérfélék helyettesítése. A boltban kapható, előre csomagolt verziók ízre, állagra alig hasonlítanak a megszokott, hagyományos kenyérre, ráadásul drágák is. A pékségekben pedig ritkán kapható gluténmentes kenyér. Receptünk burgonyával készül, amely intenzív ízt ad neki, plusz sokáig frissen tartja.

Egy nagy, kb. egykilós formakenyér lesz belőle. 

A burgonyás, gluténmentes kenyér tésztája élesztős, de elkészítése egyszerű és gyors, nem igényel nagy konyhai rutint.
A burgonyás, gluténmentes kenyér tésztája élesztős, de elkészítése egyszerű és gyors, nem igényel nagy konyhai rutint.Rike_

Hozzávalók

  • 500 gramm univerzális gluténmentes liszt
  • 250 gramm főtt burgonya
  • 60 gramm vaj
  • 1 darab tojás
  • 25 gramm élesztő
  • 8 gramm
  • 325 ml langyos víz
Recept idők

 

 

Elkészítés:

A burgonyát hámozzuk meg, főzzük meg sós vízben, majd szűrjük le és törjük össze. Gyúrjuk össze az összes hozzávalót a langyos vízben felfuttatott élesztővel, majd tegyük egy szögletes, kizsírozott és lisztezett (vagy szilikon) sütőformába. Takarjuk le, és kelesszük fél-1 órán keresztül (kb. a duplája legyen). Előmelegített sütőben 200 fokon süssük 10 percig, majd 20 fokkal mérsékeljük, és további 30-40 percig süssük.

A dietetikus tippje: „Tudtad, hogy a glutén nem más, mint a sikér? A sikér egyfajta »minőségi« jelző, a kenyér lelke; általa lesz rugalmas a tészta. Glutén nélkül nehéz rugalmas, puha és laza szerkezetű pékárut sütni, ezért a speciális lisztkeverékekben sikérhelyettesítő anyagokat használnak, úgymint pl. útifűmaghéj, guargumi, xantángumi, agar-agar.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek